از مکتب نگارگری تا فرش تبریز در «دست ها و رنگ ها»

فیلم مستند «دست ها و رنگ ها» به کارگردانی «سید وحید حسینی نامی» در جشنواره هنرهای تجسمی فجر اکران می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان،  فیلم مستند«دست ها و رنگ ها»ساخته «سید وحید حسینی نامی» که در بخش مسابقه فیلم های مستند این دوره از جشنواره به رقابت می پردازد، سه شنبه هشتم اسفندماه ساعت 16:45 روی پرده سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران می رود. حسینی نامی نویسنده «دست ها و رنگ ها»و «بهرام ارک» نیز مراحل پژوهشی آن را انجام داده است.


در خلاصه داستان این مستند 30 دقیقه ای آمده است: ریشه های طرح فرش تبریز را می توان در مکتب نگارگری تبریز اول و دوم جستجو کرد. نگارگری تاثیرات بسیاری بر طراحی فرش تبریز گذاشته است.
حسینی نامی نفس های یک تالاب، کامی کازه، منظر پریده رنگ تپه ها و راه رفتن روی ریل ها را در کارنامه هنری دارد. دیگر عوامل «دست ها و رنگ ها» عبارتند از: تصویربردار: مسعود وطن خواه، صدابردار: نوید حسینی نامی، تدوین و صداگذار: علی مسلمی، گوینده گفتار متن: کامیار شکیبایی، عکاس: میلاد دل آسا و تهیه کننده: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی.

 

کریم ملک مدنی: جشنواره تجسمی فجر می تواند کاستی‌های عکاسی را از دید اجتماعی آسیب‌شناسی کند


یکی از اعضای هیات داوران بخش عکس پنجمین جشنواره بین‌المللی تجسمی فجر معتقد است، با نگاه درست در انتخاب موضوع برای جشنواره فجر،می‌توان کاستی‌های عرصه عکاسی را آسیب‌شناسی کرد.


کریم ملک مدنی؛ عضو هیات انتخاب و از داوران بخش عکس درباره کیفیت آثار رسیده به جشنواره پنجم گفت: کیفیت آثاری که در حال حاضر به نمایش در آمده قابل قبول است. اما مساله‌ای که شاید مشکل کلی در این دوره ایجاد کرد این بود که اولین بار بود که شادی به عنوان موضوع عکاسی در جامعه عکاسی مطرح ‌شد و به نظر می‌رسد در ذخیره عکاسان در این زمینه کمبود وجود داشته است و این برای خود عکاسان نیز غافلگیر کننده بود.


ملک مدنی در ادامه گفت: این روزها موضوعات عکاسی که در جشنواره‌ها اعلام می‌شود کلیشه‌ای شده است. اغلب موضوعات مناسبتی مد نظر قرار می‌گیرد یا مراسم مختلفی که در طول سال برگزار می‌شود، عکاسان نیز آرشیوشان از این آثار پر است و شاید برگزاری این دوره از جشنواره تجسمی فجر نگاه‌ها را کمی عوض کند.


ملک مدنی با بیان این نکته که جامعه نیز به موضوعاتی چون شادی و امید به زندگی نیاز داردافزود: امیدوارم با ادامه این روند کاستی‌های عرصه عکاسی از لحاظ دید اجتماعی نیز آسیب‌شناسی شود.


این هنرمند عکاس درباره ویژگی‌های آثار بخش عکس گفت: وقتی موضوع داده می‌شود و ما به سمت عکاسی مستند اجتماعی می رویم دیگر بُعد تکنیکال از پروسه عکاسی حذف می‌شود و در نهایت عکاس می‌تواند کمی در کنتراست و نور اجازه این را داشته باشد که موقع عکاسی مانور بدهد وگرنه مهمترین ویژگی یک عکس خوب در این حالت این است که شادی را به صورت مستند از دل اجتماع شکار کند.


وی در توضیح بیشتر گفت: شادی پدیده‌ای اجتماعی است که باید با واقعیت جامعه عجین باشد. اگر قرار باشد با استفاده از تکنیک و چیدمان شادی را بسازیم و القا کنیم با واقعیت مستندنگاری منافات دارد. هر چند ممکن است عکس بسیار زیبایی باشد اما در این بخش جایی ندارد.


ملک مدنی در ادامه با اشاره به اینکه به دلیل نمود بیرونی مشکلات اجتماعی در شهرها مانند ترافیک یا آلودگی هوا کمتر عکاسان توانسته بودند در دل شهر عکس مستندی با این موضوع بیابند گفت: بیشتر عکس‌های این نمایشگاه در محیط‌های روستایی یا خارج از محیط شهری گرفته شده است. اما باید توجه داشت رفتن به سمت کودکان و یا حتی ورزش هم می‌تواند رنگی از شادی به عکس‌ها بدهد و نگاه عکاسان نباید محدود باشد.


وی در پایان گفت: شخصا در مقام عکاس با موضوع آزاد راحت‌تر کنار می‌آیم و معتقدم در جشنواره بهتر است در کنار بخش موضوعی یک بخش آزاد هم باشد.


پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر از 14 بهمن ماه در موزه هنرهای معاصرتهران، موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، فرهنگسرای نیاوران و 11 استان کشور برگزار شده است و 13 اسفندماه به کار خود پایان می دهد.


بخش فیلم مستند در جشنواره هنرهای تجسمی فجر غنیمت است

 

عضو هیئت انتخاب و داوری بخش فیلم های مستند پنجمین جشنواره تجسمی فجر، یکی از بارزترین نکات این جشنواره را تماشای مستند – پرتره های هنرمندان نامی کشور برشمرد و اظهار کرد: تماشاگر این آثار بودن، به آدمی احساس غرور می دهد؛ احساسی که متکی به ارزش هایی است که اصیل هستند، بنا به اصالت وجود دارند و همیشگی خواهند بود.

 

«منوچهر شاهسواری» عضو هیئت انتخاب و داوری بخش فیلم های مستند تجسمی این دوره از جشنواره با اشاره به این سخن گالیله که: «هرگز نمی توانید به یک نفر آنچه را که خود از قبل نمی داند یاد دهید، فقط می توانید او را از آنچه می داند باخبر و آگاه کنید»، گفت: با جسارت به این سخن این را اضافه می کنم که«او را از آنچه می داند با خبر و آگاه و جهانی را در وسع خودش از وجود او آگاه می کنیم».


وی افزود: داوری آثار هنری در هر زمینه ای نزدیک به روایت فوق است که به شکل رایج کشف اثر و موثر است.


این تهیه کننده سینما اظهار کرد: خلق آثار هنری در طول تاریخ چه بر مبنای نیاز مادی (ابزار، اشیاء، لوازم کار و ...) یا بر مبنای نیاز روحی و ایده آل های ذهنی ابتدا به وجود می آیند و سپس مورد ارزیابی قرار می گیرند.


شاهسواری با بیان اینکه خلاقیت به مثابه خلاقیت اصل است و باقی بهانه، «هنرهای تجسمی» را اوج گیری خلاقیت و «سینما» را اوج گیری مدیریت خلاقیت ها توصیف کرد.
وی ادامه داد: شاید مهمترین عنصر ممیزی هنرهای تجسمی، فردیت هنری خالق اثر است؛ اما در سینما حرکت جمعی براساس ایده از پیش تعیین شده و مسیری که خروج از آن تبعات بسیاری دارد، انجام می شود. هرچند این حرکت جمعی از یک رهبری (کارگردان) برخوردار است، اما اقتضائات فعالیت جمعی در یک مدل کنش – واکنش الزامات خود را همراه دارد.


عضو هیئت انتخاب و داوری بخش فیلم های مستند تجسمی بیان کرد: تغییر در نگرش های ارتباطی، گسترده شدن آن و فراگیری وسیع، خلاقیت فردی در تولید پیام، بسته های پیام و ارسال پیام در تصویر متحرک را مقدور کرده و به همین دلیل امکان خلق آثاری با تکنیک های بیانی سینما اما به شدت نزدیک به مفاهیم درونی هنرهای تجسمی را فراهم آورده است.


شاهسواری خاطرنشان کرد: بسیاری از اندیشمندان و نظریه پردازان هیچ گاه سینما را امری جدی ندانستند و آن را روشی از روش های مبتذل جهان صنعتی برشمردند. اما تداوم، فراز و نشیب و فهم و بسط نظریه های جدید در ساحت ارتباطات، درک دیگری از خلاقیت و مزیت اقتصادی ناشی از آن را به رخ کشید. سینما مرز نمی شناسد، قوم نمی شناسد، زبان نمی شناسد و مگر خلق یک اثر تجسمی مرز می شناسد؟ قوم می شناسد؟ زبان می شناسد؟


وی با بیان اینکه هم پوشانی سینما و هنرهای تجسمی، وسعت قابل توجهی یافته است، افزود: این هم پوشانی چه در توسعه مفهوم هنرهای تجسمی، چه در ثبت زیست هنرمندانه هنرمندان، چه در کشف و توزیع لذت از آثار هنری متقابل است و به همین دلیل بخش فیلم در جشنواره هنرهای تجسمی فجر غنیمت است.


تهیه کننده «یک گزارش واقعی» اشاره کرد: وجود آثاری کاملا محفلی و حتی خانوادگی از علایق یک هنرمند تا خلق یک اثر سینمایی با همه وجوه قابل شناسایی در یک اثر تجسمی، دایره وسیعی از حضور متقابل سینما و هنرهای تجسمی است.


شاهسواری یکی از بارزترین نکات این جشنواره را تماشای مستند – پرتره های هنرمندان نامی کشور برشمرد و اظهار کرد: تماشاگر این آثار بودن، به آدمی احساس غرور می دهد؛ احساسی که متکی به ارزش هایی است که اصیل هستند، بنا به اصالت وجود دارند و همیشگی خواهند بود.گاهی هم اشک حسرت از نحوه مواجهه با آنان، درگیر سختی هایی که حق هیچ کدام نیست. شاید این آثار تلنگری باشد بر همه ما که بدانیم بر هنرمندان راستین ما چه گذشته است؟ و ما چه کرده ایم؟ آیا شایسته حضور در محفل هنرمندانه آن ها هستیم؟


وی در ادامه درباره معیار انتخاب فیلم ها توضیح داد: معیار از پیش تعیین شده ای در هیئت داوران وجود نداشت اما در گفت و گوها به افق مشترک از تعریف اثر برتر براساس آنچه که دیده بودیم، دست یافتیم و بر همان اساس عمل کردیم.


شاهسواری با تاکید بر توجه بیشتر به مباحث نظری پیرامون مبحث سینما و هنرهای تجسمی در سال های آتی جشنواره، گفت: به نظرم مهمترین نکته در ارزیابی شخصی از داوری آثار امسال، فقدان نظریه های زیباشناختی در این حوزه بود. تلقی شاهد بی اختیار و یا گزارش صرف از نگاه دوربین، بی اطلاع از ماهیت اثر و موثر، نقص دیگر آثار بود.


تهیه کننده «متولد ماه مهر» اظهار داشت: برای انتقال فهم هنرهای تجسمی از طریق دوربین به دانش و احاطه بر موضوع نیاز است که متاسفانه در جشنواره امسال نادر بود.


وی در پایان افزود: نکته قابل توجه این است که برآیند عمومی آثار و توجه فیلمسازان به هنرهای تجسمی چه در شکل بیوگرافی، چه در توضیح آثار و چه در آثار آبستره قابل توجه است و به نظر می آید سال های آینده، سال های پربارتری خواهد بود.


نمایش فیلم های مستند تجسمی این دوره جشنواره از پنجم اسفندماه در سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران آغاز شده است و تا دهم اسفندماه ادامه خواهد داشت.


 مستندهایی درباره صادق تبریزی، احمد اسفندیاری روی پرده می رود

برنامه چهارمین روز از نمایش فیلم‌های مستند پنجمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر در سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران اعلام شد.

 

بنا به گزارش روابط عمومی پنجمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر، روز سه شنبه هشتم اسفندماه همزمان با چهارمین روز از نمایش فیلم‌های این دوره از جشنواره، 10 مستند در سه سانس روی پرده سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران می‌روند.

 

برپایه این خبر، در سانس اول ساعت 16:30 - 15مستندهای بخش «جنبی» شامل«تندیسهاوسردیسها»به کارگردانی میثم شاهبابایی(30 دقیقه)، «نقش موج» به کارگردانی یاسرمحدثی(4 دقیقه و 40 ثانیه)، «دیوار،آخرین بوم نقاشی» به کارگردانی مهدی باقری (33 دقیقه) و «سفالینه» به کارگردانی سعادتعلی سعیدپور(8 دقیقه و 26 ثانیه)به ترتیب به نمایش درمی‌آیند.

 

همچنین فیلم‌های بخش «مسابقه» شامل «نقش نذر»به کارگردانی فرشیدآذری (40 دقیقه)، «دست ها و رنگها»به کارگردانی سید وحید حسینی نامی (30 دقیقه) و «مِهرا»به کارگردانی حسن نقاشی(16 دقیقه)سانس دوم ساعت 18:15 - 16:45 روی پرده می‌روند.


در سانس سوم (ساعت 20:15 – 18:30) که به فیلم های بخش «ویژه» اختصاص یافته است نیز سه مستند – پرتره «مکتب سقاخانه به روایت صادق تبریزی» به کارگردانی امیرحسین بهبهانی(38 دقیقه)، «داستان یک شهر»به کارگردانی فرشیدآذری(23 دقیقه) و «احمد،هماوجمیله» به کارگردانی محمود رحمانی (54 دقیقه)نمایش داده می شود.


نمایش فیلم های مستند تجسمی پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر تا دهم اسفندماه در سینما تک ادامه دارد.


گردونه مهر هفت هزار ساله با صدای سیامک صفری در «مِهرا» بررسی می شود
فیلم مستند «مِهرا» به کارگردانی «حسن نقاشی» در بخش مسابقه فیلم های مستند پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر به رقابت می پردازد.

 

فیلم مستند «مِهرا» از ساخته های «حسن نقاشی» که به بخش «مسابقه» این دوره از فیلم های مستند تجسمی راه یافته است، سه شنبه هشتم اسفندماه ساعت 16:45 روی پرده سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران می رود.


این فیلم در مدت زمان 16 دقیقه به بررسی نگاره کهن به نام گردونه مهر که تاریخی هفت هزار ساله را طی کرده و اینک به عنوان نقش در مساجد ایران کاربردی گرافیکی دارد، می پردازد.


بنا به گزارش روابط عمومی پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر، متن مستند «مهرا» را«سیامک صفری» بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون گفته است و دیگر عوامل این فیلم عبارتند از:
نویسنده و پژوهش: حسن نقاشی، تصویربردار: حسن نقاشی - حمید اسماعیلی، صدابردار: احمد صراف یزد، تدوین: حسن نقاشی، صداگذار: مینا مشهدی مهدی، گوینده گفتار متن: سیامک صفری، عکاس: محمد صراف یزد و تهیه کننده: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی.


جشنواره فیلم های مستند هنرهای تجسمی فجر از شنبه پنجم اسفندماه در سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران آغاز شده و تا دهم اسفندماه ادامه خواهد داشت.
 

پایان پیام/

کد خبر 231899

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha