تکیه معاون الملک، شاهکار کاشیکاری جهان اسلام

تکیه معاون الملک یکی از شاهکارهای هنری دوره قاجاریه است و نشانی از تلفیق هنر و مذهب مردم این استان در این دوره است که هر ساله پذیرای میهمانان زیادی از داخل و خارج کشور است.<BR> <BR>

به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، تکیه معاون‌الملک در س‍‍ال‌ 1320 ه‍ج‍ر‌ی‌ ق‍م‍ر‌ی‌ ت‍وس‍ط ح‍س‍ی‍ن‌ خ‍‍ان‌ م‍‍ع‍ی‍ن‌ ‌ال‍ر‌ع‍‍ای‍‍ا در ب‍‍اف‍ت‌ ق‍دی‍می‌ ش‍‍ه‍ر ک‍رم‍‍ان‍ش‍‍اه‌ و در م‍ح‍ل‍ه‌ ‌آب‍ش‍ور‌ان‌ ق‍دی‍م‌ و در خ‍ی‍‍اب‍‍ان‌ ش‍‍ه‍ی‍د حد‌اد ‌ع‍‍ادل‌ و‌اق‍‍ع‌ شده‌ ‌اس‍ت‌.
تاریخ بنای تکیه معاون الملک کرمانشاه، به سال 1320 هجری قمری باز می گردد، مرحوم حسن خان معین الرعایا پدربزرگ معینی کرمانشاهی(شاعر معاصر) با به کارگرفتن استادان چیره دست تکیه معاون الملک را با آئینه کاری و گچبری های زیبا جهت برپایی مراسم مذهبی خصوصاً مراسمات ایام محرم و سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) بنا نهاد.


تکیه دارای یک گنبد و فاقد مناره است، بیشتر دیواره های درونی بنا کاشیکاری شده است و با تصویری از پادشاهان، سرداران، رجال و بزرگان تزیین گردیده است.
بنا از سه قسمت مجزا تشکیل شده است که عبارتست از جسینیه، زینبیه و عباسیه است.


حسینیه
اگر از درب غربی وارد حسینیه بشویم سپس با عبور از یک دالان کوتاه به فضای جسینیه می رسیم که دیوارهای اطراف آن همه کاشیکاری شده است در دیواره های اطراف این حیاط نقوشی مربوط به وقایع خونبار روز عاشورا و به اسارت رفتن اهل بیت پیامبر(ص) بر دیوارهای آن نقش بسته است.


زینبیه


بخش میانی یا زینبیه به صورت عمارت مسقف با حجره های متعدد است که غرفه های فوقانی آن، محل استقرار زنان شرکت کننده در مراسم سوگواری بوده است وتمام دیوارها و حجره های اطراف تماماً با تصاویری از وقایع روز خونبار عاشورا نقاشی شده است. در پایان این تصاویر دور تا دور زینبیه در دو ردیف کاشی های با تصاویر پادشاهان ایران دیده می شود.


عباسیه


پس از پیمودن دالانی که بین عباسیه و زینبیه قرار گرفته است به صحن وسیع عباسیه می رسیم، کف حیاط عباسیه آجر فرش شده است و دارای دو درب ورودی است که پس از پیمودن راهروی شیب دار یکی به کوچه ایلخانی و دیگری به کوچه معاون الملک منتهی می شود.


همچنین در بخش جنوبی عباسیه موزه مردم شناسی قرار دارد که اشیا مختلف مردم شناسی از قبیل وسایل کشاورزی، بافت گیوه، پوشاک، وسایل شکار، دامپروری، روشنایی، نمونه هایی از نساجی، نگارش و لباس های بومی و محلی در آن دیده می شود.

 

گفتنی است، در ششمین اجلاس سراسری ثبت آثار ملی کشور که در استان مازندران برگزار شد، یک اثر میراث معنوی از کرمانشاه به نام "آیین عاشورایی و مراسم عزاداری در تکیه معاون الملک" به ثبت ملی رسید.


پایان پیام/
 

کد خبر 240508

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha