انفجار بوستون چه هشداری برای اوباما دارد؟

با وجود اینکه آمریکا در همه سالهای بعد از حادثه یازده سپتامبر تلاش کرده که علل تروریسم را به خارج از مرزهایش نسبت دهد امروز کارشناسان به اوباما در خصوص ریشه های داخلی آن و آسیب پذیری بیشتر کشور هشدار می دهند.

خبرگزاری شبستان: شهر بوستون ایالات متحده روز دوشنبه شاهد حادثه ای تروریستی و انفجار دو بمب به موازات یکدیگر بود که 3 کشته و 60 قطع عضوی به جا گذارد. گمانه زنی ها درمورد عوامل این انفجار ادامه دارد و اف .بی .آی تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کرده است اما تروریستی بودن عملیات به اعلام اوباما مسجل گشته اشت. القاعده و طالبان دست داشتن در این انفجارها را رد کرده اند. در طول سالهای گذشته ایالات متحده هر از گاهی شاهد خشونت های این چنینی و با تبعات گسترده بوده است.عده ای از تحلیل گران مشکلات اقتصادی طولانی مدت و اثرات روانی ناشی از آن را علت وقوع چنین ناهنجاری های اجتماعی دانسته اند. با وجود اینکه آمریکا در همه سالهای بعد از حادثه یازده سپتامبر تلاش کرده است که علل تروریسم را به خارج از مرزهایش نسبت دهد امروزه اما کارشناسان به اوباما در خصوص ریشه های داخلی آن و آسیب پذیری بیشتر کشور آمریکا از این ناحیه هشدار داده اند. این انفجار به نوعی هشداری سریع به دولت آمریکا و نهادهای آمریکایی محسوب می‌شود. تا به حال، دولت آمریکا تلاش داشته است فرآیندی را منعکس کند که از طریق آن، بگوید نیروهای خارج از کشور، به ویژه مسلمانان، عامل اصلی تهدید امنیتی و تروریستی محسوب می‌شوند. به عبارت دیگر، طی سال‌های گذشته، همواره این انگاره وجود داشته که تروریست به منزله‌ی نیروی اسلامی است و این نیروی اسلامی، از کشورهای خاورمیانه‌ ظهور پیدا می‌کند. اما شکل‌گیری حوادثی همانند حادثه‌ی 1994 ساختمان فدرال اوکلاهاماسیتی و همچنین انفجار بوستون، نشان می‌دهد که گروه‌هایی با گرایش‌های ناسیونالیستی وجود دارند که نسبت به سیاست‌های راهبردی آمریکا در زمینه‌ی گسترش نظامی‌گری و مداخله‌گرایی، نگاه انتقادی دارند.
این مسئله دولت فدرال آمریکا را با بحرانی روبه‌رو می‌کند که معطوف به انگاره‌ی جدید امنیتی است؛ یعنی دولت آمریکا و سازمان‌های اطلاعاتی این کشور، طی سال‌های گذشته، به جای اینکه بر مسائل امنیت درون‌ساختاری تمرکز کنند، به موضوعات امنیت فراساختاری توجه داشته‌اند و این مسئله منجر به نادیده گرفتن نیروهای انتقادی، در خصوص تهدید امنیت ساختاری، می‌شود.
از سوی دیگر، این موضوع در ارتباط با کشورهای خاورمیانه، می‌تواند این واکنش را به همراه داشته باشد که آن‌ها بار دیگر سیاست امنیتی آمریکا را نقد کنند. اینکه گروه‌های سیاسیِ مسبب این انفجارها، در مخالفت با مداخله‌گرایی و نظامی‌گری دولت آمریکا، دست به این کار زده‌اند، می‌تواند باعث خوشحالی کشورهای خاورمیانه شود. در واقع به این طریق، انگاره‌ی دولت آمریکا که خاورمیانه را به مثابه‌ی مرکز تروریست تلقی می‌کند و گروه‌های اسلامی را نماد گروه‌های تروریستی می‌داند، ابطال می‌شود.
البته در عین حال، واکنش رسمی دولت‌های مختلف معطوف به محکوم کردن اقدامات تروریستی خواهد بود. اما به هر حال، تحلیل این موضوع و آشکارسازی واقعیت گروه‌های تروریستی، می‌تواند مشروعیت سیاسی آمریکا را به چالش بکشد.

نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/

 

کد خبر 244954

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha