به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، ارتفاعات بازی دراز یکی از ارتفاعات مهم و استراتژیک منطقه می باشد که بر شهرهای سرپل ذهاب، قصر شیرین و نفت شهر در داخل خاک ایران و شهرهای نفت خانه و خانفین در داخل خاک عراق دید و تسلط خوبی دارد.
در روزهای اول هجوم عراق شهید محمد بروجردی فرمانده سپاه منطقه 7 برای حفظ این ارتفاع تعدادی از رزمندگان را روی آن مستقر کرد. ارتش عراق در 15/7/1359 این ارتفاع را اشغال و سپس جادهای به طول 6 کیلومتر روی آن احداث و آسفالت کرد.
برای آزادسازی بازی دراز عملیاتی در عاشورای 1359 اجرا شد که موفقیتی در پی نداشت. پس از آن برادران سپاه طی دو ماه شناسایی، عملیات دیگری را طراحی کردند که با اجرای آن در تاریخ 2/2/1360 بخش مهمی از ارتفاعات بازی دراز از جمله قله های 1000، 150 و 1100 گچی آزاد شد.
غار شهید فتحنایی
غاری است در دامنه ارتفاع 1008 متری بازی دراز که نیروهای خودی چندین ماه پنهان از چشم دشمن،درآن مستقر بودند در حالی که دشمن قله آن را در اشغال داشت. حکایت زندگی پرمشقت رزمندگان اسلام در طول زمستان 1359 در این غار نمور قابل توصیف نیست. شهید فتحنایی مسئول آموزش پادگان امام حسن تهران از جمله برادرانی بود که در این غار به سر می برد و پس از شهادت وی، نام او براین غار نهاده شد.
در عملیات بازی دراز 2/2/1360 این غار محل بنه تدارکاتی نیروهای خودی بود.
گیلانغرب
شهر گیلانغرب در 50 کیلومتری شرق قصرشیرین واقع شده است. در تاریخ 6/7/1359 یگان های لشکر 4 ارتش عراق وارد گیلانغرب شدند و در حالی که ستون نظامی دشمن به باغ کشاورزی و پمپ بنزین شهر رسیده بود عکس العمل و مقاومت مردم آنان را تار و مار کرد ضمن آن که با تلاش هوانیروز ارتش،عقبه ستون نیروهای دشمن روی جاده گیلانغرب منهدم شد. شهر گیلانغرب بر اثر بمباران های متعدد هواپیما و آتش توپخانه ارتش عراق کاملاً تخریب شد. این شهر در طول جنگ تحمیلی 84 بار بمباران شد که در جریان آن 147 تن شهیدو 716 تن مجروح شدند.
تنگه حاجیان
نزدیکترین تنگه به گیلانغرب است که دشت گیلانغرب را به دشت دیره در جنوب سرپل ذهاب متصل می سازد. رزمندگان برای آزادسازی این تنگه دو عملیات اجرا کردند که در دومین عملیات 14/9/1359 این تنگه آزاد شد.
برادر اصغر وصالی از فرماندهان سپاه تهران در جریان اولین عملیات آزادسازی این تنگه به شهادت رسید.
این دو تنگه که در ارتفاعات برآفتاب(شمال شرقی گیلانغرب) واقع شده اند شاهد از جان گذشتگی های بسیاری از رزمندگان اسلام بوده اند. برارد غلامعلی پیچک معلم آموزش و پرورش و از فرماندهان سپاه در عملیات مطلع الفجر 20/9/1360 در جریان آزادسازی تنگه کورک به شهادت رسید.
شیاکوه
ارتفاعی است در جنوب ارتفاعات برآفتاب و غرب شهر گیلانغرب که در عملیات مطلع الفجر آزاد شد. مقاومت 17 روزه نیروهای خودی روی شیاکوه در جریان این عملیات یکی از حماسه های دوران 8 سال دفاع مقدس در این منطقه را رقم زد.
چغالوند
ارتفاعی است در جنوب غربی شهر گیلانغرب که به عنوان خط مقدم دشمن محسوب می شود و نیروهای خودی آن را در تاریخ 25/12/1359 آزاد کردند.
گورسفید
روستایی است که پس از عقب راندن ارتش عراق از گیلانغرب، به عنوان خط مقدم دشمن در اشغال باقی ماند تا اینکه در مرداد 1361 در جریان عقب نشینی تاکتیکی عراق این منطقه آزاد شد.
سومار
شهر مرزی است که در میان دره ای بین ارتفاعات سارات، چغاامان و اردوبان قرار دارد.ارتفاعات مرزی گیسکه و کهنه ریگ همچون دیوار بلندی در غرب شهر قرار گرفته است. با شروع جنگ این شهر به همراه روستاهای اطراف آن به اشغال ارتش عراق درآمد. نحوه خروج و آوارگی زنان و بچه ها و پیران و جوانان به هنگام اشغال این منطقه و مظلومیت ها و سختی های آن توصیف نشدنی است.
پس از عقب نشینی سراسری ارتش عراق از مناطق تحت اشغال(بعد از آزادی خرمشهر) عراق سومار را تخلیه کرد ولی ارتفاعات گیسکه را در اشغال نگه داشت که عملا سومار را غیرقابل استفاده کرده بود. سرانجام در تاریخ 9/7/1363 در عملیات مسلم بن عقیل، ارتفاعات گیسکه آزاد شد و سومار از زیر سلطه دشمن خارج شد در حالی که کاملاً تخریب شده بود.
سارات
سلسله ارتفاعات جنوبی منطقه سومار، سارات 1و2و3 معروف است. در تاریخ 28/89/1359 عملیاتی به نام عاشورا برای آزادساختن این ارتفاعات انجام شد که نیروهای زیادی از دشمن منهدم شدند ولی آزادی ارتفاعات سارات در این عملیات میسر نشد.
تنگه میان تنگ
این تنگه میان دو ارتفاع کهنه ریگ در شمال و کله شوان(گیسکه) در جنوب قرار دارد. تنها راه ارتباطی سومار به شهر مندلی عراق از این تنگه عبور می کند. میان تنگ یک روز قبل از هجوم سراسری ارتش عراق اشغال و در عملیات مسلم ابن عقیل به همراه سایر ارتفاعات مرزی آزاد شد.
کله شوا(گیسکه)
ارتفاعی است در جنوب میان تنگه که 24 ساعت قبل از هجوم سراسری ارتش عراق اشغال و در عملیات مسلم ابن عقیل آزاد شد. کله شوان که به «گیسکه» نیز معروف است تسلط خوبی به منطقه خودی و شهر مندلی و مناطق غربی در خاک عراق دارد.
کله قندی کله جوب
کله قندی ارتفاعی مخروطی شکل در نزدیک روستای کله جوب می باشد.برای همین به کله قندی کله جوب معروف است این روستا و ارتفاع در شمال ارتفاعات سارات و درکنار جاده آسفالت منتهی به سومار و نفت شهر قرار دارد. این ارتفاع در آغاز هجوم سراسری به اشغال عراق درآمد و در جریان عملیات عاشورا 28/8/1359 شاهد درگیری نیروهای خودی با دشمن بود.
امامزاده سومار
امامزاده سومار در شرق سومار واقع شده است و نسبت آن به امام صادق(ع) می رسد. ارتش عراق در جریان هجوم خود مرقد امامزاده و شهر سومار را کاملاً تخریب کرد به گونهای که فقط آثاری از دیوارهای تخریب شده آن باقی ماند.
نفت شهر
نفت شهر تنها شهر نفت خیز استان کرمانشاه و نزدیکترین شهر به عراق است. نفت شهر که در میان ارتفاعات منطقه قرار دارد. به وسیله دوجاده یکی از قصرشیرین و دیگری از سومار به شبکه جاده ای کشور مرتبط می گردد. مردم این شهر قبل از شروع جنگ بارها زیر آتش توپخانه و ادوات ارتش عراق قرار داشتند. در اولین روزهای جنگ نفت شهر محاصره شد و پس از سه روز به اشغال درآمد و تا پایان جنگ در اشغال باقی ماند.
ارتفاع سان واپا
ارتفاع سان واپا در منطقه مرزی و در جنوب نفت شهر واقع است. دشمن پس از عقب نشینی تاکتیکی این ارتفاع را که دید و تیر خوبی به منطقه دارد، در اشغال خود نگه داشت. ارتفاع سان واپا که به 402 نیز معروف است در عملیات مسلم بن عقیل آزاد شد.
پایان پیام/
نظر شما