حالا در اصفهان می‌شود زندگی کرد!

جاری شدن آب در زاینده‌رود اصفهان روح تازه‌ای به شهر اصفهان دمیده و اصفهانی که از نزدیک 9 ماه پیش روح و زندگی را از خود دور دیده بود، از دوشنبه دوباره جان گرفت.

خبرگزاری شبستان/ اصفهان


آب نرسید؟ آب آمد؟ آب حالا کجاست؟ خبری از آب نشد؟ اینها بخشی از صحبت‌های چند روز گذشته مردمی بود که نوروز 92 را با غم باز نشدن رودخانه زاینده‌رود آغاز کرده بودند و از روز شنبه برای دیدن قطره‌های آب روی زمین خشک وسط شهر، لحظه‌شماری می‌کردند.


اصفهانی باشی یا نباشی، به آب و سبزه علاقه داشته باشی یا نداشته باشی و حتی اگر بی‌تفاوت ترین شخص هم باشی، وقتی از پل‌های شهر اصفهان رد می‌شوی، نمی‌توانی به خاک خشک بستر رودخانه نگاهی نیاندازی و وضعیت تلخ روزهای گذشته این رودخانه را با نگاه حسرت‌آمیز ننگری.... رودخانه‌ای که سال‌ها پیش جاری بود و حالا برای باز شدن باید به انتظار عنایت مسئولان و چانه‌زنی مدیران اصفهانی بنشینی.


زاینده‌رود بالاخره روز گذشته زنده شد و با خود شهر اصفهان را زنده کرد، اصفهانی که چه کشاورزان زحمتکش آن، چه مدیران و حتی راننده تاکسی‌های آن از بی‌آبی زاینده‌رود کلافه شده بودند؛ بزرگراه خشک وسط شهر تابستان و زمستان بدجوری توی ذوق ما اصفهانی‌ها می‌زند، اما آب سرانجام آمد تا با خود امید و زندگی را به شهر اصفهان بازگرداند... امیدی که این روزها تنها در دو حرف با صدا و بی‌صدا خلاصه شده بود... آب.


وقتی دوشنبه شب به خیابان‌های اطراف رودخانه زاینده‌رود سری زدیم، با ترافیکی مواجه شدیم که حتی شب عید و در شلوغ‌ترین شب‌های سال هم آن را به چشم ندیده بودیم... اصفهانی‌ها از ظهر دوشنبه که آب ابتدا به پل مارنان و بعد از آن به پل فلزی، پل آذر، سی‌و‌سه‌پل، پل خواجو و شهرستان رسید، ماشین‌ها را کنار گذاشته بودند و به قطرات آبی که روی زمین خشک زاینده‌رود تلو تلو می‌خوردند، خیره شده بودند. همه خوشحال بودند و کمتر کسی بود که خوشحالی خود از بازگشت آب به اصفهان را بروز ندهد.... هوای متبوع اطراف رودخانه و آوازخوانی روی پل خواجو دوباره در اصفهان جریان یافته و کشاورزان شرق اصفهان هم خود را برای کشت بهاره آماده می‌کنند. کسانی‌که از خشکی زاینده‌رود هم از نظر روحی ضربه خوردند و صد البته از نظر مالی و مادی.


*زنده ماندن زاینده رود، خواسته اصلی مردم اصفهان


یکی از شهروندان اصفهانی که با نزدیک شدن آب به سی‌وسه‌پل بالا و پایین می‌پرید، به خبرنگار شبستان گفت: واقعا در چند ماه گذشته که آب در رودخانه جریان نداشت، هر وقت از کنار زاینده‌رود رد می‌شدم، غم سنگینی بر دلم می‌نشست و دعا می‌کردم رودخانه دوباره باز شود.


وی ادامه داد: ای کاش مسئولان کاری کنند که زاینده‌رود برای همیشه جریان پیدا کند و امید و نشاط را به شهر اصفهان بازگرداند چون ما اصفهانی‌ها بدون زاینده‌رود می‌میریم...


مردم زیادی در اطراف رودخانه جمع شده بودند و هزاران نفر از مردم شهر اصفهان در مسیر چند کیلومتری رودخانه از پل وحید گرفته تا پل شهرستان حرکت می‌کردند و ورود آب به اصفهان را خوش‌آمد می‌گفتند. در این میان مرد کهنسالی که به نظر می‌رسید بیشتر از بقیه از جاری شدن آب در زاینده‌رود خوشحال بود، کشت دوباره را دلیل خوشحالی خود بیان کرد.


وی به خبرنگار شبستان گفت: شاید باورش برای خیلی‌ها سخت باشد اما بسیاری از ما کشاورزان به جز کشاورزی منبع درآمد دیگری نداریم و بسته شدن آب زاینده‌رود و خشکسالی‌های اخیر واقعا به ما ضربه زد؛ خوشحالم که آب بازگشته و می‌توانیم در کشت بهاره از آب زاینده‌رود استفاده کنیم اما امیدوارم مردم بیشتر قدر آب را بدانند و زاینده‌رود دیگر بسته نشود.


اگرچه مردم اصفهان خواسته خود برای زنده ماندن زاینده‌رود را بارها عنوان کرده‌اند اما مدیران وزارت نیرو نیز بارها توضیحاتی در این زمینه ارائه کرده و عنوان کرده‌اند که جاری ماندن زاینده‌رود در شهر اصفهان امکان‌پذیر نیست، مسئله‌ای که صدای مردم اصفهان را نیز درآورده و طی چند روز گذشته بسیاری از مدیران استان را به واکنش واداشته است.


امکان باز ماندن جریان رودخانه وجود دارد
 

اگرچه مسئولان وزارت نیرو عنوان کرده‌اند که توزیع آب زاینده‌رود برای کشاورزی با محدودیت‌هایی از جمله رعایت خط قرمز، نظارت بر برداشت و چندین محدودیت دیگر مواجه است اما به نظر می‌رسد امکان جاری ماندن زاینده‌رود در صورت ارائه طرحی جامع وجود دارد.
 

محمد مهدی اسماعیلی، معاون سیاسی امنیتی استانداری اصفهان در مورد درخواست‌های فراوان در مورد جاری ماندن زاینده‌رود در اصفهان گفت: آمادگی این را داریم که شهرداری برای اینکه رودخانه جاری بماند برنامه ارائه کند ولی شهرداری تاکنون هیچ برنامه ای را ارائه نداده است و  باید فکری به حال این مسئله کرد.
 

با این حال مسئولان شهری اصفهان نیز در این زمینه اظهارات دیگری بر زبان آورده‌اند و از ارائه طرحی برای جاری ماندن زاینده‌رود سخن گفته‌اند.


*چرا زاینده‌رود زودتر باز نشد؟


شاید اغراق نباشد اگر بگوییم سئوال اساسی نزدیک به 3 میلیون مسافر نوروزی شهر اصفهان در 20 روز گذشته دلیل خشک بودن رودخانه زاینده‌رود بود؛ مسافرانی که از سراسر ایران برای دیدن اصفهان تاریخی و البته سرسبز قدم به مرکز ایران گذاشته بودند اما از نصف جهان تنها یک چهارمش را دیدند! مسافرانی که به انتظار جاری بودن رودخانه زاینده‌رود به طرف رودخانه حرکت کردند و با بستر خشکی از خاک و سنگ مواجه شدند. چرا زاینده‌رود زودتر جاری نشد؟


مرتضی سقائیان‌نژاد، شهردار اصفهان از جمله کسانی بود که همگام با 3 میلیون مسافر نوروزی شهر اصفهان، دلیل این مسئله را پرسید. وی در جلسه علنی شورای شهر اصفهان اظهار داشت: برای من جای سئوال دارد که آیا نمی شد 15 روز زودتر زاینده‌رود زنده می شد تا 3 میلیون مسافر به همراه 2 میلیون اصفهانی سال جدید را با نشاط بیشتری آغاز می‌کردند.


وی بیان داشت: مسئولان باید در کنار کشاورزان، 2 میلیون شهروند اصفهانی را نیز ببینند و برای باز شدن آن در ابتدای سال جاری بیشتر تلاش می‌کردند.


این سئوال اساسی که البته با توضیحات و نظرات کارشناسی مختلفی پاسخ داده شد، مدیران استان را نیز به فکر فرو برد تا در نهایت معاون سیاسی امنیتی استانداری اصفهان پاسخ این اظهارات را داد.


*امکان بازگشایی آب قبل از نوروز وجود نداشت


محمد مهدی اسماعیلی، معاون سیاسی امنیتی استانداری اصفهان در مصاحبه‌های اخیر خود در مورد این انتقادات شهرداری اصفهان اظهار داشت: مسئولان استان هم به دنبال باز شدن آب پیش از نوروز بودند اما با توجه به اینکه کشاورزان می‌خواستند زمین‌های خود را آماده کنند، استفاده از آب در نیمه دوم فروردین و اردیبهشت بیشتر مورد نیاز آنها بود و آب با استدلال‌ها و کارشناسی‌های مختلف در این تاریخ جاری شد.


وی اضافه کرد: به هر حال پیش از این نظری در مورد باز شدن آب برای کشت بهاره وجود نداشت اما در نهایت با حرف‌های کارشناسی خود آنها را قانع کردیم که آب با این هدف باز شود.


*قدر آب را حالا می‌دانیم


بدون شک اصفهانی‌ها که نزدیک به 9 ماه چهره ناهمگون رودخانه خشک را تحمل کرده‌اند، حالا قدر زاینده‌رود را بیشتر می‌دانند و در مصرف آب بیشتر صرفه‌جویی می‌کنند. شاید به همین دلیل بود که مسئولان استان هم بلافاصله بعد از جاری شدن آب، بر لزوم صرفه‌جویی در آب تاکید کردند.


مهدی جمالی‌نژاد، معاون امور عمرانی استانداری اصفهان روز گذشته در جلسه هماهنگی ساماندهی رودخانه زاینده رود و صرفه جویی در مصرف آب با اشاره به لزوم صرفه‌جویی مردم گفت: کم‌آبی استان اصفهان یک واقعیت است و باید مدیریت شود بنابراین نحوه مصرف آن باید با دقت بسیار مورد توجه قرار گیرد و برنامه‌ریزی‌های بسیاری برای آن صورت گیرد.


ای کاش زنده‌رود، زنده بماند


مردم اصفهان، از هر قشر و گروه این روزها از باز شدن آب زاینده‌رود خوشحالند و کشاورزان اصفهانی در کنار مردم بیل‌های خود را به دست گرفته و برای کشت بهاره آماده می‌شوند، حالا که آب دوباره به اصفهان آمده، همه امیدوارند که زاینده‌رود را تا سال‌ها زنده ببینند و خاک سرد بستر رودخانه، حسرت دیدن نور خورشید را تا سال‌ها داشته باشد.


حداقل انتظار مردم اصفهان از مدیران استان باز نگه‌داشتن رودخانه‌ای ست که نان‌آور خانواده‌های بسیاری است و خیلی از همین مردم به امید آن قدم به خاک اصفهان گذاشته‌اند.

 

پایان پیام/

کد خبر 242281

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha