به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، دکتر موسی نجفی، رئیس پژوهشکده فرهنگ، انقلاب و تمدن اسلامی، در مراسم اختتامیه بزرگداشت علامه حاجی کلباسی که در مسجد حکیم برگزار شد، با اشاره به اینکه در زمان صفویان رابطه این سلسله با علمای شیعه خوب بود، تاکید کرد: بر اثر تلاش این علما، نگاه صوفیانه صفوی به جنبههای فقاهتی تبدیل شد.
وی بابیان اینکه در زمان نادر شاه رابطه حکومت با عالمان شیعه تیره شد، اظهار داشت: این امر را میتوان در تبدیل سکههای 12 امامی به سکههای چهار خلیفه مشاهده کرد.
رئیس پژوهشکده فرهنگ، انقلاب و تمدن اسلامی با اشاره به اینکه در زمان قاجاریه این رابطه بینابین بود، تاکید کرد: در زمان صفویه، به دلیل قداستی که این حکومت برای خود قائل شده بود، قسمتی از بحثهای دینی را در اختیار خود گرفته بود اما قاجاریه با وجود نداشتن چنین قداستی باز هم به راحتی این مقوله را از دست نمیداد.
دکتر نجفی ادامه داد: پس از جنگهای ایران و روس، اعتماد مردم به روحانیون کاهش یافت و در این بین با حمایت استعمار، فرقه بابیه شکل گرفت.
وی گفت: در این زمان بزرگی مانند حاجی کلباسی توانست قداست و اعتماد دوبارهای برای علمای تشیع به وجود آورد.
رئیس پژوهشکده فرهنگ، انقلاب و تمدن اسلامی تصریح کرد: به قول شهید مطهری مصلح اجتماعی و مصلح سیاسی بیش از همه خود باید صالح باشد و این امر را میتوان در اقدامات حاجی کلباسی مشاهده کرد.
دکتر نجفی افزود: در بسیار از جهات علمای شیعه، هر چند سیاسی به نظر نمیرسیدند، با این حال بسیار سیاستمدارانهتر از سیاسیون آن زمان عمل کردند.
پایان پیام/
نظر شما