خبرگزاری شبستان: یکی از کانون های تنش در نیم قرن اخیر در آسیا و در شرق جغرافیایی آن یعنی شبه جزیره کره بوده است. اگر زمانی گفته می شد تقسیم شبه جزیره کره به دو کشور، با خط و مشی و ایدئولوژی سیاسی متضاد، پیامد رقابت دو بلوک غرب و شرق در آن منطقه است، امروز این پرسش مطرح است که پس از فروپاشی شوروری و پایان جنگ سرد، ادامه تنش در شبه جزیره کره حاصل چیست؟
برای یافتن پاسخ این سوال باید به عوامل مختلفی نظر داشت. از سویی، می¬ توان گفت که تنش کنونی در این منطقه میراث رقابت قدرت های جهانی در گذشته است که هر جا پای گذاشته اند، اثرات مخربی را به بار آورده اند که زدودن آنها به آسانی صورت نمی گیرد. اما گذشته از این واقعیت، عملکرد و رفتار تحریک آمیز ایالات متحده در شبه جزیره کره پس از فروپاشی شوروری نشان از آن دارد که این کشور نه تنها تصمیم ندارد سیاست های خود برای حضور در این منطقه را کنار گذارد، بلکه تلاش دارد با اقدامات تحریک آمیز زمینه هایی را فراهم کند که ادامه حضور آن را در شبه جزیره کره و شرق دور توجیه نماید.
اینکه هدف آمریکا از این اقدامات تحریک آمیز چیست را می توان هم به خوی نظامی گری این کشور در جهان نسبت داد، و هم به وحشت این کشور از قدرت گیری سریع کشورهای آسیایی که یکه تازی ایالات متحده در جهان را به چالش گرفته است. اما از سوی دیگر، ناکامی هایی که در مناطق حساسی چون خاورمیانه نصیب ایالات متحده شده است، باعث شده که آمریکا هر از چند گاهی به بهانه ای، اقدام تحریک آمیزی در مناطق مختلف جهان، از جمله شبه جزیره کره، انجام دهد، تا هم بتواند حضور خود در آن مناطق را، به بهانه تامین امنیت متحدان خود، توجیه نماید، و هم توجهات را از ناکامی های ایالات متحده در سطح جهان منحرف نماید.
اقدامات اخیر آمریکا در شبه جزیره کره را هم می توان در همین چارچوب مورد توجه قرار داد. جنگ لفظی کره شمالی و آمریکا که دارای پیشینه درازی است، و از چندی قبل بیشتر شده بود، در چند روز گذشته به اوج خود رسیده است. علت اوج گیری جنگ لفظی بین دو کشور، و بالا گرفتن دامنه تنش در شبه جزیره کره را یکی باید در امضای پیمان نظامی میان آمریکا و کره جنوبی در 5 فروردین دید که با توجه به رویکرد آمریکا نسبت به کره شمالی، طبیعتاً موجب خشم و نگرانی کره شمالی شده است. اما از آن تحریک آمیزتر رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی، با نام تحریک کنندهِ «عزم نهایی» است که فضای شبه جزیره کره را بیش از هر زمان دیگری تنش آلود کرده است.
آنچه که در این رزمایش، بیش از هر چیز دیگری، خشم کره شمالی را برانگیخت، و باعث شد که مقامات این کشور، با اعلام حالت آماده باش کامل نظامی و شرایط جنگی، تهدید کنند که اهدافی را در خاک آمریکا هدف قرار خواهند داد، به پرواز درآوردن هواپیماهای بی 2 در رزمایش گفته شده بود که قابلیت حمل بمب های اتمی را نیز دارند. به نظر می رسد، ایالات متحده که با در اختیار داشتن ده¬ ها پایگاه نظامی در ژاپن و کره جنوبی، از چندین دههِ پیش حضورِ گسترده نظامی ای در شرق آسیا دارد، با آگاهی از حساسیت هایی که کره شمالی به تحرکات آمریکا در منطقه دارد، در تلاش است افزون بر توجیه حضور نظامی خود، زمینه لازم برای اجرایی کردن رویکردِ «نگاهِ محوری به آسیا» را فراهم آورد که همان گونه که اشاره شد حاصل وحشت کاخ سفید از قدرت گیری کشورهای آسیایی در مناسبات و معادلات جهانی است.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما