خبرگزاری شبستان // کرمانشاه
شهر کرمانشاه مرکز استان مرزی کرمانشاه با داشتن مراکز و پایگاه های چون فرودگاه، پالایشگاه نفت، پایگاه هوانیروز، تاسیسات صنعتی و... دارای اهمیت خاصی می باشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ستاد فرماندهی سپاه منطقه 7 در این شهر تشکیل َد و برادر محمد بروجردی، به عنوان نماینده فرمانده این سپاه نقش بسزایی در ایجاد امنیت در دو استان کرمانشاه و کردستان ایفاد کرد. از شروع جنگ این شهر همچون بسیاری از شهرهای ایران هدف حملات مکرر هواپیماهای ارتش عراق قرار گرفت، کرمانشاه بیش از 1150 بار مورد بمیاران هوایی قرار گرفت و 30 هزار شهید، جانباز، آزاده و ایثارگر را تقدیم انقلاب کرده است.
موزه جنگ کرمانشاه
از جمله نقاط مورد هجوم دشمن یکی از پناهگاه های شهر واقع در خیابان موید، جنب پارک شیرین بود که در تاریخ 26/12/1366 هدف حمله دشمن قرار گرفت در جریان این هجوم 76 تن شهید و 158 تن مجروح شدند، بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس در محل این پناهگاه موزه جنگ را با غرفه های مختلف برپا کرده است.
تنگه چهارزبر(تنگه مرصاد)
تنگه چهارزبر در 35 کیلومتری غرب کرمانشاه قرار دارد و همچون دروازه ای تردد به این شهر را از سمت غرب کانالیزه می کند جاده ترانزیتی کرمانشاه خسروی از این تنگه می گذرد.
در سوم مرداد 1367 نیروهای سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با همکاری و هماهنگی ارتش عراق پس از عبور از مرزهای جمهوری اسلامی ایران در محور قصرشیرین، سرپل ذهاب، تا اسلام آباد پیشروی کردند و سپس به طرف کرمانشاه ادامه حرکت دادند. در شرق تنگه چهارزبر رزمندگان اسلام راه را بر آنان مسدود ساخته و درگیری را آغاز کردند. به این ترتیب عملیات مرصاد در تاریخ 5/5/1367 آغاز شد و با حملات نیروی های خودی، نیروهای منافقین که به آن نقطه دست یافته بودند به هلاکت رسیدند و در تنگه چهارزبر بنایی به یادبود عملیات مرصاد گردیده است.
اسلام آبادغرب
شهر اسلام آباد در 65 کیلومتری کرمانشاه واقع شده است. جاده های مهم کرمانشاه، ایلام، کرمانشاه، قصرشیرین و کرمانشاه خرم آباد از این شهر عبور می کنند. وجود پادگان الله اکبر بر اهمیت این شهر می افزاید. اسلام آباد در طول جنگ تحمیلی بارها بمباران شد، پس از آنکه ایران پذیرش قطع نامه 598 را اعلام کرد سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با همکاری ارتش عراق درتاریخ 4/5/1367 اسلام آباد را اشغال کرد. نیروهای انقلاب اسلامی پس از اطلاع از این هجوم به سرعت خود را به این شهر رساندند و آن را آزاد کردند. در این درگیری گروهی از منافقین به هلاکت رسیدند.
بیمارستان اسلام آبادغرب
منافقین پس از اشغال اسلام آباد در 4/5/1367 به بیمارستان امام خمینی این شهر وارد شدند و مجروحان نظامی و... را به حیاط بیمارستان انتقال دادند و با فجیع ترین وضع ممکن آنها را به شهادت رسانده، و پیکرشان را به آتش کشیدند.
فرودگاه اضطراری منافقین پس از اشغال اسلام آباد 4/5/1367 عازم کرمانشاه شدند یکی از یگان های سپاه که از جنوب وارد منطقه شده بود خود را به فرودگاه اضطراری اسلام آباد (شرق اسلام آباد، ابتدای جاده اسلام آباد، خرم آباد) رساند و در این محل عقبه منافقین را مسدود کرد با بسته شدن عقبه مهاجمان، تعداد زیادی از آنها محاصره شدند و به هلاکت رسیدند.
کارخانه قند اسلام آباد
کارخانه قند اسلام آباد در جنوب شهر و درکنار جاده اسلام آباد- ایلام قرار دارد. یکی از محورهای هجوم نیرویای خودی به منافقین در تاریخ 5/5/1367 از این محور بود. نیروهای سپاه در حوالی کارخانه قند به منافقین حمله کردند و با زدن ضریتی هماهنگ از محورهای چهارزبر و فرودگاه اضطراری به آنها طی چند ساعت شهر را آغاز کردند. از منافقین صدها کشته در منطقه باقی ماند.
سرپل ذهاب
این شهر که در فاصله 50کیلومتری مرز عراق قرار دارد و دارای دشت های حاصل خیز می باشد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی همچون تعدادی از شهرهای مرزی مورد تعرض مهاجمینی واقع شد که غالباً سران ضدانقلابی سلطنت طلب آنها را هدایت و پشتیبانی می کردند. در بخشی از شهر بازار خرید و فروش اسلحه دایر شد و ضد انقلابیون بارها مغازه های مردم و حتی داروخانه ها را غارت کردند. پس از تشکیل سپاه در منطقه، با همکاری نیروهای نظامی مومن به انقلاب، بازار خرید و فروش انواع اسلحه و مهمات برچیده شد و امنیت به منطقه بازگشت. همزمان با تجاوز سراسری ارتش عراق، این شهر نیز مورد تعرض هواپیماها و توپخانه ارتش عراق قرار گرفت و در اولین ساعات دوم مهر 1359به اشغال قوای زرهی دشمن درآمد. این اشغال با عملیات نیروهای خودی، پس از چند ساعت پایان یافت ولی این شهر تا پایان جنگ در معرض آتش توپخانه و حملات هواپیماهای ارتش عراق قرار داشت. در پایان جنگ سرپل ذهاب انقلاب مجددا به اشتغال ارتش عراق و منافقین درآمد که این بار نیز نیروهای سپاه پاسداران با همکاری هوانیروز ارتش، مهاجران را به عقب رانده، شهر را آزاد ساختند.
گردنه پاطاق
این گردنه در دامنه ارتفاعات دالاهو در شرق سرپل ذهاب قرار داد و جاده اسلام آباد، سرپل ذهاب از این گردنه می گذرد. تلمبه خانه پاتاق که نفت چاه های نفت نفت شهر را برای پالایشگاه کرمانشاه پمپاژ می کند در دامنه جنوبی این گردنه واقع شده است. این تلمبه خانه پس از پیروزی انقلاب بارها مورد تعرض عناصر مسلح ضد انقلاب واقع شد و با شروع جنگ تحمیلی عملاً از کار افتاد. گردنه پاتاق یکی از اهداف استراتژیک ارتش عراق محسوب می شد که از دسترسی به آن ناکام ماند.
تنگه کل داود
تنگه کل داود حدود 2 کیلومتری شرق سرپل ذهاب قرار دارد. ارتش عراق پس از ناکامی در اشغال گردنه پاتاق با استقرار روی ارتفاعات بازی دراز سعی کرد با اجرای آتش های سنگین خود تنگه ناامن و تردد نیروهای خودی را مختل کند اما این حرکت دشمن نیز بی حاصل بود در بخش شرقی این تنگه آثار باستانی و دکان داود که زیارتگاه فرقه اهل حق می باشد روی تخته سنگ های کوه به جامانده است.
دشت ذهاب
دشت ذهاب در شمال شهر سرپل ذهاب قرار دارد تنگه های هوان، بیشگان و حمام ارتباط زمینی این دشت و خاک عراق را برقرار می کند. در هنگام هجوم سراسری ارتش عراق مقاومت 2 ساعته یکی از 4 تانک خودی در مقابل تنگه هوان موجب تاثیر در پیشروی تانک های لشکر 8 عراق شد ولی با عقب نشینی تانک های خودی دشمن از تنگه هوان عبور کرد و با گذشتن از تنگه رستم وارد دشت ذهاب شد.
تانک های دشمن پس از عبور از دشت ذهاب جاده آسفالت سرپل ذهاب و قصرشیرین را مسدود کردند.
افشارآباد
روستای افشارآباد در انتهای غربی ارتفاع دانه خشک در جنوب سرپل ذهاب قرار دارد. این روستا و "ارتفاع 970 دانه خشک" هنگام ارتفاع بازی دراز اشغال شوند. در تاریخ 9/5/1359 نیروهای سپاه به فرماندهی برادر سعید گلاب بخش معروف به محسن چریک عملیاتی را جهت آزادسازی این روستا انجام دادند.
محسن چریک در این عملیات به شهادت رسید و نیروهای خودی در مواضع قبلی مستقر شدند. چندی بعد دشمن برای جلوگیری از آسیب پذیری نیروهای خود از ارتفاع دانه خشک و روستای افشارآباد عقب رفت.
تپه مجاهد
پس از عقب راندن دشمن از سرپل ذهاب نیروهای عراقی در ارتفاعات قراویز در غرب سرپل ذهاب مستقر شدند دوازده روز پس از استقرار دشمن روی قراویز تعدادی از نیروهای سپاه به فرماندهی برادر اصغر وصالی به دشمن یورش بردند با تلاش این برادران که کمتر از یک دسته بودند بخشی از قراویز که بعدها به تپه مجاهد معروف گردید آزاد شد.
این تپه در جریان عملیات های بازی دراز1 و 2 شاهد تلاش فوق العاده و جانبازی برادران سپاه و ارتش بود.
پادگاه ابوذر
نزدیک ترین پادگان نظامی به مرز در این منطقه است که مقر تیپ 3 ابوذر از لشکر 81 زرهی بوده است. این پادگان که مرز تجمع نیرو و پشتیبانی یگان های خودی بود بارها هدف بمباران و موشک باران ارتش عراق قرار گرفت.
بمباران رزمندگان مستقر در این پادگان در تاریخ های 6 و 18/12/1363 که آماده اجرای عملیاتی در جنوب سومار بودند ورق دیگری از تاریخ سراسر مظلومیت رزمندگان اسلام را ورق زد.
این عملیات قرار بود همزمان با عملیات بدر در جنوب انجام شود که به دلایلی منتفی شد در روزهای اول جنگ شهید خلبان اکبر شیرودی و شهید پاسدار اصلان وصالی از تخلیه و سقوط این پادگان جلوگیری کردند. بیمارستان این پادگان شاهد حوادث متعدد و شهدای بسیار بوده است.
پایان پیام/
نظر شما