بقعه سلطان علی بن باقر(ع) در کاشان مرکز ثقل گردشگری فرهنگی مذهبی

زیارت بارگاه مقدس سلطان علی بن باقر(ع) به عنوان اولین سفیر اهل بیت در ایران در مشهد اردهال کاشان ثواب زیارت امام حسین (ع) در کربلا را دارد و مرکز ثقل گردشگری فرهنگی مذهبی در کاشان است.

خبرگزاری شبستان//اصفهان

 

سلطان علی بن باقر(ع)  این امامزاده لازم التعظیم به عنوان فرزند بلافصل و نایب الامامین یعنی امام محمد باقر (ع) و امام جعفر صادق (ع) به فرمان امام محمد باقر(ع) در سال 113 هجری قمری به مدت سه سال جهت امر تبلیغ دین مبین اسلام و پاسخگویی به احساسات مذهبی مومنان وارد کاشان شدند و به مدت 3 سال در میان عاشقان و دلباختگان اهل البیت به ارشاد مردم ولایتمدار پرداختند تا اینکه حضرت در سال 116 هجری قمری با یاران و اعوانش به جنگ با کفر زمانه می پردازد و پس از رشادتهای فراوان سرانجام در 27 جمادی الثانی در دره ازناوه با یاران باوفایش به شهادت رسید و سر مبارکش را از تن جدا کرده و برای حاکم جور وقت در شهر قزوین ارسال کردند و بدن مطهرش را در مشهد اردهال به خاک سپردند.


درخصوص مقام والای آن حضرت روایتهای متعددی نقل شده است که از جمله آن می توان به حدیث حضرت امام صادق (ع) اشاره کرد که می فرماید: هرکس برادرم حضرت علی بن باقر (ع) را در اردهال زیارت کند مانند کسی است که قبر جدم حسین (ع) را در کربلا زیارت کرده باشد و هچنین حضرت امام رضا (ع) می فرماید نعم الموضع الاردهال فلزم و تمسک به ، چه خوب مکانی است اردهال پس به آن التزام و تمسک پیدا کنید.


آستان امامزاده سلطان علی ابن باقر(ع) بواسطه برگزاری مراسم سنتی مذهبی قالی شویان در دومین جمعه از مهرماه هر سال توسط اهالی ولایت مدار فین کاشان مورد توجه و ارادات عاشقان اهل بیت و زائران آن از سراسر کشور است.


*بقعه سلطان علی بن باقر(ع) و 46 بقعه متبرکه کاشان میزبان طرح آرامش بهاری است


حجت‌الاسلام محمدرضا اسماعیل‌پور،  رئیس اداره اوقاف کاشان در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: آستان مقدس سلطان علی بن باقر(ع) و سید نورالهدی در مشهد اردهال، امامزاده یونس و هارون بن موسی (پنجه شاه)در کاشان، ولی ابن موسی الکاظم در منطقه راوند، امامزاده هادی فین بزرگ، امامزاده عبدالله لتحر، امامزاده سراج الدین شهر برزک، امامزاده پیر داود و پیر سلیمان شهر قمصر، امامزاده سلیمان شهر مشکات،امامزاده محمد اوسط جوشقان استرک، امامزاده محمد و قاسم جوشقان قالی، امامزاده محسن ارمک، امامزاده احمد وادقان، شاهزاده حسین باریکرسف و شاهزاده حسین جوینان تعدادی از این بقاع متبرکه در کاشان و شهر و روستاهای این شهرستان است که طرح آرامش بهاری در این بقاع اجرا می شود.


وی، تشکیل خیمه معرفت را به عنوان ویژه برنامه طرح آرامش بهاری در آستان سلطان علی بن باقر(ع) برشمرد و افزود: ارائه خدمات مشاوره ای، مباحث دینی، مسائل و احکام، قرآن بخوانید و جایزه بگیرید، نقاشی بکشید و جایزه بگیرید از جمله برنامه های خیمه معرفت است.


به گفته وی، بیش از یکصد هزار نفر از آغاز نوروروز تا کنون از خدمات فرهنگی، مذهبی و هنری خیمه معرفت خدمات گرفته اند.


*بیش از 456 امامزاده در مجموعه 127 بقعه در شهر کاشان است


رئیس اداره اوقاف کاشان در ادامه گفت: با توجه به اینکه دارالمومنین کاشان از زمان امام محمد باقر(ع) در ایران مامن و ماوای فرزندان ائمه بوده و بیشترین جایگاه آنها در این شهرستان بوده است، بیش از 456 امامزاده در مجموعه 127 بقعه در شهر کاشان و روستاهای توابع آن شناسایی شده است.


حجت‌الاسلام اسماعیل‌پور با اشاره به اجرای 13 برنامه فرهنگی در طول سال در بقاع متبرکه کاشان گفت: طرح آرامش بهاری یکی از این ویژه برنامه ها است که در ایام نوروز در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی برگزار می شود.


وی تشکیل خیمه معرفت برای پاسخگویی به سوالات شرعی ،ارائه مشاوره، برگزاری مسابقه، طرح مباحث قرآنی و فرهنگی را یکی از برنامه های طرح آرامش بهاری ویژه ایام نوروز در بقاع متبرکه شاخص شهرستان کاشان عنوان کرد و افزود: اقامه نماز جماعت، برپایی نمایشگاه های عفاف وحجاب ، آرامش بهاری و عرضه محصولات فرهنگی، ایستگاه صلواتی،برگزاری مسابقات فرهنگی روزانه، و اسکان موقت زائرین از دیگر برنامه های این طرح است.


به گفته وی، طرح های آرامش بهاری در ایام نوروز، بصیرت عاشورایی در محرم،نشاط معنوی در فصل تابستان، یاس نبوی در ایام فاطمیه،ولایت علوی اکمال نبوی در دهه ولایت و غدیر، اجرای ویژه برنامه های اعیاد موالید و شهادت ائمه اطهار علیهم السلام اجمعین، برگزاری مراسم ملی مذهبی و مناسبات انقلابی( دفاع مقدس،رحلت امام و دهه فجر)،راه اندازی 15 مرکز فرهنگی در بقاع متبرکه، مجالس و محافل انس با قرآن ، برپایی غرفه های نمایشگاهی در بقاع متبرکه ، اجرای مسابقات سراسری قرآن، مسابقات سراسری اذان و انجام تبلیغات از طریق محصولات فرهنگی از جمله 13 برنامه فرهنگی است که در طول سال در بقاع متبرکه کاشان برگزار می شود.


همزمان با ایام نوروز، خیر کاشانی فرش ابریشم به بقعه سلطان علی بن باقر(ع) اهدا کرد


رئیس اداره اوقاف کاشان در پایان از خرید و اهدای فرش ابریشم ماشینی توسط خیر کاشانی همزمان با نوروز 92 به بقعه سلطان علی بن باقر(ع) واقع در مشهد اردهال این شهرستان خبر داد.


حجت‌الاسلام اسماعیل‌پور افزود: این فرش ها به متراژ 1200 متر مربع با تراکم 3300 به ارزش یک میلیارد و 440 میلیون ریال توسط مجید مشیری به بارگاه منور و مقدس سلطان علی بن باقر (ع) در مشهد اردهال به مناسبت سال نو هدیه شد.


وی با تاکید بر اینکه امامزاده سلطان علی بن محمدباقر (ع) به واسطه‌ نسب بالای آن حضرت که فرزند بلافصل امام باقر(ع) است از قدیم‌الایام مورد احترام و توجه مردم و ارادتمندان اهل بیت بوده است، افزود: حضرت علی بن محمد الباقر (ع) یکی از چهارامامزاده لازم التعظیم در ایران و اولین سفیر و شهید اهل بیت در ایران می باشد.


به گفته وی، طاهر بن محمد بن حسین بن بهروز اولین کسی بود که بر روی قبر مطهر حضرت سلطانعلی (ع) گنبد و بارگاهی ساخت، و اولین بقعه آن حضرت نیز در ماه صفر سال 145 هجری یعنی 29 سال پس از شهادت امامزاده حضرت سلطانعلی(ع) ساخته شده است.


رئیس اداره اوقاف کاشان، بنای اولیه گنبد و بارگاه و صحن وسرای مشهد اردهال را مربوط به دوران سلجوقیان دانست و گفت: این بنا از جمله بناهای خیریه فراوانی است که مجدالدین عبیداله کاشانی - برادر معین الدین مختص الملوک ابونصر وزیر سلطان سنجر- برپا ساخته است.


حجت الاسلام اسماعیل پور افزود:معماری بنای بقعه سلطان علی بن باقر(ع) در نوع خود علیرغم دستکاری‌هایی که در آن انجام شده می توان یکی از کم نظیرترین مجموعه‌های تاریخی نامید.


وی افزود:در واقع کل مجموعه دارای سه صحن اصلی امام محمد باقر (ع) در جنوب بقعه، صحن جلال الدین در غرب آن و صحن عامر بن ناصر در شرق، یک ورودی اصلی و دو ورودی فرعی است که ورودی اصلی از طرف بازار و صحن پیشخوان به طرف صحن حیاط اصلی به وسیله‌ یک ردیف پله‌های منظم ارتباط پیدا می‌کند و دو ورودی دیگر در شرق و غرب صحن اصلی (صفا) قرار دارد.


به گفته وی، در دوران صفوی که دوران اعتلای هنر ایرانی و اسلامی به شمار می رود، ساختمانهای اطراف بقعه توسعه یافت و نقاشی ها و کاشیکاری های زیبایی در تزیینات بناها به کار رفت و در زمان قاجاریه نیز، صحن سرداری شکل گرفت که البته بنای اصلی آن به زمان های گذشته بر می گردد و تغییرات و تعمیراتی نیز انجام شد چنان که شاه قاجار به فرمان مهد علیا مادر خاقان ترک خرابی های بارگاه را مرمت کرد.


رئیس اداره اوقاف کاشان خاطرنشان کرد:کاشیکاری های مناره های جانبی ایوان سرداری و طرح های اسلیمی داخل بقعه و ایوان صفا، ساخت دو گلدسته ی بلند و شش گلدسته  کوچک با کاشی های رنگین نیز یادگار این دوران است.


حجت الاسلام اسماعیل پور در خصوص گنبد این امامزاده که از بی نظیر ترین گنبدها ی معماری ایرانی اسلامی است، افزود: این گنبد از نوع گنبدهای گریودارِ دو پوششه است که بر روی دوازده ضلع اصلی بدنه ی بقعه قرار دارد و پوشش زیرین سقف با کاشی های سورمه ای و زمینه ی طلایی را تشکیل می دهد.


وی خط کوفی در بدنه  بقعه مربوط به دوران سلجوقیان و کتیبه ی نقاشی شده به خط ثلث روی زمینه  لاجوردی به عنوان تزیینات زیرگنبد را یادآورشد و گفت: در شرق بقعه، ایوان یا تالاری است که قدمت آن به بیش از 110 سال پیش می رسد که بر پیشانی ایوان هم کتیبه ای کاشی کاری شده با خط سیاه و بر روی زمینه سفید مزین به آیات قرآن دیده می شود.


به گفته وی،. از دیگر هنرهای تزیینی در ایوان سرداری، آیینه کاری است که همراه با نقاشی های بسیار زیبا در زیر سقف، بدنه ی فوقانی و طاق نمای بزرگ نمود پیدا کرده است که به تازگی در سال 1390 مرمت و باز سازی شده اند.


گفتنی است، روستای مشهد اردهال روستایی در 42 کیلومتری غرب کاشان کنار جاده آسفالت کاشـان ـ دلیجان واقع است و بقعه امامزاده سلطان علی بن محمد باقر (ع) در جوار روستای اردهال و در دامنه کوه‌هائی که این روستا را احاطه کرده قرار گرفته است.

 

پایان پیام/

کد خبر 240444

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha