شعر به جشنواره نیازی ندارد/ قیصر و حسینی میوه های آبدار شعر انقلاب

سراینده مجموعه شعر« الگوی عطش» با بیان اینکه شعر فارسی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به حرکت خود طبق روال سابقش ادامه می‌دهد، گفت: قیصر امین پور و سید حسن حسینی میوه شیرین این جریان هستند.

ضیاءالدین ترابی، شاعر و برگزیده چهارمین دوره جشنواره شعر فجر با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: این برداشت که از اول انقلاب به شعر بی توجهی شده است، درست نیست، برای اینکه شعر حرکت خود را دارد و نیاز به جشنواره ندارد، شاعر اگر شاعر باشد می‌تواند بهترین شعر را بسراید.

 

وی تصریح کرد: اگرچه برگزاری جشنواره شعر فجر برای نسل جوان تأثیر تشویقی و تبلیغی دارد، برگزاری جشنواره حرکت خوبی برای نسل جوان است، اما برای کلیت شعر تأثیر چندانی ندارد.

 

وی درباره چهره‌های تأثیرگذار شعر انقلاب اظهار داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی قیصر امین‌پور و سیدحسن حسینی کارهای بسیار خوبی انجام دادند، در میان شاعران نسل جوان‌تر هم هستند کسانی که خوب کار می‌کنند، از طرفی شاعران جوان زیر 30 سال کارهای خوبی ارایه می‌دهند و باید تعصب به شاعران پیشکسوت را کنار گذاشت و به جوانان بها داد.

 

وی با اشاره به این نکته که دهه چهل دوره شکوفایی شعر فارسی است که دیگر در ادبیات ما تکرار نمی‌شود، تصریح کرد: در آن دوره شاعرانی بودند که شعرهایی ناب می‌سرودند که جوان‌ترین آن هم خود من بودم که دیگر تکرار نمی‌شود، انتظار هم نباید داشت که آن دوره شکوفایی تکرار شود.

 

ضیاءالدین ترابی با بیان اینکه شعر، داستان و نقاشی از جمله هنرهایی هستند که دوره‌ای شکوفا می‌شوند، خاطرنشان کرد: در اسپانیای بعد از جنگ، نقاشانی مثل سالوادور دالی و پیکاسو به وجود می‌آیند و تحولی در نقاشی به وجود می‌آوردند و تا امروز هم تأثیرگذارند، این دلیل نمی‌شود که الان هم اسپانیا نقاشی مثل این دو داشته باشد. در شعر نو ما یک جهشی در دهه چهل داریم که این جهش دیگر تکرار نمی‌شود و تکرارشدنی هم نیست، باید منتظر بود که در آینده گروهی از شاعران جوان بیایند و شعرهایی بگویند که مشخصه واحدی داشته باشند.

 

این شاعر با اشاره به اینکه نیاز نیست که حتما جشنواره شعر برگزار شود، گفت: جشنواره‌های سینمایی داریم که در دنیا برگزار می‌شود اما جشنواره شعر به این صورت در جایی سراغ نداریم، جشنواره‌های بین‌المللی شعر داریم که چند سال یک بار در دنیا برگزار می‌شود و در این جشنواره چهره‌های شناخته شده شعر جهان دور هم جمع می‌شوند و شعر می‌خوانند، اینکه در ایران چند تا از شاعران دنبال این باشند که حتما جشنواره باید باشد، ضرورتی ندارد، زیرا هیچ نیازی به این جشنواره نیست.

 

وی خاطرنشان کرد: برگزاری جشنواره در سینما یا تئاتر یا هر هنر دیگری رویکرد درستی است اما شعر نیازی به جشنواره ندارد.

 

ترابی درباره وضعیت شعر پس از پیروزی انقلاب نیز گفت: وضعیت همانی است که باید باشد، هنر که از خارج وارد نمی‌شود، طبیعی است که هنرمند و شاعر اثر ارایه دهد. در عصر صفویه به جز یکی دو شاعر مثل محتشم کاشانی و هاتف شاعری نداریم، اما در همین دوره سبک هندی شکل می‌گیرد که متعلق به صفویه نیست، عده‌ای شاعر هستند که با مهاجرت به هند این سبک را بنا می‌گذارند.

 

وی افزود: در دوره قاجار شاعر مشخص است، یک عده قد کوتاه که نفس‌شان در نمی‌آید، شعر می گویند اما نه شعر تاثیر گذار، اما این شاعران نیز به همین مملکت تعلق دارند، اینها هیچ‌کدام حافظ، مولوی، فردوسی و سعدی نشده اند این شاعران وزنه های ادبیات فارسی هستند و هیچ گاه نظیر آنها تکرار نمی شود، و مقایسه شاعران معاصر با آنها اشتباه است چرا که اگر معیار را بر حافظ، سعدی، مولوی و فردوسی بگذاریم باید دور همه شاعران دیگر را خط کشید.

 

پایان پیام/

کد خبر 23652

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha