نقوش میرملاس ازقدیمیترین هنر نمایی های بشری است

نقوش غار میرملاس شهرستان کوهدشت از نادرترین نقوش صخره ای دارای اصالت در جهان هستند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از لرستان، نقوش غار باستانی میر ملاس از جمله قدیمترین هنر نمایهای بشر است که توانسته هنر خود را که زایده تخیل و افکار او بوده بر دیواره نقوش به صورتی کاملاً ابتدایی نقش کند.


این آثار که از نظر فرهنگی و هنری از ارزش بسیار بالائی برخوردار هستند جزو نادرترین نقوش صخره ای دارای اصالت در جهان هستند.

 

این غار اولین مکانی است در ایران که باستان شناسان روی دیواره‌های آن نگاره‌های رنگی پیدا کرده‌اند، سنگ نگاره‌های میرملاس از کم‌نظیرترین نقوشی است که در ایران با رنگ خلق شده و از نظر ارزش در ردیف نقوش غارهای باستانی دنیا مانند تصاویر غارهای کرکس و لاسکو در فرانسه است.

 

دیواره‌های جنوبی و شمالی این غار با تصاویری از رزم، شکار، سوار در حال تیراندازی، انسان و حیواناتی مانند سگ، گوزن و اسب به رنگ‌های قرمز، سیاه و زرد پوشیده شده است.

این تصاویر که اندازه‌های آنها بین 10 تا20 سانتی‌متر متغیر است، روی بلندی‌های متراکم و در یک ردیف دایره شکل قرار گرفته‌اند.اما این سنگ‌نگاره‌های کهن که شناسنامه و هویت مردمان آن سرزمین نیز هست، در حالی مورد توجه نقاشان و هنرمندان شرق و غرب بوده و هست که متاسفانه خطوط یادگاری انسان‌های ناآگاه روی آنها موجب شده است نقش‌های اولیه قابل رویت نباشند.


پرفسور مک بورنی کاوشگر این غار در نتیجه تاریخگذاری خود می گوید: که اغلب نقوش میرملاس قدیمی تر از دوره نئولتیک (حداکثر شش تا هفت هزار سال ) می باشد و تاریخ محوطه هومیان را به دوره موستری نسبت می دهد.


این تاریخ گذاری مطلق که با استفاده از روش توریم/اورانیوم صورت گرفته است قدیمترین سالیابی مطلق در میان محوطه ای پیش از تاریخی ایران با تاریخی در حدود 148 هزار سال پیش به شمار می رود.


این پروفسر پس از مقایسه آثار مکشوفه خود با آثار مکشوفه بوسیله فرانک هول در خرم آباد، اذعان میدارد که آثار پالئولتیک فوقانی در ایران بسی قدیمتر از اروپای غربی است.


همچنین تاریخ برخی از نقوش همچون انسان سوارکار در غار میرملاس به حدود پنج هزار سال پیش بازمی گردد.


قاسم قر بانی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان به خبرنگار شبستان گفت: نقوش صخره ای لرستان به عنوان نخستین نقاشی های بشر اولیه که بر دیواره کوهها و در محوطه های هومیان، میر ملاس، برد اسپی و غار دوشه نقش شده است، اهمیت و جایگاه ویژه ای در دنیا و تاریخ هنر دارند.


وی با بیان اینکه هنر نقوش صخره ای یکی از بزرگترین گنجینه های بشری است، افزود: این هنر تقریباً توسط تمامی گروها، فرهنگها، و تمدن ها به عنوان ابزاری برای بیان عمیق ترین افکار و اعتقادات مذهبی بکار گرفته شده است.


قربانی اظهار داشت: تعدادی از نقاشیهای بدنه غار میرملاس و برخی آثار به دست آمده از آن قدیمی تر از دوره نئولتیک (حدود 16000 سال تا 11000 سال ق) تشخیص داده شده است.


وی اضافه کرد: پاره ای دیگر از تصاویر و شواهد آنرا به دوره نئولتیک (حدود 10500 سال تا هزار ششم ق.م) مربوط می دانند.

 

گفتی است، غار میرملاث مسکون و منقوش در تنگه ای به همین نام در شمال غرب کوهدشت قرار دارد، ارتفاع دیوار این غار از سطح زمین 700 متر است و برای رسیدن به آن باید از میان درختان بلوط گذشت.


پایان پیام/
 

کد خبر 240897

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha