خبرگزاری شبستان، تانکرید جوسران، مدیر سازمان دیده بان دنیای ترک و روابط ترکیه و اروپا، محقق ژئوپلتیک ترکیه با ابراز اینکه امروز ترکیه یکی از قدرتمندترین قطب های اسلامی منطقه است اظهار کرد: حزب عدالت و توسعه ترکیه که حزب رجب طیب اردوغان است خواهان تسلط اسلام بر جامعه ترکیه است.
جوسران در پاسخ به این سوال که چه عواملی به احیای اسلام در ترکیه کمک کرد پاسخ داد: کشور ترکیه در پایان جنگ جهانی دوم در شرایط دشواری قرار داشت.
به دلیل اعمال فشارهای روسیه و کشورهای اروپایی ترکیه در منطقه کاملاً تنها بود در این زمانی دولت ترکیه با تقلید و اتکاء به هم پیمانان خود در کنفرانس سانفراسیسکو جمهوریتی لائیک ساختند و احزاب و گروه های سیاسی اسلامی، تلاش 25 ساله استقرار اسلام در ترکیه را پایمال شده یافتند و می بایست اسلام را از نو در ترکیه احیا کنند.
در سال 1950 حزب دموکرات که رهبرانش از سلسله جمهوری خواهان بودند به روی کار آمدند و به خوبی می دانستند مردم مخالف دولت نظامی غرق شده در خودکامگی، عروق و لفاظی های انتزاعی خود هستند.
در این زمان فقدان آزادی و جایگاهی برای ابراز عقاید بیداد می کرد و رهبران دموکرات آزادی سیاسی، اقتصادی و دینی را سرکوب کردند.
این وضعیت نیم قرن بر ترکیه حاکم بود اما تعدد احزاب اسلام را وارد بازی سیاسی و انتخاباتی ترکیه کرد و احزاب محافظه کار اسلامی می دانستند که چگونه به زبان مردمی سخن بگویند. از سوی دیگر در فضای جنگ سرد، اسلام سیمان وحدت ملی است.
این شیوه موردپسند و تشویق کسانی است که می خواهند چراغی را علیه خطرات تاریک روشن کنند و همین اسلحه ای است که بعد از 12 سپتامبر 1980 اسلام را بار دیگر وارد تاریخ ملی ترکیه کرد.
براساس ترکیب اسلام و ملیت، مذهب عصاره فرهنگ و فرهنگ اشباع شده از دین است.
تانکرید جوسران در این مصاحبه ادامه داد: اسلام تنها یک وسیله برای نیل به ایمان در باطن انسانها نیست بلکه اسلام در ارزشهای ملی، خانوادگی، نظامی و سیاسی ریشه دوانده و مسجد پایگاهی است که در آن جاده های زندگی انسان در هر جنبه ای ساخته می شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جوسران یادآور شد: تحولات و رشد اقتصادی در سال 1980 سطح اجتماعی ادیان را تحت تاثیر قرار داد.
اسلام در ترکیه سکولار را مخدوش و آزادی بیان را از حریم خصوصی به میان مردم و به علماء عام کشاند. به این ترتیب شبکه های تلویزیونی و رادیویی، روزنامه ها و انتشارات اسلامی در ترکیه خلق و توسعه یافت.
وی در این مصاحبه بزرگترین دوست ترکیه را ایران و بزرگترین دشمنش را رژیم صهیونیستی برشمرد. به گفته جوسران ترکیه نیز به عنوان قطب قدرتمند اسلامی دشمن رژیم صهیونیستی محسوب می شود.
با قوت گرفتن اسلام در ترکیه و نزدیک شدن او به سوریه و ایران رژیم صهیونیستی از منظر ترکیه ارزش خود را از دست داد.
بنابراین گزارش، روابط ایران و ترکیه به شکل قابل ملاحظه ای در حال توسعه است در حالی که آمریکا تلاش می کند بهانه های مختلفی را برای مخدوش کردن رابطه دو کشور بتراشد.
پایان پیام/
نظر شما