به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، در آستانه سال جدید سرویس سیاسی خبرگزاری شبستان به بررسی و ارزیابی فعالیتهای مجلس شورای اسلامی در سال گذشته پرداخته است. مشروح اخبار مجلس در بهار سال 1391 را می توانید در گزارش زیر بخوانید:
از 45 هزار میلیارد برای اشتغال 22 هزار و 500 میلیارد به اشتغال زایی اختصاص یافت
شیخ الاسلامی در بخشی از گزارش به مجلس قبل از سوال نمایندگان با بیان اینکه 3/12؛ نرخ بیکاری سال 90 و منابع مالی برای اشتغال زایی کامل اختصاص نیافت، گفت: متاسفانه بانکهای ما علی رغم اراده خوبی که در مدیران برای اشتغال زایی و سرمایه گذاری وجود دارد در حد انتظار ظاهر نشده اند و سال گذشته علی رغم اختصاص 45 هزار میلیارد تومان برای اشتغال زایی چیزی حدود 50 درصد از این منابع یعنی 22 هزار و 500 میلیارد تومان به اشتغال زایی اختصاص یافت.
در این جلسه، حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهینشهر، جلیل جعفری، نماینده مردم خلخال و کوثر، مهدی سنائی، نماینده نهاوند، عبدالرضا عزیزی، رییس کمیسیون اجتماعی، نادر قاضیپور، نماینده ارومیه، جعفر قادری، نماینده شیراز، حجت الاسلام محمدحسن ابوترابی فرد، نائب رییس اول مجلس سوالاتی را از این وزیر مطرح کردند
شیخ الاسلامی پس از سوالات و انتقادات نمایندگان از وضعیت اشتغال در کشور اظهار کرد: بسیاری از نمایندگان در مورد قانون مشاغل سخت و زیان آور، بازنشستگی پیش از موعد کارکنان و کارمندان و همچنین بیمه کارگران ساختمانی سوال داشتند که همه موضوعات مستلزم بار مالی است شما بگویید بار مالی این منابع از کجا تامین می شود؟ قطعاً اگر پول آن را به ما بدهید ما نیز مقاومت نمی کنیم اتفاقاً سیاست ما حمایت از تامین بار مالی است.
طرح استیضاح ناکام
انتصاب مرتضوی به عنوان رئیس صندوق تامین اجتماعی از همان اول هم برای شیخالاسلامی دردسر ساز بود تا آنجا که نمایندگان طرح استیضاح او را از روز 15 فروردین به جریان انداختند و اواخر فروردین ماه بود که دستور کار مجلس بررسی استیضاح وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی اعلام شد اما با رایزنیهای انجام شده و در نهایت پادرمیانی حداد عادل و اعلام نمایندگان استیضاحکننده، مبنی بر پذیرش استعفا از سوی سعید مرتضوی از مسند ریاست صندوق تأمین اجتماعی، استیضاحکنندگان امضاهای خود را پس گرفتند و سرانجام استیضاح شیخالاسلام منتفی شد.
این ماجرا اما به همین جا هم ختم نشد، رئیس جمهور که برای دفاع از شیخالاسلام از پاستور راه افتاده بود، از میانه راه بهارستان بازگشت اما استعفای مرتضوی را نپذیرفت؛ دلیلی که موجب شده بود نمایندهها از استیضاح چشمپوشی کنند.
در همان جلسه اما احمد توکلی گفته بود که در صورتی که استعفای مرتضوی پذیرفته نشود، دوباره استیضاح در دستور کار قرار میگیرد اما عمر کوتاه مجلس هشتم و بودجه 91 که هنوز به تصویب نرسیده بود دیگر مجالی برای این کار باقی نگذاشت.
مرتضوی در نشستی با طراحان استیضاح «قول شرف» داد که از این پست استعفا دهد، اما بعد از آن در نامهای اعلام کرد که قول داده که استعفا دهد اما درباره اینکه استعفای او پذیرفته شود یا خبر تعهدی نداده است. حدادعادل هم که خود بانی بر هم خوردن این استیضاح شده بود در نامهای اعلام کرد مرتضوی به بنده گفت حال که من تصمیم به استعفا گرفتهام، مایلم به قوة قضائیه برگردم و چون در حال حاضر در حالت «تعلیق» قرار دارم، مایلم هرچه زودتر محاکمه شوم.
طرح نظارت بر نمایندگان بالاخره به سرانجام رسید
طرح نظارت بر رفتار نمایندگان 2سال پس از پیشنهادی که مقام معظم رهبری در ارتباط با آن و در دیدار با نمایندگان مجلس ارائه کرده بودند بالاخره در آخرین روزهای مجلس هشتم نهایی شد و از سوی رئیس مجلس برای اجرا به رئیس جمهور ابلاغ شد.
مجلس طرح نظارت بر نمایندگان را در مهر ماه سال گذشته به تصویب رساند و برای تایید نهایی به شورای نگهبان ارسال کرد اما شورای نگهبان، بخشهایی از آن را خلاف قانون اساسی تشخیص داد و آن را برای رفع ایراد به مجلس بازگرداند. این طرح با وجود برخی تغییرات بار دیگر در جلسه سوم اسفند 1390 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت ولی باز هم موادی از آن مغایر قانون اساسی تشخیص داده و به مجلس بازگردانده شد. طرح بار دیگر در 15 فروردین از سوی نمایندگان مورد اصلاح قرار گرفت و در نهایت روز 3 اردیبهشت ماه سالجاری از سوی شورای نگهبان مورد تأیید قرار گرفت.
انتخابات در پارلمان
حال و هوای مجلس هشتم در ماههای پایانی همچنان انتخاباتی بود، برخی از نمایندگان که عمدتا از حوزه انتخابیه تهران بودند، برای رقابت در دور دوم انتخابات آماده میشدند و یعد از 15 اردیبهشت و مشخص شدن نتیجه انتخابات و ترکیب نهایی مجلس حال انتخابات هیئت رئیسه بود که به دغدغه اصلی نمایندگان تبدیل شده بود. در همین روزها بود که فراکسیون حامیان حامیان ریاست لاریجانی در مجلس نهم با عنوان رهروان ولایت تشکیل شد و از سوی دیگر نیز اصولگرایان مجلس ریاست حدادعادل را بر مجلس نهم دنبال میکردند. وزن کشی این دو جریان هم در روزهای پایانی مجلس هشتم و هم در روزهای آغازین مجلس نهم مشهود بود و در پایان بهار 91 مهمترین موضوع پارلمان به حساب میآمد.
مجلس نهم از هشتم خرداد ماه سال جاری کارش را رسما آغاز کرد. سال 91 که میتوانست با تغییر نزدیک به 200 نفر از نمایندگان مجلس، سال تغییر و تحول برای نهاد پارلمان به حساب بیاید اما با پیروزی فراکسیون رهروان ولایت در انتخابات هیئت رئیسه، ترکیب هیئت رئیسه مجلس هشتم حفظ شد و فراکسیون حامیان لاریجانی معادله «تغییر» را در صحن پارلمان تغییر داد.
در آغاز به کار مجلس نهم از عدم راهیابی قریب به 200 نفر از نمایندگان مجلس هشتم به دور بعدی مجلس دو برداشت میشد اول اینکه مردم تغییر را برگزیدهاند لذا نمایندگان نیز باید به تبعیت از مردم، در ترکیب پارلمان تغییر را برگزینند. برداشت دیگر که حامیان رئیس مجلس بر آن تاکید داشتند این بود که این موضوع هیچ معنای خاصی ندارد و اگر چه 189 نفر از نمایندگان مجلس هشتم، از حضور در مجلس نهم بازماندند، اما نگاهی به ابقای نمایندگان هر دوره در دوره پسین خود، گویای آن است که این روند در ادوار پیشین نیز وجود داشته است. 65 درصد نمایندگان مجلس هشتم، در حالی به مجلس نهم راه یافتهاند که مجالس دوم و پنجم در رتبههای پایینتری از این میزان قرار دارند و مجالس ششم و هفتم حائز بیشترین درصد ابقای نمایندگان دوره پیشین خود هستند.
پایان پیام/
نظر شما