خبرگزاری شبستان: امام خمینی (س) در سوم بهمن ماه سال 1357 درگفت وگویی با خبرنگاران روزنامه های اطلاعات وکیهان درمحله نوفل لوشاتو شهرپاریس شرکت کرد. در این مصاحبه امام به مسائل جاری انقلاب اسلامی پاسخ دادند. خبرنگاران روزنامه ها درمورد افراد شرکت کننده در شورای انقلاب، ملی شدن صنایع، آزادی بیان، آزادی احزاب، نقش زنان، مالکیت درحکومت اسلامی و... پرسشهای خود را مطرح کردند. یکی از سوالهای خبرنگاران در مورد شایعاتی در مورد جایگزین شدن «نعلین استبداد» به جای «چکمه استبداد» بود که امام در پاسخ گفتند که دیکتاتوری در اسلام وجود ندارد. مشروح این گفت وگو را در زیر میخوانیم:
نخستین اقدام شما در بازگشت به ایران که روز جمعه آینده پیشبینى شده چه خواهد بود؟ و آیا اعضاى کمیته انقلابى حکومت اسلامى قبلًا اعلام خواهد شد یا نه؟
اولین اقدام من نصیحت به ملت عزیز ایران است و ان شاء اللَّه اگر امکان باشد در بهشت زهرا راه خودمان را اعلام مىکنیم؛ و کارهایى را که مقدمتاً باید انجام داد اعلام خواهم کرد.
شکل طبقاتى شورا آیا از طبقات کارگر، روشنفکر انقلابى- اسلامى خواهد بود و دهقانان در آن خواهند بود یا اکثر اعضاى این شورا روحانیون مىباشند؟
خیر، اکثر از روحانیون نخواهند بود؛ بلکه روحانیون هم مثل سایر طبقات نماینده خواهند داشت.
ممکن است خطوط اساسى حکومت اسلامى را در زمینه اقتصادى، اجتماعى، سیاسى و فرهنگى- به طور خلاصه- بفرمایید؟
اینها امورى نیست که بتوانم الآن براى شما تشریح کنم. اسلام، هم آزادى خواهد داد و هم توجه به اقتصاد خواهد کرد و هم توجه به سایر احتیاجات کشور که باید کارشناسان در این موارد به موقع اقدام کنند.
منظور این است که در حکومت اسلامى، ملى شدن صنایع قطعى خواهد بود یا نه؟
این مسئله هم باید مورد مطالعه قرار گیرد.
ممکن است بفرمایید اقلیتهایى که در ایران وجود دارند، در حکومت اسلامى چه وضعى خواهند داشت؟
اقلیتهاى مذهبى در اسلام احترام دارند، و آنها هم مثل سایر اقشار ملت با رفاه در آنجا زندگى خواهند کرد و هیچ گرفتارى براى آنها نخواهد بود.
در مورد آزادى بیان و عقیده، شما چه حدودى را در نظر دارید؟ آیا فکر مىکنید باید محدودیتهایى قائل شد یا نه؟
اگر مضر به حال ملت نباشد، بیان همه چیز آزاد است. چیزهایى آزاد نیست که مضر به حال ملت ما باشد.
آیا فکر مىکنید که گروههاى چپ و مارکسیست که در ایران هستند، آزادانه فعالیت خواهند داشت؟
اگر مضر به حال ملت باشد جلوگیرى مىشود؛ اگر نباشد و فقط اظهار عقیده باشد مانعى ندارد.
یعنى منظورتان این است که احزاب آزاد خواهند بود یا نه؟
همه مردم آزادند مگر حزبى که مخالف با مصلحت مملکت باشد.
نقش زنان در حکومت اسلامى چگونه خواهد بود؟ آیا مثلًا در امور کشور هم شرکت خواهند داشت؟ براى مثال وکیل و وزیر خواهند شد- البته اگر استعداد و لیاقتى نشان دهند؟
در مورد این گونه مسائل، حکومت اسلامى تکالیف را معین مىکند. و الآن وقت اظهار نظر در این زمینهها نیست. زنان همچون مردان در ساختن جامعه اسلامى فردا شرکت دارند. آنان از حق رأى دادن و رأى گرفتن برخوردارند. در مبارزات اخیر ایران، زنان ایران نیز سهمى چون مردان دارند. ما همه گونه آزادى را به زن خواهیم داد. البته جلوى فساد را مىگیریم و در این مورد دیگر بین زن و مرد فرقى نیست.
(یکى از خبرنگاران زن) چون مرا به عنوان یک زن پذیرفتهاید، این نشان دهنده این است که نهضت ما یک نهضت مترقى است؛ اگر چه دیگران سعى کردند نشان دهند که عقب مانده است. فکر مىکنید به نظر شما آیا زنان ما باید حتماً حجاب داشته باشند؟ مثلًا چیزى روى سر داشته باشند یا نه؟
اینکه من شما را پذیرفتهام، من شما را نپذیرفتهام! شما آمدهاید اینجا و من نمىدانستم که شما مىخواهید بیایید اینجا! و این هم دلیل بر این نیست که اسلام مترقى است که به مجرد اینکه شما آمدید اینجا، اسلام مترقى است. مترقى هم به این معنى نیست که بعضى زنها یا مردهاى ما خیال کردهاند. ترقى به کمالات انسانى و نفسانى است، و با اثر بودن افراد در ملت و مملکت است نه اینکه سینما بروند و دانس بروند. و اینها ترقیاتى است که براى شما درست کردهاند و شما را به عقب راندهاند؛ و باید بعداً جبران کنیم. شما آزادید در کارهاى صحیح. در دانشگاه بروید و هر کارى را که صحیح است بکنید؛ و همه ملت در این زمینهها آزادند. اما اگر بخواهند کارى خلاف عفت بکنند و یا مضر به حال ملت- خلاف ملیت- بکنند، جلوگیرى مىشود؛ و این، دلیل بر مترقى بودن است.
شکل مالکیت در حکومت اسلامى و بخصوص مالکیت اراضى چگونه خواهد بود؟
اینها بعداً روشن خواهد شد.
به نظر شما وضع روزنامهها چگونه باید باشد؟
روزنامههایى که مضر به حال ملت نباشد و روزنامههایى که نوشتهشان گمراهکننده نباشد، آزادند.
دوَلى که در جریان انقلاب کنونى ایران آشکارا از شاه حمایت کردند، در صورتى که اظهار ندامت کنند، آیا مناسبات خود را با آنها ادامه مىدهید؟
بلى؛ مگر اسرائیل. اسرائیل مستثناست؛ همچنین آفریقاى جنوبى و کشورهایى که از تبعیض نژادى پشتیبانى مىکنند.
شما در بیاناتتان فرمودید که اسرائیل دشمن اسلام است؛ آیا حکومت اسلامى ممکن است به این کشور اعلان جنگ بدهد؟
بسته به مقتضاى زمان است.
آیا در جهان اسلام، کشورهایى که بخواهند به پیروى از ایران، جمهورى اسلامى تشکیل دهند، الزاماً باید مذهب شیعه را بپذیرند یا نه؟
خیر، الزام در مذهب نیست.
بعضى از گروههاى کوچک طى نامه و تلفنى به ما مىگویند که ما از زیر «چکمه استبداد» به زیر «نعلین استبداد» مىرویم؟
آنها عمال شاه هستند. آنهایى که این حرفها را مىزنند، سالهاست که مىزنند. و اینها را هم شاه به آنها دیکته کرده است و آنها هم براى شما مىگویند براى اینکه مىخواهند شاه را برگردانند. به آنها بگویید شاه دیگر بر نمىگردد. و شما اگر حکومت اسلامى را ببینید، خواهید دید که دیکتاتورى در اسلام اصلًا وجود ندارد.
در بازگشت به ایران احیاناً اگر مواجه با یک کودتاى نظامى شدید چه خواهید کرد؟
هیچ، مبارزه خواهیم کرد.
منبع: صحیفه امام، ج5، صفحات : 519 تا 522
پایان پیام/
نظر شما