به گزارش خبرنگار شبستان، اردوی آموزشی یک روزه بازدید از چاپخانههای تهران به همت دفتر امور چاپ و معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف آشنایی خبرنگاران حوزه ادبیات و کتاب با مراحل چاپ، با حضور جمعی از خبرنگاران رسانهها برگزار شد. این سفر چند ساعته، با بازدید خبرنگاران از چاپخانه «صنوبر»، چاپخانهای که سی سال قدمت دارد، آغاز شد و با بازدید از بزرگترین چاپخانه خاورمیانه، «پردازش تصویر رایان» به پایان رسید.
نکته قابل توجه این سفر نصفه روزه از چاپخانهها، این بود که خبرنگاران و روزنامهنگاران از نحوه و چگونگی چاپ کتاب، مجلات، سررسید، بسته بندیهای غذایی و دارویی و با سختی کار آنها آشنا شوند.
مقصد اول؛ کارگران متعجب و خبرنگاران کنجکاو پر از پرسش
چاپخانه صنوبر واقع در خیابان 17 شهریور، اولین مقصد خبرنگاران بود، خیابانی که به تازگی پیادهراه شده و کمتر وسیلهای در آن نقل مکان میکند، به همین دلیل برای رسیدن به چاپخانه مسافتی با پای پیاده پیموده شد. حضور جمعی از خبرنگاران برای کارگران چاپخانه، جای تعجب داشت و به همین علت، برخی از کارگران چاپخانه با تعجب به خبرنگاران نگاه میکردند و گاهی هم به سوالات خبرنگاران کنجکاو پاسخ میدادند.
به دلیل عدم حضور مدیر چاپخانه صنوبر، «محمد نیکپوش» مدیر داخلی و سفارشات چاپخانه به خبرنگاران از مرحله آمدن طرح به لیتوگرافی و تهیه زینک تا زمانی که کاغذ به چاپخانه میآید و چاپ صورت میگیرد را به جمع پر از پرسش خبرنگاران توضیح داد. در این چاپخانه، کارهای چاپی از نوع چاپ مجلات، بروشورهای تبلیغاتی، سررسید و کتاب انجام میشود و به همین دلیل بخشهای مجزایی چون طراحی، چاپ، برش و صحافی را دارا است. چاپخانه صنوبر، پنج دستگاه چاپ چهار رنگ و دو دستگاه تک رنگ دارد و دومین چاپخانه در تهران هست که از دستگاه رطوبت ساز استفاده میکند.
صنعت چاپ نیاز به نگاه استراتژیک دارد
در این سفر، «مسعود فرشید فرید» عضو شورای سیاستگذاری صنعت چاپ کشور نیز خبرنگاران را همراهی میکرد. وی دلیل انتخاب سه چاپخانه صنوبر، آپادانا و رایان را آمادگی این چاپخانهها برای پذیرایی عنوان کرد و درباره صنعت چاپ و وجود مشکلات فراوان آن، گفت: به دلیل اینکه هنوز به مقوله صنعت چاپ، به عنوان یک صنعت استراتژیک نگاه نمیشود، مشکلات آن نیز حل نشده است. البته چندی پیش تفاهم نامهای بین وزارتخانههای ارشاد و صنعت برای تحقق این هدف، منعقد شده است که امیدواریم مشکلات این عرصه نیز کمتر شود.
مقصد دوم؛ چاپخانهای مختص به صنایع غذایی با چاپ فلکسو و روتو گراور
چاپخانه «آپادنا» واقع در کیلومتر 8 جاده مخصوص کرج، دومین مقصد خبرنگاران بود؛ چاپخانهای که با چاپخانههای دیگری که کارهای چاپی بر روی کاغذ انجام میدهند، تفاوت داشت. محمدتقی جاجرمی مدیریت این چاپخانه را بر عهده دارد، اما در بازدید از بخشهای مختلف چاپخانه و ارائه توضیحات، «رضا رضایی» از اعضای هیات مدیره این چاپخانه و سخنگوی شورای سیاستگذاری صنعت چاپ کشور، خبرنگاران را همراهی کرد.
چاپخانه آپادانا، به دلیل چاپ در عرصه بسته بندی مواد غذایی و دارویی، از چاپ فلکسو و روتو گراور و با دستگاههایی متفاوت بهره میگیرد. این چاپخانه همچنین بخشی اضافه بر چاپخانههای دیگر دارد که در آن تولید مرکب را انجام میدهند، مرکبهایی که نباید به معیارهای بهداشتی مغایرت داشته باشد و به همین دلیل با پایه الکلی تهیه میشوند.
بخش لیتوگرافی این چاپخانه هم با دیگر چاپخانهها تفاوت دارد؛ چراکه طرحهای گرافیکی موجود با فرمتهای مخصوص و پردازش متفاوت، به جای زینک، بر روی رول یا سیلندرهایی مونتاژ شده و به داخل دستگاه چاپ میروند. تفاوت دیگر این بخش، ترام است؛ چراکه ترام چاپ افست، دایرهای است و ترام چاپ روتو و فلکسی، چهار یا شش ضلعی است.
نبض تولید و اقتصاد در دستان صنعت چاپ/ دولت نقشی در صنعت بستهبندی ندارد
بخشی از سخنان رضایی، به پاسخ دادن سوالات بیشمار خبرنگاران که گاهی با جدلهایی از طرف آنها ختم میشد، گذشت؛ اما در مورد ابزار کار چاپخانهها گفت: صنعت چاپ صنعتی است که خود مردم از ابتدا آن را آغاز کردند و به اینجا رسیده است و هنوز هم ابزار کار کارگران چاپ دستگاههایی نه چندان جدید است. این صنعت برای همه دولتها ناشناخته است و به همین جهت، در برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت، کلمهای از آن به میان نمیآید، در حالی که نبض تولید و اقتصاد در دستان صنعت چاپ است. البته دولت نقشهایی را در بخش چاپ ایفا میکند، اما نقشی در بخش بستهبندی نداشته و ندارد.
مقصد سوم؛ بزرگترین چاپخانه خاورمیانه و چاپ لیبل سیگار
آخرین چاپخانهای که قرار بود از آن بازدید به عمل آید، مجموعهای شامل دو چاپخانه مجزا یعنی «پردازش تصویر رایان» و «رسام نگار» بود که چاپ هولوگرام، تولید کارتهای اعتباری و چاپهای امنیتی در شرکت رسام نگار انجام میگرفت. البته به این علت که در این چاپخانه، کارهای چاپی مربوط به همراه اول در حال چاپ بود و چون از قبل مجوزی برای بازدید صادر نشده بود، خبرنگاران نتوانستند از چاپخانه «رسام نگار» بازدید کنند.
چاپخانه پردازش تصویر رایان، نیز چاپ بسته بندیهای دارویی و لیبلهای مختلفی از جمله لیبل سیگار 57 را انجام میدهد. عمده فعالیت این چاپخانه که متشکل از 16 دستگاه ماشین چاپ است، بر روی محصولات دارویی، بهداشتی و دخانیات است. دستگاههای چاپ این چاپخانه، از سایز کوچک تا بزرگ موجود است که از تک رنگ تا هشت رنگ، چاپ میکنند. چاپخانه پردازش تصویر رایان قبلا به صورت خصوصی فعالیت داشته، اما از سال 89، تعاونی اعتباری ثامن، عمده سهام آن را خریداری کرده است.
از طراحی و چاپ طرح شبنم تا لیبل سیگار 57
به گزارش خبرنگار شبستان، «رضا حیدری» قائم مقام مدیرعامل چاپخانه رایان که در نشست خبری مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت ارشاد حاضر شده بود، درباره چاپ هولوگرام، طرح شبنم، کارتهای اعتباری و لیبل در این چاپخانه توضیحاتی ارائه داد. وی در ادامه توضیحاتش، گفت: طرح شبنم در این شرکت طراحی شده و در حال تولید است. همچنین سالها بود که لیبل سیگار از انگلیس وارد میشد، اما هم اکنون ما روزانه12 تا 15 میلیون لیبل امنیتی دخانیت تولید میکنیم.
وی درباره کارتهای اعتباری که در رسام نگار چاپ میشوند نیز بیان کرد: کارتهای اعتباری خارج ایران تولید میشد و واردات داشتیم، اما ما جلوی واردات را گرفتیم و در حال حاضر 5/2 میلیون کارت در روز تولید میکنیم، البته تلاش داریم که به مرحله صادرات هم برسیم.
وی تاکید کرد: هدف ما جلوگیری از واردات به کشور و ایجاد اشتغال زایی در کشور است.
بر این اساس، سفر چند ساعته خبرنگاران و بازدید از چاپخانههای تهران، پس از بازدید از چاپخانه پردازش تصویری رایان به پایان رسید.
گزارش و تصاویر: آزاده فضلی
نظر شما