کشتی باچوخه؛ آیینی باستانی، گره خورده در نوروز

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی به خبرنگار شبستان در بجنورد با معرفی ورزش کشتی باچوخه آن را آیینی باستانی و گره خورده در نوروز خطه شمال خراسان نام برد.<BR>

خبرگزاری شبستان //خراسان شمالی؛
با آغاز بهار و نوروز آداب و رسوم همراه با آن در مناطق مختلف ایران آغاز می شود. خراسان شمالی مجموعه ای از فرهنگ ها و آداب مختلف و ارزش های زیبا چشم نوازتاریخی و باستانی است که در ایام نوروز شکل و تازگی به خود میگیرد و علاقمندان را به سوی خود می کشد یکی از این آئین ها، آئین کشتی با چوخه است که هر ساله با آغاز سال نو علاقمندان فراوانی را از اقصی نقاط کشور به سوی خطه اسفراین دراین استان می کشاند.


علی کاظمی، مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی در این باره گفت: این آیین قدمتی باستانی دارد ودر آن کشتی گیران چوخه بر تن می کنند و شال به کمر خود می بندند و شلواری که تا بالای زانو بالا زده اند وارد میدان می شوند.


وی همچنین گفت: لباس چوخه به دلیل استفاده از پشم در بافت آن، دارای استحکام و ضخامت بالایی است. وی در توضیح بیشتر آداب و رسوم کشتی باچوخه بیان کرد: این آیین هرساله 14 فروردین در گود زینل خان شهرستان اسفراین با حضور مشتاقان و علاقمندان برگزار می شود و پهلوانان چوخه کار با ورود به میدان و بوسه بر خاک گود زدن و احترام به تماشا گران و راز و نیاز با خدای رضوان و اجازه از پیشکسوتان مبارزه خود را آغاز می کنند.


وی افزود: در هریک از وزن ها یک به یک با یکدیگر کشتی می گیرند تا اینکه دو نفر به دور پایانی و یا به اصطلاح فینال برسد.
 

وی گفت: در کشتی با چوخه از فنون بومی استفاده می شود که از معروفترین فنون می توان به لنگ کردی یا قول پیچ اشاره کرد.


کاظمی اضافه کرد: داوری کشتی با چوخه در گذشته توسط پیشکسوتان و کدخدایان صورت می گرفت و در حال حاضر هم از پهلوانان و کشتی گیران قهرمان و پیشکسوت استفاده می شود.


وی همچنین گفت: در این آئین پرورش روحیه جوانمردی و پهلوانی در میان جوانان محور قرار دارد و موضوع کشتی با چوخه درگرو عادت ها و رسم های اجتماعی، آیین ها و جشن ها نمود پیدا می کند.


کاظمی در توضیحی تکمیلی اعلام کرد: پرونده آیین کشتی با چوخه پس از بررسی در کمیته تخصصی ثبت آثار ملی ایران در سازمان میراث فرهنگی کشور در تاریخ 27 اسفند سال 87 با شماره ثبت30 به عنوان میراث ناملموس (معنوی) در فهرست میراث ملی معنوی کشور به ثبت رسید.


پایان پیام/
 

کد خبر 240530

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha