به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی یوسفی، کارشناس حوزه ارتباطات عصر روز چهارشنبه 16 اسفند طی نشستی پیرامون فلسفه ارتباطات به ارایه سخنان پرداخت.
وی با بیان اینکه برای پیشبرد رشته ارتباطات باید به ضرورتها و چالشهای تحلیل هویتی توجه ویژه داشت، این مؤلفه را به عنوان دورنمای مباحث مختلف با رشته ارتباطات عنوان کرده و در ادامه تاریخنگاری ارتباطات، رشتگی ارتباطات، ارتباط به عنوان یک میانرشته، چشمانداز فلسفه ارتباطات به موضوع هویت رشته را به عنوان مواردی یاد کرد که در حوزه چالشهای تحلیل هویتی این رشته باید به آنها پرداخته شود.
وی ادامه داد: بخش عمدهای از کار ما به عنوان شناسایی هویت رشته ارتباطات قلمداد میشود چرا که تا هویت این رشته را نشناسیم نمیتوانیم به سمت اسلامیسازی آن حرکت کنیم.
یوسفی تصریح کرد: اولا از لحاظ بیرونی این رشته به عنوان رشتهای مستقل مطرح میشود و تا زمانی که مسایل پیرامون مستقلبودن این رشته معلوم نشود ارتباطات نمیتواند جای خود را پیدا کند. همچنین به لحاظ درونی نیز رشته ارتباطات به اندازهای گسترده است که نمیتوان گفت افرادی که در آن حضور دارند همگی آدمهای یک رشته هستند، در نتیجه این انباشت دانش باعث بروز مشکلات متعددی شده است.
این استاد ارتباطات عنوان کرد: کریگ و کارلون معتقدند رشته ارتباطات به اندازهای گسترده شده که خود ارتباطپژوهان نیز نمیدانند که این رشته چیست و میگویند آن را نمیفهمیم.
وی با اشاره به دشواریهای حوزه دیگر در تحلیل هویتی ارتباطات عنوان کرد: مسئله دیگر روزمره بودن مفهوم ارتباطات است یعنی این رشته باعث گسترش معرفت مبتنی بر شعور عامه درباره ارتباطات شده است که این رشته را با مشکل مواجه کرده چرا که هر کس با هر سطحی از معلومات در مورد مسایل پیرامون آن سخن میگوید.
یوسفی مشکل دیگر را در تحلیل هویتی ارتباطات ماهیت میانرشتهای ارتباطات عنوان کرد و گفت: به هر حال ارتباطات رشتهای رو به رشد است و از درون آن گسترههای مختلفی استخراج میشود، نوردنسترنگ میگوید در طول 50 سال گذشته این رشته نسبت به رشتههای دیگر رشد فزایندهای داشته است.
وی با اشاره به کیفیت رشد رشته ارتباطات ابراز کرد: این رشد بیشتر افقی بوده است تا عمودی، یعنی این رشته بیشتر با بازتعریف و گسترش موضوع اصلی خود رشد کرده است تا انباشت کمی حول یک تعریف ثابت.
یوسفی گفت: رشد رشته ارتباطات بیشتر در تعداد بوده است تا کیفیت، به این معنا که در این رشته برنامهها، دانشگاهها و ژورنالها افزایش یافتهاند که این نوع رشد تبعاتی را برای رشته ارتباطات به همراه آورده است.
وی ادامه داد: این روند سبب گشت که رشته ارتباطات دارای چهارچوب مشخص نباشد و تأکید روی پژوهشهای کاربردی صورت بگیرد، بنابراین اگر بخواهیم به سمت اسلامیشدن رشته ارتباطات برویم مهم آن است که بدانیم این رشته از کجا آمده و سیر شکلگیری آن چگونه بوده است.
یوسفی در پایان خاطرنشان کرد: رشته ارتباطات به پژوهشهای تاریخی نیاز دارد، باید دید دانشکده ارتباطات قبل از وقوع انقلاب چه بوده است و حالا چگونه است. اگر وضعیت حال حاضر دانشکده ارتباطات را ببینیم خواهیم دید خیلی از مشکلات ریشه به 20 سال قبل دارد.
پایان پیام/
نظر شما