موفقیتی اقتصادی به نام خط لوله گاز

منافع متقابل حاصل از آن را که نه تنها متوجه دو کشور بلکه منطقه می باشد ، بلکه عمران و آبادانی کشورهای منطقه را به همراه داشته و به سود همه کشورها می باشد

خبرگزاری شبستان: روز پیش یعنی دوشنبه 21 اسفند ماه احداث خط لوله صلح به منظور انتقال گاز به پاکستان، به صورت نمادین با حضور مقامات ایران و پاکستان در نقطه صفر مرزی آغاز شده است. این در حالی است که ایالات متحده آمریکا مخالفت‌های زیادی با اجرایی شدن این طرح اعلام داشته است.
پروژه «خط لوله صلح» که در ابتدا قرار بود بر اساس تفاهم‌های انجام شده به مدت 25 سال گاز صادراتی ایران را به قیمت توافقی به هند و پاکستان منتقل نماید، از 1990 مطرح شد، اما مذاکرات رسمی در این خصوص از ده سال پیش آغاز شده است.
احداث 1100 کیلومتر از این خط لوله که پیش‌بینی می‌شد در مجموع 2700 کیلومتر باشد در ایران به پایان رسید و قرار بود 1000 کیلومتر در پاکستان و 600 کیلومتر در هند امتداد یابدو با تکمیل آن، روزانه 150 میلیون متر مکعب گاز ایران به هند و پاکستان صادر ‌شود که 90 میلیون متر مکعب آن برای هند و 60 میلیون متر مکعب آن برای پاکستان در نظر گرفته شده بود. علیرغم آن که این مسیر اقتصادی‌ترین شیوه تامین انرژی شبه قاره هند است، اما این کشور با گرفتن برخی امتیازات از آمریکا، و به بهانه مشکل تامین امنیت خط لوله، به صورت غیر رسمی از این پرژه کناره‌گیری کرده است.
با وجود این که خروج غیرمنتظره هند، پیشروی پروژه را با تعلل مواجه کرده بود، اما پیرو مذاکرات اخیر، امتداد خط لوله آن سوی مرزهای ایران و در خاک پاکستان از امروز آغاز شده است. در طرح جدید قرار است، خط لوله به طول 781 کیلومتر در خاک پاکستان احداث گردد و هند و بنگلادش نیز در صورت تمایل می‌وانند آن را ادامه دهند. هزینه خط لوله در خاک پاکستان، بالغ بر 1.5 میلیارد دلار پیش بینی شده است که قرار است 500 میلیون دلار از این رقم به صورت اعتبار بلندمدت با سود 3 درصد از سوی ایران تامین شود و مابقی این مبلغ را دولت پاکستان تهیه کند.
اهمیت این طرح در ابعاد متعدد اقتصادی،سیاسی،اجتماعی می تواند می باشد.در بعد اقتصادی موضوع انرژی و اهمیت آن مطرح می باشد که ذیل 3 عنوان مد نظر قرار می گیرد:
1. توجه به اهمیت گاز و این که انرژی خلیج فارس صرفا نفتی نیست.
2. :کاسته شدن از اهمیت رقابت اقتصادی بین بندر کراچی و بندر چابهار با فعال شدن همکاری های این دو بندر در خصوص این پروژه و
3. مزیت ساختن خط لوله
در بعد سیاسی نیز موضوعات تعامل دوستانه بین دو کشور،چشم انداز کاهش نفوذ کشورهای غربی در پاکستان با افزایش هرچه بیشتر مناسبات ایران و کشورهای منطقه و دورنمای گسترش روابط ایران با کشورهای شرق دور مطرح می باشد و در بعد اجتماعی موضوع امنیت و همکاری دو کشور در راستای ارتقای امنیت در مرزهای دوکشور ، قرابت ایدئولوژیک و فرهنگی دو کشور مدنظر می باشد.
باید توجه داشت که اثرات مفید این طرح به ویژه در زمینه اشتغال در سیستان و بلوچستان و منافع متقابل حاصل از آن را که نه تنها متوجه دو کشور بلکه منطقه می باشد ، بلکه عمران و آبادانی کشورهای منطقه را به همراه داشته و به سود همه کشورها می باشد.اجرایی شدن طرح خط لوله گاز به عنوان یک موفقیت اقتصادی بزرگ برای دستگاه دیپلماسی کشور می باشد.
موضوع دیگر آنست که پاکستان به عنوان یکی از متحدان آمریکا مطرح می باشد و انعقاد این قرارداد بزرگ بین دو کشور می تواند از نشانه های ناکامی غرب در منزوی سازی ایران می باشد.استراتژی بلندمدت ایران در عرصه انرژی یعنی تنوع بخشی به کشورهای مقصد صادرات گاز است و این توانایی نشان می دهد که ایران دوستان زیادی دارد که می تواند همکاری های اقتصادی خود را گسترش بخشد. همزمان افزایش مشتریان گاز ایران قدرت چانه زنی ایران در این زمینه را بالا می برد.

نویسنده: اقدس اقبال

پایان پیام/

کد خبر 237354

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha