محسن طلایی، مدیر روابط عمومی دارالقرآن مسجد امام جعفر صادق(ع) با اشاره به برگزاری سلسله همایش های قرآنی در شورای قرآنی منطقه15 به خبرنگار شبستان گفت: همزمان با فرارسیدن هفته سلامت ، همایش « نگرش قرآن بر سلامت فردی و اجتماعی » امروز، سه شنبه 20 فروردین ماه از ساعت 8 و 30 دقیقه الی 10 صبح ، به همت شورای قرآنی منطقه15 و با همکاری دارالقرآن مسجد امام جعفرصادق(ع) برگزار شد.
قاسم مالکی مدرس دانشگاه ، در آغاز این همایش بر آموزه های قرآنی برای حفظ سلامت افراد جامعه تأکید کرد.
آقای قاسم مالکی عضو فعال جمعیت قرآنی استان تهران در ادامه گفت : قرآن کریم ، کتاب هدایت به سوی صراط مستقیم و رسیدن به سعادت و مقام قرب الهی است. تمامی آیات قرآن سراسر نور، شفاء و رحمت است. خداوند قرآن را مایۀ شفای دردهای جسم و جان انسان می داند و می فرماید: «و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمؤمنین»اسراء آیه 82
قرآن کریم کاملترین کتاب آسمانی در بین کتب الهی است. در این کتاب آسمانی به موضوعاتی همچون سلامت اشاره و همواره بر رعایت موازین سلامت و بهداشت فردی، اجتماعی و روانی مردم تاکید شده است.
هر چند که در قرآن به صراحت از واژه صحت و بهداشت که از مولفه های اساسی سلامت به معنای اصطلاحی آن است سخنی به میان نیامده ولی مطالبی بر ارزش و اهمیت بهداشت و صحت بیان شده است، در میان آیات قرآن کلماتی را می توان یافت که بر مساله بهداشت تاکید می نماید . از جمله این کلمات می توان به واژههاى «طیّبات»، «طهارت» و مشتقّات آن توجه داد.
در آموزه های قرانی راه صحیح برای حفظ سلامتی همان بهره گیری از چیزهای بهداشتی و پاک است و می توان گفت که هر گونه بهره گیری از چیزهای غیر بهداشتی و ناپاک در حقیقت به خطر انداختن سلامتی جسم و روان آدمی است.
از نظر قرآن، طبیعت سالم و فطرت پاک آدمی به سوی امور بهداشتی و مولفه های سلامت فردی و اجتماعی گرایش و تمایل دارد و هرگونه گرایش بر خلاف آن به معنا و مفهوم خروج فطرت آدمی از حالت طبیعی و اعتدالی خود است. از آن جایی که در فرهنگ قرآنی هر گونه گرایش و تمایل ضد فطری و طبیعی گرایش های شیطانی دارد ، خداوند متعال به تاثیر وسوسه های شیطانی در این خصوص توجه می دهد و از مردم می خواهد تا از ابلیس و هواهای نفسانی در این مسایل پیروی نکنند.
خداوند باری تعالی در آیه 157 سوره اعراف حکم به حلال بودن چیزهاى پاکیزه و سالم و سازگار با طبع انسان و تحریم ناپاکها را، از وظایف پیامبر(صلى الله علیه وآله) بر می شمارد که این مطلب خود گواه صادقی است که مکتب اسلام هرگز با بهره گیری از امور ناپاک و غیربهداشتی میانه ای نداشته است و هرگونه استفاده از امور ناپاک و غیر بهداشتی بر خلاف احکام اسلام و قرآن می باشد.
همچنین در اهمیت سلامت فردی می توان به تاکید پیامبر (ص) بر مسواک زدن دندانها اشاره کرد به گونه ای که گمان رفته است که امری واجب می باشد. در حالی که این معنا تنها به سبب تاکید بیش از اندازه نسبت به بهداشت دهان و دندان پدید آمده است.
از نمونه های دیگر در ارتباط با سلامت فردی و اجتماعی می توان از ضرورت دفن و خاکسپارى مردگان، که در اسلام مورد تاکید است و قرآن آن را به عنوان یک سنت تاریخی از زمان حضرت آدم (ع) بر می شمارد اشاره نمود. در حقیقت اسلام به این روش کوشیده است تا به منظور حفظ سلامت و بهداشت محیط و افراد جامعه ، مردگان دفن شوند و در محیط زیست رها نشوند. در قرآن آمده است که این حرکت از زمان حضرت آدم (ع) بوده و پیشینه بسیار قدیمی را دارد در آنجائیکه خداوند در قرآن می فرماید: فبعث اللّه غرابا یبحث فى الأرض لیریه کیف یورى سوءة أخیه قال یـویلتى أعجزت أن أکون مثل هـذا الغراب فأورى سوءة أخى فأصبح من النّدمین. ( مائده آیه 31)
در پایان می توان چنین گفت که قرآن در جامعه اسلامی مسیر سالم و حرکت به سوی خوشبختی و سلامتی کامل جامعه را تعیین و مشخص کرده است.در جوامعی که قرآن الگوی زندگی انسانهاست آن جامعه رو به تکامل بوده و به یک جامعه مدنی توام با سلامتی و کامیابی تبدیل میشود. در آموزه های قرانی راه صحیح برای حفظ سلامتی افراد جامعه رعایت مولفه های بهداشت فردی و اجتماعی می باشد. در اهمیت و ارزش بهداشت همه جانبه همین بس که خداوند افراد پاک و پاکیزه را دوست می دارد و آنان را به عنوان دوستان خویش انتخاب و معرفی می کند.شایان ذکر است در پایان این همایش از 12 نفر از سلامتیاران منطقه 15 تقدیر بعمل آمد.
پایان پیام/
نظر شما