خبرگزاری شبستان- قم: حوزه های علمیه به عنوان مهمترین و شاخص ترین داعیه دار ترویج و تبیین معنویت و دینداری در طول تاریخ، هماره محور تحولات و نقطه عطف در تاریخ بوده و هستند. حوزه های علمیه نه تنها جریان ها را راهبری کرده و می کنند بلکه در بسیاری از مقاطع تاریخی، خود، جریان ساز و حادثه ساز بوده اند.
با این نگرش، مدیریت درونی حوزه ها و یا حتی نگاهی که از بیرون به حوزه های علمیه می شود، به طور جد و حتم می تواند تعیین کننده و سرنوشت ساز هم در چگونگی ادامه حیات حوزه های علمیه و هم کارکردها و مدیریت بیرونی جامعه توسط حوزه ها باشد.
بر اساس همین رویکرد، می توان اساس شکل گیری انقلاب اسلامی و رهبری داهیانه امام راحل به عنوان یک حوزوی و عالم دینی را تفسیر و تبیین کرد. با انقلاب بسیاری از نگرش ها در حوزه های علمیه تغییر یافت. از سوی دیگر پس از جریان انقلاب، هم از ناحیه حضرت امام(ره) و هم مقام معظم رهبری، مباحثی مبنی بر تحول در حوزه های علمیه و لزوم موضع گیری این نهاد در مسایل مختلف مطرح شد. این امر در سال های اخیر به طور جد از سوی مقام معظم رهبری در دیدارهایی که به بهانه های مختلف، طلاب و اساتید حوزه های علمیه با ایشان داشته اند، مورد تاکید و سفارش خاص ایشان قرار گرفته است.
تحول در حوزه های علمیه چه از لحاظ آموزه ها و تعالیم محتوایی و چه از منظر ساختار و روش، مسئولیت علمای دین در نظریه پردازی و تولید علوم انسانی، ضرورت تبیین چشم انداز و برنامه ریزی در حوزه های علمیه بخشی از توصیه هایی بوده که ایشان دائما به آن نظر داشته و دارند. بعد از گذشت 2 سال از آخرین سفر مقام معظم رهبری به قم و دیدار حوزویان با ایشان، بر آن شدیم تا در گفتگو با صاحبنظران این مسایل مهم و راهکارهای دستیابی به حوزه علمیه مطلوب را مورد بررسی قرار دهیم.
حوزه علمیه بازوی توانمند ولایت فقیه در اداره حکومت است
حجت الاسلام والمسلمین رضا بهرامی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان اظهار داشت: اجرای حکومت اسلامی نیاز به کارشناسی دارد که همان ولایت فقه است.
وی با بیان این که ولایت فقه در استمرار ولایت اهل بیت (ع) است، خاطرنشان کرد: مرحوم فیض کاشانی می گوید؛ در موردی که پیامبر(ص) و انبیاء الهی ولایت دارند، ولایت فقیه هم ولایت دارد.
حمایت از ولایت فقیه واجب است
حجت الاسلام والمسلمین بهرامی با اشاره به این که امام خمینی(ره) ولایت فقیه را ولایت رسول الله(ص) و ضد دیکتاتوری می داند، بیان داشت: در احادیث داریم ولایت فقیه (حاکم جامعه اسلامی) باید در امان باشد که این معنی حمایت از ولایت فقیه را می دهد و واجب است.
این استاد حوزه علمیه عنوان کرد: از آنجایی که نظام اسلامی وابسته به ولایت فقیه است، مشروعیت همه ارکان نظام باید با نظر ولی فقیه باشد.
وی با بیان این که ولایت فقیه به تنهایی نمی تواند به همه امور رسیدگی کند، تصریح کرد: ولایت فقیه در مسیر اداره حکومت به بازوان توانمندی احتیاج دارد که حوزه علمیه و روحانیت باید این نقش را به عهده بگیرند.
گوشه نشینی حوزه برابر با عدم تحقق ارزش های اسلامی است
حجت الاسلام والمسلمین بهرامی ابراز داشت: اگر حوزه و روحانیان در اداره حکومت حضوری خالصانه و دلسوزانه نداشته باشند اهداف نظام اسلامی محقق نخواهد شد.
وی در یادآور شد: مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی محدوده اختیارات ولایت فقیه را محدوده عام می داند به جز آنجایی که از اختصاصات انبیاء است.
پایان پیام/
نظر شما