به گزارش خبرگزاری شبستان دولت دمشق نیز در آستانه برگزاری نشست سالانه اتحادیه عرب در شهر دوحه پایتخت قطر، از تصمیم این اتحادیه مبنی بر اعطای کرسی سوریه به گروههای مخالف انتقاد کرده است.
هشام جابر مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در بیروت پایتخت لبنان در گفتگو با شبکه پرس تی وی به بررسی این موضوع پرداخته است. آن چه در زیر میخوانید، متن گفتگوی هشام جابر با شبکه پرس تی وی به شمار میآید :
سوال: آقای هشام جابر رئیس جمهور سوریه آشکارا این پیام را به کشورهای عضو گروه بریکس ارسال کرد. شاید بهتر بود وی این پیام را به کشورهای عضو اتحادیه عرب که به تازگی نشست خود در دوحه را به پایان بردهاند، ارسال میکرد.
به نظر شما کشورهای عضو بریکس به ویژه روسیه و چین از چه فاکتورهایی برای اعمال فشار علیه برخی کشورهای عربی و متحدان غربی شان به منظور توقف روند تروریسم میتوانند استفاده کنند؟ همان طور که شما گفتید، این روند هر گونه راه حل سیاسی برای بحران در سوریه را به بیراهه کشانده است؟
جابر : بله به مانند بسیاری دیگر از کارشناسان معتقدم که تنها راه حل بحران در سوریه، مذاکرات سیاسی است و استفاده از هر گونه راه حل نظامی تنها به پیچیده تر شدن شرایط در سوریه کمک خواهد کرد. پیام بشار اسد رئیس جمهور سوریه به کشورهای عضو بریکس و کشورهای عضو اتحادیه عرب، به ویژه در شرایط فعلی کاملا مشخص است و وی نیز این موضوع را آشکارا بیان کرده است که دولتی در سوریه حکم فرماست و دولت حاکم در سوریه آماده استفاده از راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران در این کشور عربی است.
درست است که بشار اسد از حمایت کشورهای عضو بریکس و متحدانش نظیر چین و روسیه و ایران و برخی کشورهای عربی بهره میبرد، اما چیزی که در نشست سران اتحادیه عرب روی داد، به اعتقاد من به جای ارائه راه حل و پایان دادن به بحران سوریه، تنها شرایط را در این کشور پیچیده تر خواهد کرد. این موضوع بیانگر نوعی تناقض در نشست سران اتحادیه عرب به شمار میآید.
و آنها درباره تصمیمیکه در پایان نشست سران اتحادیه عرب اتخاذ شد، گفتند که این تصمیم با هدف ارائه راه حل سیاسی در سوریه اتخاذ شده است. از سوی دیگر آنها به برخی از کشورهای عربی برای ارسال تسلیحات نظامیبرای شورشیان در سوریه، چراغ سبز نشان دادند. ثانیا آنها به این موضوع که سوریه دولتی مستقل دارد و 95 درصد از کشورهای جهان آن را به رسمیت میشناسند و این دولت کرسی در سازمان ملل دارد، بی توجهی کردند. سوریه حتی سفارت خانه ای در واشنگتن امریکا دارد.
آنها جایگاه دولت سوریه را گرفته و آن را به شورشیان اعطا کردند. این تصمیم، اولین در نوع خود در اتحادیه عرب به شمار میآید. بسیاری از ناظران معتقدند که این تصمیم اشتباهی بزرگ بوده است. همچنین چراغ سبز نشان دادن به برخی دیگر از کشورهای عربی برای ارسال تجهیزات نظامیبه سوریه، اصلا ایده خوبی نبوده است.
و فکر میکنم همان طور که بشار اسد گفته است، راه حل سیاسی تنها راه حلی است که ما همیشه بر آن تاکید کرده ایم و امریکایی ها و روس ها با حمایت چین خود را آماده آن میکنند.
و من هنوز خوشبین هستم و احتمال میدهم که ممکن است در دو ماه آینده شاهد اتخاذ چنین تصمیمی در دیدار میان ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با باراک اوباما رئیس جمهور امریکا باشیم؛ همان طور که ما همیشه گفته ایم نشست های اتحادیه عرب و همچنین ابتکارهای فرانسه و انگلیس برای ارسال سلاح به سوریه تا زمانی است که توافقی میان مسکو و واشنگتن صورت نگرفته باشد و در صورت وجود چنین توافقی، این کشورها به گوشه ای رانده شده و تنها نظاره گر تحولات خواهند بود.
تنها دو قدرت بزرگ منطقه یعنی ایران و ترکیه توان آن را خواهند داشت تا در کنار روسیه و چین نقش مهمی در سوریه ایفا کنند زیرا این دو کشور قدرت ایفای نقش در سوریه را دارند.
فکر میکنم همه خبرهایی که این روزها به گوش میرسد، نتیجه عملکرد رژیم های عربی در قاهره است و همان طور که شما هم متوجه آن شده اید و در کشورهای عرب همسایه که در کنار سوریه مانند عراق و لبنان واقع شدهاند، میبینید، این کشورها با تصمیم اتحادیه عرب موافق نیستند؛ حتی اردن که کمپی را برای آموزش مخالفان اختصاص داده است، با این تصمیم مخالف میباشد.
نظر شما