مسجد جامع بروجرد قدیمی ترین مسجد تاریخی غرب کشور

مسجد جامع بروجرد ازمساجد قرون اولیه اسلام در ایران است و از لحاظ قدمت قدیمی ترین مسجد غرب کشورمحسوب می شود.

خبرگزاری شبستان / خرم آباد،


این بنای ارزشمند که قدیمی ترین مسجد تاریخی در غرب کشور است از جمله مساجد قرون اولیه اسلام در ایران است.


قدیمی ترین بخشی که از کاوش های علمی در آن شناسایی شده به اواسط قرن سوم هجری قمری می رسد.


بنا بر گفته کارشناسان میراث فرهنگی احتمالا وجود لایه های تاریخی قدیمی تر از آن نیز وجود دارد.


مردم دیار بروجرد بر این باورند که مسجد جامع شهر بر روی آتشکده ای کهن بنا شده اما تاکنون شواهد قابل دفاعی در کاوش های باستان شناختی صورت گرفته یافت نشده است.


معماری مسجد جامع بروجرد بسیار منحصر به فرد است و یکی از شاهکارهای معماری ایران محسوب می شود که هم معماری اسلامی و هم معماری باستانی ایران( ساسانیان) را در خود جای داده است.


از دیدنی ها بسیار زیبای این مسجد منبر چوبی آن است که بسیار هنرمندانه ساخته شدهاست، حکاکی روی آن تاریخ هزار و شصت و هشت هجری قمری را نشان می دهد.


دکتر قاسم قربانی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان به خبرنگار شبستان گفت: به طور کلی به لحاظ زمان احداث مسجد می توان به چند دوره قابل شناسایی تقسیم کرد که اولین آن مربوط به اواسط قرن سوم است.


وی افزود: ساخت این استمراری مملو از فراز و نشیب تا دهه پنجاه هجری شمسی یعنی زمانی افزون بر یک هزار سال با احداث گنبد کاشی کاری و چند تغییر جزئی دیگر تداوم داشته است.


این مقام مسئول عنوان کرد: به لحاظ گونه شناسی مسجد از نوع مساجد تک ایوانی مساجد است.


قربانی اظهار داشت: مسجد جامع بروجرد شامل بخش های اصلی گنبد خانه شبستان غربی و شرقی، شبستان زمستانی،ایوان ودر مناره و یک آبریزگاه مجزا و خارج از فضای اصلی مسجد است.


گفتنی است، مسجد جامع بروجرد در جریان بمباران عراق در دوران دفاع مقدس خسارت دید به طوری که شبستان شمالی این بنای تاریخی آسیب جدی دید.


همچنین در زلزله های متعدد که آخرین آن طی بهار 1385 رخ داد، خسارت های زیادی به این بنای تاریخی وارد کرد، امروزه علی رغم فعالیت های چشمگیر اداره میراث فرهنگی به نظر می رسد حراست از این بنای تاریخی ضروری است.

 

پایان پیام/

کد خبر 242637

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha