کنگاور؛ شاهراه تمدن های بین النهرین و پارس

شهرستان کنگاور در شرقی ترین نقطه استان کرمانشاه واقع شده است و دارای آثار تاریخی فراوانی است که این روزها پذیرای میهمانان نوروزی است.

 خبرگزاری شبستان // کرمانشاه

 

شهرستان کنگاور در شرقی ترین نقطه استان و هم مرز با استان همدان واقع شده است. منطقه کنگاور ناحیه ای است تشکیل شده از دشت و کوهستان و دارای زمین های حاصل خیز می باشد آب هوایش معتدل کوهستانی است از‌آنجا که کنگاور بر سر راه تمدن های قدیم بین النهرین و پارس واقع شده و راه های عمده قبل و پس از اسلام از آن می گذشته است و به دلیل استعداد آب و خاک و هوای مطبوع از دیرباز مورد توجه بوده است که وجود آثار باستانی پراهمیت در این منطقه دلیل بر این گفتار است. برخی از جاذبه های تاریخی و مذهبی کنگاور عبارتند از معبد آناهیتا (ناهید)،‌گودین تپه،‌ بقعه شاهزاده محمد ابراهیم امامزاده باقر، امامزاده سید جمال الدین،‌حمام حاج اصغرخان،‌حمام سرجوب،‌معدن چل مران و از جاذبه های طبیعی نیز می توان به سراب زیبای فش و سراب ماران اشاره داشت.


معبد آناهیتا


بنای سنگی معبد آناهیتا را برخی از باستان شناسان به دوره اشکانی و برخی به دوره ساسانی نسبت می دهند. سنگ های جمع آوری شده و سرستون های فروافتاده در گوشه و کنار این معبد حکایت از تخریب این بنای باشکوه و عظیم در گذشته های دور به وسیله زلزله ای بسیار شدید دارد.


در سال 37 میلادی یکی از جغرافی‌دانان یونانی به نام ایزودر که اهل کاراکاس بوده برای نخستین بار از این بنا نام می‌برد و نظر به توصیفاتی که در قرن ششم هجری محمد طوسی از آن به عمل آورده طبعا‌ً تخریب آن پس از این تاریخ بوده است. این بنا 6/4 هکتار وسعت دارد و بر روی صفحه ای بلند و شیب‌دار ساخته شده در صورتی‌که زائده مربع شکلی را که در ضلع شمال شرقی آن ایجاد شده در نظر نگیریم مستطیل شکل است. طول آن 224 متر و عرض آن 209 متر می باشد. قطر دیواری که بنا را احاطه کرده 18 متر است. نمای بیرونی آن با سنگ‌های تراشیده شده‌ای تزیین گردیده است که به صورت رگه چین کنار هم قرار داده شده و سپس ردیف بالایی را بروی آن چیده‌اند.


ورودی بنا پلکان دوطرفه‌ای است که پله‌های تخت جمشید را تداعی می‌کند. این عنصر شناخته شده در معماری ایرانی دلالت بر بومی بودن معماری معبد دارد.


به جز فاصله بین این دو رشته پله که 154 متر است و در سمت جنوب قرار دارد بر روی دیوارهای معبد درهر چهار طرف ستون‌های قطوری چیده شده که از سه قسمت پایه ستون،‌ میان ستون و سرستون تشکیل شده و ارتفاع مجموع این سه قسمت 54/3 متر می باشد.


امامزاده ابراهیم


بنای این امامزاده که از نوادگان امام موسی کاظم(ع) است در ضلع شمال غربی معبد آناهیتا ساخته شده است. این بنا دارای دو مناره و صحنی گنبددار است سردر ورودی نسبت به بقیه بنا قدیمی‌تر است و از بنای قدیمی تری که قبلا بر روی مزار قرار داشته به جا مانده است.


سراب فش


سراب فش در شمال غربی کنگاور و در 17 کیلومتری معبد آناهیتا قرار دارد. برای رفتن به این مکان باید از ضلع جنوب غربی معبد آناهیتا از مسیر میدان امام به سمت چپ رفت. این سراب 4 کیلومتر بعد از روستای فش قرار دارد.

 

معدن سنگ چل (شل) مران


قبرستان کنگاور در سمت راست آخرین میدان شهر قرار دارد که به هنگام خروج به طرف کرمانشاه آن را مشاهده خواهید نمود. در کنار این میدان جاده‌ای خاکی قرار دارد که شما را به معدن سنگ چل مران یا شل مران هدایت می‌کند.چنانچه تمایل به دیدن این مکان داشته باشید در آنجا با تعداد زیادی سنگ‌های تراش خورده شامل میان ستون، پایه ستون و سنگ‌های نما مواجه خواهید شد. این سنگ‌ها را حجاران برای معبد آناهیتا در نظر گرفته بودند لیکن به دلایل نامعلوم به آنجا انتقال نیافتند. فاصله این مکان تا معبد آناهیتا حدود 2 کیلومتر است.


پایان پیام/

کد خبر 239993

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha