کارفرهنگی درمساجد ازکجا شروع شود؟/ ملزومات برپایی دوره‌های خوب درمساجد

الگو بودن یک مسجد یا پایگاه بسیج یا یک هئیت، باعث می‏شود که مساجد، هئیت‏ها و پایگاه‏های دیگر از آن ایده بگیرند و فعالیت خودشان را جهت دهند.

خبرگزاری شبستان: انجام کار فرهنگی از اموری است که سهل و ممتنع است و نیروهای مذهبی در وهله اول، هم می‌دانند و هم نمی‌دانند که باید از کجا، چگونه، چه زمانی و چه کاری را شروع کنند.از این‌رو، این نوشتار که ناظر به فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی و اهمیت کار در مساجد، هئیت، پایگاه‎های بسیج، کانون‏های فرهنگی و هنری و دیگر پایگاه‏های فرهنگی و مذهبی ماست، سعی دارد نمونه‌ای از این کارها را ـ که شاید به ذهن بسیاری از فعالان فرهنگی رسیده باشد یا حتی به مرحله اجرا در آمده باشد ـ این بار به صورت منظم و دسته‌بندی شده ارائه کند.

الگوی عملی و عینی نداریم/ نیم نگاهی به تجربه‌های دیگران
مشکل بسیاری از فعالان فرهنگی و تشکلی ما این است که الگوی عملی و عینی ندارند. ما باید به گونه‏ای فعالیت کنیم که با این کارها، یک الگوی عملی برای دیگر فعالان و مساجد شویم. الگو بودن یک مسجد یا پایگاه بسیج یا یک هئیت، باعث می‏شود که مساجد، هئیت‏ها و پایگاه‏های دیگر از آن ایده بگیرند و فعالیت خودشان را جهت دهند؛ همچنان که اگر یک تشکل یا مجموعۀ خوبی داشته باشیم، می‏توانیم روی تشکل‏ها و مجموعه‏های دیگر اثر بگذاریم و برای دیگران، الگوبخش شویم.

از دیگر مشکلات ما این است که از تجربه‌های دیگران استفاده نمی‌کنیم. این استفاده نکردن اغلب از بی‌خبری ما ناشی می‌شود. در واقع اطلاعات و شناخت ما از سنگرهای جبهه خودی کم است. این در حالی است که باید از تجربه‌های مساجد و پایگاه‏های دیگر استفاده کنیم.

احتمال نقص وجود دارد/ آرمان گرا نباشیم
از سوی دیگر، انتظار نداشته باشیم که فضای شروع فعالیت ما، حتماً آماده، آرمانی و دارای همه نوع امکانات باشد و تمام کارهایمان بی‏نقص باشد یا انتظار داشته باشیم اعضای هیئت امنا از همه فعالیت‌های ما حمایت کنند و نهادها، مراکز یا شخصیت‏های صاحب نفوذ شهری، نظری سوء یا انتقادی نسبت به فعالیت‏های ما نداشته باشند. این را بدانیم که همیشه این گونه نیست که در و تخته با هم جور باشند.

فضای خوب مساجد برای کلاس‌های آموزشی
با فضاهایی که در مساجد داریم می‏توانیم دوره‏های گوناگون آموزشی، فرهنگی، دینی، مهارتی و … برای مخاطبان خود در دوره‌های سنی متفاوت ـ از دانش‏آموز تا دانشجو و میانسالان آقا و خانم ـ برگزار کنیم. البته شرط لازم برای این کار داشتن انگیزه و اراده و همت کردن است. دایره این دوره‌ها نیز می‌تواند از کلاس‏های مطالعاتی اندیشه‏های امام(ره)، رهبری، شهید مطهری(ره)، شهید آوینی(ره)، تاریخ معاصر، تاریخ اسلام، هنر انقلاب و دفاع مقدس تا جلسات نقد و پخش فیلم، مستند، نمایشگاه‏های عکس، کاریکاتور و نقاشی، کلاس‏های مهارتی مانند مستندسازی، فیلم‏سازی، کامپیوتر، زبان، را دربرگیرد. برای برپایی این دوره‌ها در درجه اول می‌توان از پتانسیل شهر و منطقه خود نهایت استفاده را ببرید. حتی اگر خودمان یا دوستانمان می‌توانیم در حوزه‏ای طرح بحث یا کلاسی برگزار کنیم، متولی آن بخش شویم و مسئولیتی برعهده بگیریم.
شبکه‏سازی فعالان فرهنگی مساجد با جلسات منظم
با هر تعداد نفر که در هر شهر هستیم مرتبط و هماهنگ باشیم. هماهنگی و جلسات مشترک ماهانه یا فصلی فعالان فرهنگی فوق‌العاده تأثیر‌گذار است و الگوهایی برای فعالیت‏ می‏دهد. سعی کنیم هر بار جلسه خود را در یکی از پایگاه‏ها برگزار کنیم. لازم نیست ابتدای کار، حلقه‏ کاری و هماهنگی خودمان را آن‌قدر وسیع کنیم که نتوانیم جمع و جورش کنیم. می‏توان چند حلقه کاری تعریف کرد. قرار هم نیست که در همه این زمینه‏ها حتماً سر و صدا و کارهایی بکنیم که بی جهت، حساسیت‌ها را برانگیزیم.اگر نتوانیم با مبانی و دغدغه‏های مشترک، فعالیت خود را شروع کنیم، قطعاً در آینده‏ای نزدیک از هم می‏پاشیم. پس نیروسازی را از همین الآن جدی بگیری.

ملزومات برپایی دوره‌های خوب در مساجد
در برگزاری دوره‌ها یکی از موضوع‌هایی که باید مدنظر قرار گیرد ظرفیت مخاطبان است. بی‌توجهی به این موضوع سبب بی‌انگیزگی و حتی کاهش تعداد مخاطبان می‌شود. برای چنین دوره‌هایی باید به نکته‌های زیر توجه کرد:
1. ظرفیت‏های مخاطبانمان. برای هر دوره سنی و تحصیلی ــ دانش‏آموز، دبیرستانی، دانشجو ــ مجرد یا متأهل و … با توجه به نیازهایشان سیرهای مطالعاتی ویژه‌ای در نظر بگیریم.


2. مشخص و محدود بودن دوره سیرهای مطالعاتی. دوره‌های برپا شده به گونه‌ای نباشد که دوره‏ای دو یا سه‌ساله، تمام شود. چون همین زمان طولانی، باعث کاهش انگیزه و خستگی افراد می‏شود. برای پرهیز از این مسئله در مرحله اول، محدوده زمانی دوره را دو، سه ماهه قرار دهیم. همین محدود بودن دوره باعث می‏شود که اگر کسی از دوره خوشش نیامد، یک یا دو ماه باقی‌مانده را تحمل کند و در کلاس‏ها حاضر شود.


3. استفاده از افراد شرکت‌کننده در دوره‏ها و سیرها. این افراد حداقل می‏توانند دوره‏های مشابه را برای دوستان دانش‏آموز راهنمایی یا دبیرستانی مدیریت کنند. اگر از آنها استفاده نکنیم، فایده چندانی ندارد. بنابراین اگر برنامه‏ای برای تحول فرهنگی در شهر داریم، باید برای فارغ‏التحصیلان یا شرکت‏کنندگان باسواد این دوره‏ها هم برنامه داشته باشیم.
4. استفاده از برنامه‌های متنوع طی دوره. چه بسا پخش یک فیلم، مستند یا دیدار با یک عالم یا استاد، یا حتی اردوی دسته‌جمعی یک روزه، به نشاط اعضای دوره کمک کند.

چه کتاب هایی را در مساجد بخوانیم؟
5. شروع دوره با کتاب‏های خوب. اگرچه کتاب‌های شهید مطهری بسیار خوب هستند،‌ ممکن است برای عده‌ای جذاب نباشد. بنابراین می‌توان این دوره‌ها را با کتاب‏های اخلاقی دیگر مانند کتاب‏های آیت‏الله حسین مظاهری، شهید دستغیب، آیت‏الله مصباح یزدی، «چهل حدیث» امام خمینی(ره) یا حتی کتاب‌های رقیق‌شده اندیشه‌های شهید مطهری مثل «مجموعه چلچراغ حکمت» آغاز کرد.

 

6. مرعوب نشدن در برابر مشهورات و محدود نکردن خود به قالب‏ها. چه کسی گفته است شروع دوره مطالعاتی حتماً باید با کتاب‏های شهید مطهری یا فلان شخصیت بزرگ باشد. ما منکر استفاده از آثار ایشان نیستیم و افتخار هم می‏کنیم که کتاب‌های ایشان را مطالعه کنیم، اما آیا امکان ندارد که دوره را با یک کتاب رمان، داستان، مجموعه شعر یا حتی پخش فیلم و مستند آغاز کنیم؟! آیا مشکلی پیش می‏آید؟ پس خودمان را محدود قالب‌ها و ابزارها نکنیم. مثلاً، دانشجویان بسیجی دانشگاه تهران، شروع دوره مطالعاتی‏شان درباره جنبش نرم‏افزاری و تولید علم را با کتاب «نشت نشاء» آقای امیرخانی شروع کردند و … پس قرار نیست خودمان را در یک قالب و شیوه محدود کنیم.
 

 

ادامه دارد................

کد خبر 238853

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha