به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، ابوالفضل اکبری، مدیر مرکز علوم سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری قزوین، عصر روز گذشته (دوم اردیبهشت) در همایش ستاره شناسی که در سالن اجتماعات فرهنگسرای بانو حضرت فاطمه زهرا (س) برگزار شد، بیان کرد: بیست و ششم فروردین تا دوم اردیبهشت ماه به عنوان هفته نجوم نامگذاری شده است و در این راستا نجوم آماتوری درصدد است تا شرایطی فراهم آورد تا تمام علاقمندان به شناسایی آسمان بدون توجه به مدرک تحصیلی و سن بتوانند زیبایی های آسمان را بهتر بشناسند.
وی ادامه داد: آسمان یک آزمایشگاه بسیار بزرگ و ارزان برای رسیدن به علایق مان است، بیشتر مردم به آسمان شب، ستارگان و آسمان کویر در شب علاقمند هستند و تمام این موارد به ذات و فطرت پاک انسان ها بازمی گردد که همیشه به دنبال خداجویی هستند و این کهکشان ها و عظمت از نشانه های قدرت ذات باری تعالی است.
مدیر مرکز علوم سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری قزوین افزود: ستاره شناسی ریشه در تمدن های گذشته دارد، از زمانی که تمدن های اولیه در کنار نهرها و رودها صورت گرفت، مردم آن دوران برای گذران امورات زندگی و اطلاع از زمان کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی به این علم توجه نشان دادند.
وی اضافه کرد: انسان ها به آسمان نیاز دارند تا با توجه به آن به نحو مطلوب تری به مسائل زندگی بپردازند، حدود 7 هزار و 500 سال گذشته نخستین صورت های فلکی در آسمان شکل گرفتند و به تدریج نیاز انسان ها به این صورت های فلکی موجب شد تا این علم رشد یافته و رو به تکامل گراید.
اکبری یادآور شد: صورت های فلکی سنبله، قوس، ماهی و دوپیکر نخستین صورت های فلکی هستند که در آسمان شکل گرفتند و هر یک از آنها در جایی از آسمان قرار دارند که نویدگر آسمان اعتدالی و انقلابی فصول هستند به این معنا که هر یک از آنها نشان می دهند که انقلاب زمستان و تابستان و یا اعتدال بهار و پاییز آغاز شده است.
وی توضیح داد: به تدریج تعداد این صورت های فلکی در دوران مصری ها، بابلیان و اعراب افزایش یافت، در حال حاضر حدود 88 شکل ظاهری چیدمان ستارگان در آسمان وجود دارد که هر یک از آنها کاربرد خاصی از جمله برای تعیین فصول، زمانبندی، جهت یابی و غیره دارند.
مدیر مرکز علوم سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری قزوین تصریح کرد: از زمانی که تکنولوژی ساعت به میان آمد، آسمان فراموش شد و تقویم و ساعت جای آسمان را در زندگی انسان ها گرفت.
وی خاطر نشان کرد: فکر اولیه برای ستاره شناسی و علم کهکشان ها بر مبنای چیستی زمین صورت گرفت، در آن دوران دانشمندان زمین را کره ای ثابت فرض می کردند که آسمان به دور آن می چرخد و این نظریه به تدریج بر اذهان عموم انسان ها حاکم شد ولی برخی از دانشمندان از جمله گالیله و کپرنیک به مخالفت با آن برخاستند.
اکبری افزود: کپرنیک نخستین کسی بود که بر نظریه خود مبنی بر عدم مرکزیت زمین اصرار و پافشاری کرد چراکه وی معتقد بود که زمین مرکز عالم نیست و ما به دور جرمی به نام خورشید می گردیم و در حال حاضر نیز دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که کجایی مرکزیت جرم یک نقطه، جزو نظریات بیگ بنگ است.
وی عنوان کرد: در دهه 1950 تا 1960 میلادی نجوم آماتوری مطرح شد به طوری که تلسکوپ ها از مراکز تحقیقاتی خارج شده و به میان مردم آورده شدند تا مردم عادی نیز بتوانند زیبایی های آسمان را تماشا کنند.
مدیر مرکز علوم سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری قزوین اضافه کرد: در سال 1340 نخستین مجله درخصوص ستاره شناسی با عنوان "فضا" در ایران منتشر شد و دومین گام در این عرصه توسط سیروس برزو با مجله "مرزهای بیکران" برداشته شد که انتشار این مجله به دلایلی پس از چهار سال متوقف شد.
وی یادآور شد: در سال 1370 نیز مجله "نجوم" منتشر شد و تاکنون نیز انتشار می یابد که فراز و نشیب های فراوانی در عرصه نجوم آماتوری داشته است.
اکبری خاطرنشان کرد: در سال 1380 یک اتفاق مطلوب در ایران رخ داد که آن آغاز برنامه آسمان شب بود که شروع نخستین برنامه نجومی در ایران شکل گرفت.
وی افزود: نجوم آماتوری به این امید فعالیت می کند که افراد عادی که رشته تحصیلی آنها مرتبط با فیزیک و نجوم نیست، ولی به این علم علاقمند هستند، بتوانند به صورت آماتوری و ابتدایی با بحث آسمان شب آشنا شوند.
مدیر مرکز علوم سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری قزوین تأکید کرد: توصیه ما به والدینی که فرزندان شان علاقمند هستند در این رشته فعالیت کنند این است که در ابتدای این مسیر برای آنها تلسکوپ تهیه نکنند بلکه در ابتدا باید فرزندان خود را با صورت های فلکی آشنا کنند و این مسیر را گام به گام از ابتدا آغاز کنند.
وی عنوان یادآور شد: افرادی که علاقمند به ثبت نام در این رشته هستند و اطلاع کافی از نحوه برگزاری کلاس ها و غیره ندارند می توانند عدد 77 را به شماره 30002525 ارسال کنند تا نحوه پذیرش در اختیار آنها قرار داده شود.
اکبری اضافه کرد: سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری قزوین در نظر دارد تا فراخوان مسابقه ای با عنوان المان ساعت های آفتابی برگزار کند، علاقمندان می توانند پس از اعلام فراخوان در این مسابقه شرکت کنند.
پایان پیام/
نظر شما