به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، محمد بصیریان، مدیر مشاور رئیس کل دادگستری استان کرمان در حوزه روابط عمومی و از فعالان فرهنگی و ساعی در عرصه خبر و اطلاع رسانی استان در مطلبی که نسخه ای از آن به دفتر نمایندگی خبرگزاری شبستان ارسال شده، آورده است: نوروز واژه ای است مرکب از دو جزء که رویهم به معنای روز نوین و بر اولین ماه سال شمسی گذارده شده است. نوروز آغاز بهار، حیات طبیعت و جشن ملی است.
در کتب اربعه شیعه و بحارالانوار مرحوم علامه مجلسی روایاتی در باب نوروز آمده و شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان از امام صادق(ع) اعمالی را برای روز و عید نوروز آورده است. سفره نوروز از مهمترین سنتهای نوروزی است این سفره نشانه ای از زندگی و بینشی است که ایرانی بر محیط خود دارد و مجموعه ای است بسیار متنوع از آن چه که در زندگی به آن نیازمندند. در خوان نوروزی که سفره ای سفید رنگ و نو است قرآن، آینه، شمع، ماهی، سبزه و … می گذارند.
سین نوزدهمین حرف الفبای فارسی است که آغازگر کلمات و جملات زیادی در فارسی و عربی می باشد. ایرانیان تا پیش از چیرگی عرب، خوان نوروزی خود را که امروز به نام سفره هفت سین خوانده می شود با چیدن هفت چیز که حرف نخست آن سین باشد، نمی آراستند.
شمار زیادی از دانشمندان و نویسندگان نوشته اند؛ چیدن هفت سین در سفره نوروزی پس از پیروزی عرب در ایران برخاسته شده است و نیز نوشته اند که ایرانیان باستان تا زمان چیرگی عرب، خوان نوروزی خود را با هفت چیز که حرف نخست هر یک با شین بوده است می آراستند و آن هفت چیز عبارت بوده اند از: شمع، شیرینی(شهد)، شراب، شیر، شربت، شکر، شایه با گلاب. پس از غلبه عرب به انگیزه اینکه یکی از این هفت شین شراب بوده و چون در دین مبین اسلام خوردن شراب نهی شده است از این جهت هفت شین را به هفت سین دگرگون کردند.
عدد هفت نه تنها از اعداد مقدس در دین زرتشت و نزد ایرانیان است بلکه در همه ادیان مقدس است خصوصاً در دین اسلام و قرآن هم عدد ستوده آمده است. ای محمد همانا هفت آیه با ثنا (سوره حمد) و این قرآن با عظمت را بر تو فرستادیم (87 حجر) خدا آن کسی است که هفت آسمان را آفرید و مانند آن آسمانها از (هفت طبقه) زمین را خلق فرمود. امر نافذ خود را در بین هفت آسمان و زمین نازل کند تا بدانید که خدا بر هر چیز توانا و به احاطه علمی بر همه امور عالم آگاه است(12 طلاق).
با بررسی، پژوهش و تحقیق در قرآن این نتیجه حاصل گردید که بین 114 سوره، 7 سوره وجود دارد که اولین آیه آنها با کلمه ای که حرف اول آن سین است شروع می شود. سوره اسراء با کلمه سبحان، سوره نور با کلمه سوره، سوره های حدید، حشر، صف و اعلی با کلمه سبح و سوره معارج با کلمه سأل آغاز شده اند. همچنین در قرآن از بین 114 سوره در 39 سوره کلمه سلام و از بین 6236 آیه، تنها هفت آیه وجود دارد که با کلمه سلام شروع می شوند.
همانطور که می دانید آیه سلام علیکم بما صبرتم فنعم عقبی الدار(24) در سوره رعد؛ آیه سلام قولاً من رب رحیم (58) در سوره یس؛ آیه، سلام علی نوح فی العالمین (79)، آیه، سلام علی ابراهیم (109)، آیه، سلام علی موسی و هارون (120)؛ آیه، سلام علی آل یاسین (130) در سوره صافات؛ آیه، سلام هی حتی مطلع فجر(5) در سوره قدر می باشند.
گفتنی است، بسیاری از خانواده های مؤمن کرمانی همزمان با آغاز سال نو، هفت سلام قرآنی را که با گلاب و زعفران بر ظرف مسی و یا ظروفی از جنس دیگر نگاشته اند، پس از شستشو با آب، بلافاصله بعد از حلول سال نو، جرعه ای از آن را می نوشند.
پایان پیام/
نظر شما