خبرگزاری شبستان// ایلام
استان ایلام، در غربی ترین نقطه ایران در میان دامنه های زاگرس، قرار دارد که در کتیبه های باستانی آن را آلامتو به معنای سرزمین کوهستان یا "طلوع خورشید" نامیده اند.
استان ایلام، که زمانی ساتراپ نشین هشتم دولت ماد بوده و بیست و سومین ساتراپ (ایالت یا استان) داریوش هخامنشی. با قدمت تاریخی دیرینه اش از دیر باز مورد توجه اندیشمندان و مشاهیر بزرگ بوده است.
تنگ رازیانه در استان ایلام ،یکی از مناطق ژئوتوریسم استان بوده و طبیعت بی نظیری دارد، این اثر طبیعی در لیست ثبت آثار ملی طبیعی ایران در 50 کیلومتری جاده ایلام به درهشهر و بعد از روستای چنارباشی قرار دارد.
این تنگه دره باریک و ژرفی است که در منطقهای سرسبز واقع شده و در درون این تنگه نیز رودی روان است و تنگه ها و شیارهای فرسایشی از منابع عمده و ژئوتوریسمی در استان ایلام محسوب می شوند.
75 هکتار از اراضی تنگه رازیانه در سال 1388 به عنوان اثر طبیعی و ملی معرفی شد و در همان سال این اثر در فهرست آثار طبیعی ملی ایران قرار گرفت، این امر، ثبت آن را در طبقه دوم سازمان بینالمللی IUCN قرار داده است.
جنس سنگ های مسیر تنگه از آهک با ترکیبات کربنات کلسیم است، این سنگ ها به سازند آهکی آسماری تعلق دارند، منشا اولیه این اثر طبیعی ایجاد درز و شکاف بر اثر فعالیت های تکتونیکی منطقه روی لایه های منطقه روی لایه های ضخیم آهک است.
عملکرد پدیده فرسایش به ویژه انحلال، وضعیت توپوگرافی خاص، اختلاف ارتفاع و شیب تند بخش های بالا و پایین دست در کنار سایر عوامل طبیعی از جمله بارش و پوشش گیاهی متنوع دست به دست هم داده اند تا این اثر طبیعی شکل گیرد.
فعالیت های هیدرولوژی و ژئوهیدرولوژی و عملکرد آب های سطحی و زیرزمینی در قالب انحلال این درز و شکاف را عمق بخشیده اند و طی سالیان طولانی آنرا به شکل یک اثر کم نظیر طبیعی درآورده اند.
این تنگه پدیده بسیار جالبی برای مطالعه پژوهشگران علوم زمین شناسی و آب شناسی و زمین شناسی آب های زیرزمینی (هیدروژئولوژی) است و به لحاظ داشتن شرایط اقلیمی و میکروکلیمای خاص و موقعیت طبیعی منحصر به فرد خود می تواند زیستگاه خوبی برای پرندگان مهاجر و بومی و خزندگان آن منطقه باشد.
در صورت حفظ و حراست این اثر بسیار جالب و طبیعی می توان علاوه بر معرفی جاذبه های طبیعی و ارزش های علمی آن، زیستگاه و پناهگاه مهمی را نیز برای حیات وحش فراهم نمود.
بر همین اساس از سال 1387 و در اجرای مصوبات دور دوم سفرهای استانی هیئت محترم دولت به استان ایلام از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان به عنوان اثر طبیعی و ملی اعلام گردیده است.
راه باستانی بدره "آبهر" به پشته ارشت و بردبال چنارباشی، از کوهپایهها عبور کرده و در ادامه پس از عبور از کلم و تنگه رازیانه به روستای گنجه و سپس به روستای پاکل گراب و منطقه چنارباشی متصل است، آثار متعددی از دوران مختلف باستانی در این ناحیه مشاهده شده است.
تنگه رازیانه واقع در استان ایلام یکی از مناطق طبیعی و بکر است که دارای محیط بینظیری برای تفریح و گردشگری است، این تنگه هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به دلیل طبیعت بکر به خود جذب می کند.
در نوروز سال جاری، این منطقه نیز شاهد حضور چشم گیر گردشگران است که در این ایام به دامن طبیعت پناه برده تا سال جدید را با طبیعت آغاز کنند. چادرهایی را در نزدیکی این تنگه برپا کرده و از طبیعت زیبای این منطقه بهره مند می شوند.
پایان پیام/
نظر شما