خبرگزاری شبستان/ ایلام
پایانههای مرزی اعم از زمینی، دریایی و هوایی بستر جابجایی کالا و مسافر میان کشورها به شمار میروند، هرچند کارکرد اصلی پایانههای مرزی تسهیل و تسریع در جابجایی کالا و رفت و آمد میان دو کشور است، اما با به اینکه این مراکز به عنوان دروازههای ورود به کشور و نخستین محل تلاقی با هویت آن به شمار میآیند، نمادی از شرایط فرهنگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن کشور به شمار میرود.
جمهوری اسلامی ایران به سبب موقعیت ویژه جغرافیایی که از گذشتههای دور در نظام مناسبات حمل و نقل بینالمللی داشته و دارد با بهرهگیری از فرصتهایی که در پی تحولات سیاسی ناشی از استقلال کشورهای آسیای میانه در منطقه ایجاد شده که اکنون بیش از پیش در پی بازیابی موقعیت و اعتبار تاریخی خود در عرصه حملو نقل بینالمللی است.
وجود عتبات عالیات در کشور عراق و همچنین بارگاه ثامن الحجج حضرت امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) در ایران، یکی از عمده دلایل حجم تردد مسافران ایران و عراق است، شور و شوق وافر شیعیان برای زیارت بارگاه ملکوتی سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و سایر اماکن مقدسه ای که در این کشور وجود دارند و متقابلا وجود اماکن مقدس در ایران هزاران نفر از مسلمانان دو کشور را از طریق پایانه مرزی مهران روانه اماکن زیارتی می نماید.
علاوه بر زائران ایرانی عتبات عالیات با توجه به ناوگان حمل و نقل جاده ای و نیز ایمن، کوتاه و اقتصادی بودن مسیر جمهوری اسلامی ایران در هر سال بسیاری از مسافران از کشورهای آسیای میانه و قفقاز، هند، پاکستان، افغانستان و آذربایجان و حتی ترکیه از طریق ایران به کشور عراق و از طریق کشورهای سوریه و عربستان سفر می کنند.
پایانه مهران راحت ترین و نزدیک ترین راه برای عبور زائران عتبات عالیات به شهرهای کربلا و نجف می باشد که در واقع این پایانه مکمل ظرفیت ها و توانمندی های شبکه حمل و نقل جاده ای ایران برای جابجایی این مسافران است.
مسئول روابط عمومی سازمان حمل و نقل پایانه های استان ایلام با اشاره به اینکه مسیر عراق یکی از مناسب ترین گزینه ها برای راهیابی زائران و مسافران ایرانی به کشور سوریه است، گفت: مسیر عراق در مقایسه با مسیر فعلی واجد ویژگی هایی چون کاهش 12 ساعتی زمان سفر و کوتاه شدن مسیر به میزان 600 کیلومتر و در نتیجه کاهش هزینه جابجایی مسافران است.
دکتر محمد حسنی، افزود: با توجه به این ویژگی ها انتظار می رود با بهبود هرچه بیشتر روابط سیاسی موجود، بخش عمده ای از سفرهای زائران ایرانی به کشور سوریه، از طریق قلمرو عراق انجام می شود.
وی، تصریح کرد: با حل پاره ای از مشکلات موجود در این مسیر گردشگران ایرانی نیز گردشگران کشورهای منطقه فرصت می یابند با استفاده از وسایل نقلیه جاده ای از طریق مسیر ایران و عراق به کشورهای سوریه، لبنان، مصر، عربستان و نیز کشورهای شمال آفریقا سفر کنند.
حسنی، ابراز کرد: این مسیر به عنوان مسیری کوتاه و کم هزینه جاذبه های فراوانی برای گردشگران دارد و آغاز بهره برداری از پایانه مرزی مهران موجب تسریع روند تردد مسافران و گردشگران میان ایران و عراق می شود.
مسئول روابط عمومی سازمان حمل و نقل پایانه های استان ایلام به نقش پایانه مرزی مهران در کریدور شرق و غرب اشاره کرد و گفت: با توجه به قرار گرفتن عراق در مسیر کریدور شرق، غرب که می تواند یکی از کریدورهای مهم ترانزیت میان آسیا و اروپا باشد.
وی، افزود: بهره برداری از پایانه مرزی مهران، بستر مناسبی برای فعال شدن هرچه بیشتر این کریدور فراهم می آورد و با فراهم شدن امکانات ترانزیت کالا از قلمرو این کشور، ایران به یکی از مهم ترین چهارراه های ترانزیتی منطقه تبدیل می شود و می تواند به عنوان حلقه اصلی کریدور شرق، غرب به کریدور شمال، جنوب ایفای نقش کند.
دکتر حسنی، یادآور شد: با فعال شدن کریدور شرق، غرب شرایطی فراهم می شود که کالاهای کشورهای آسیای میانه، افغانستان،پاکستان و حتی کشورهای حوزه خلیج فارس با هزینه کمتر و سهولت و سرعت بیشتر به شمال آفریقا و جنوب اروپا حمل شود.
مسئول روابط عمومی سازمان حمل و نقل پایانه های استان، اظهار کرد: پایانه مرزی مهران ضمن فراهم آوردن امکانات توسعه مناسبات تجاری میان دو کشور ایران و عراق موجب توسعه اقتصادی استانهای کرمانشاه، کردستان، لرستان و ایلام و خارج شدن این استان ها از بن بست فعلی حمل و نقل می شود و شرایطی به وجود می آورد که تولیدکنندگان داخلی بتوانند کالا های خود را به عراق و از طریق این کشور به سایر کشورها همچون سوریه، لبنان، اردن و عربستان صادر کنند.
وی، با اشاره به اهمیت پایانه مرزی مهران، تصریح کرد: پایانه مرزی اعم زمینی، دریایی و هوایی بستر جابجایی کالا و مسافر میان کشورها به شمار می روند هر چند کارکرد اصلی پایانه های مرزی تسهیل و تسریع جابجایی کالا و تردد مسافر میان دو کشور است اما با توجه به اینکه این مرکز به عنوان دروازه های ورود به هر کشور و نخستین محل تلاقی با هویت آن به شمار می آیند معرف و نمایانگر شرایط فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن کشور است.
حسنی، گفت: جمهوری اسلامی ایران به سبب موقعیت ویژه جغرافیایی که از گذشته های دور در نظام مناسبات حمل و نقل بین المللی داشته و دارد با بهره گیری از فرصت هایی که در پی بازیابی موقعیت و اعتبار تاریخی خود در عرصه حمل و نقل جهانی است.
مسئول روابط عمومی سازمان حمل و نقل پایانه های استان ایلام، گفت: سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در پی جهت گیری برنامه های کلان اقتصادی ملی به سمت بهره گیری هرچه بیشتر از موقعیت استثنایی ایران برای ترانزیت کالا و ایجاد و ساماندهی پایانه های مرزی در مبادی زمینی کشور را مورد توجه قرار داده است.
وی، افزود: پایانه مرزی مهران در استان ایلام و در مرز مهران و عراق از مهمترین پایانه های مرزی از نظر میزان تردد مسافران در مبادی زمینی جمهوری اسلامی ایران است و بازگشایی مرز بین المللی مهران و اهمیت آن در توسعه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و حتی اجتماعی کشور تاثیر داشته است.
مدیر پایانه مرزی مهران نیز در این خصوص، گفت: پایانه مرزی مهران از نظر تردد زوار یکی از مهم ترین پایانه های کشور است که بدلیل امنیت و وجود زیرساخت ها و نزدیک بودن به عتبات عالیات و غیره 60 درصد از تردد زوار از این مرز انجام می شود.
محمود ساریان، با بیان اینکه فعالیت این پایانه مرزی در دوبخش تجاری و مسافری است، افزود: افزود: در بین 26 مرز کشور بیش از20 درصد از مرز بین المللی مهران تردد می کنند که این نشانه امنیت، نزدیکی و مطمئن بودن مرز به عتبات عالیات است.
وی، با اشاره به اینکه از سال 82 تاکنون بیش از 16 میلیون زائر از مرز بین المللی مهران تردد کرده اند ،اظهار کرد: از این تعداد بیش از 50 درصد آنها تابعیت ایرانی و 45 درصد خارجی از کشورهای عراق، پاکستان، هندوستان،آذربایجان بوده است.
ساریان، ابراز کرد: به طور معمول روزانه بیش از پنج هزار نفر در مرز بین المللی مهران تردد می کنند و در ایام خاص سال همچون عاشورا، تاسوعا و اربعین حسینی بیش از 20 هزار نفر تردد می کنند.
وی، با اشاره به اینکه هم اکنون بیش از 18 گیت ورودی و خروجی در این پایانه مرزی راه اندازی شده است، اظهار کرد: پایانه مرزی مهران به صورت شبانه روزی فعال است و کار زائران در هر ساعات شبانه روز انجام می شود.
مدیر پایانه مرزی مهران، گفت: مهران به عنوان دروازه عتبات عالیات برنامه هایی برای توسعه آن انجام شده و روز به روز به آن افزوده می شود که باید بر اساس سیاست های طرف مقابل انجام گیرد.
ساریان، با اشاره به اینکه دو بانده کردن راه ارتباطی مرز در دست اجرا است واداره راه و شهرسازی استان پیگیر آن می باشد، خاطرنشان کرد: در این مرز کارهای زیربنایی قابل توجهی انجام شده که برای آحاد مختلف جامعه قابل لمس است و چندین نفر اشتغالزایی داشته است.
به هر حال امروز مرز مهران به یکی از کانون های تردد زوار عتبات عالیات در کشور تبدیل شده که با توجه به ظرفیت ها و مزایای این مرز، توجه و حمایت مسئولان را می طلبد که در صورت تحقق این امر، مهران و استان ایلام در مسیر توسعه و پیشرفت به ویژه در زمینه صادرات و واردات و توریسم مذهبی قرار خواهد گرفت.
پایان پیام/
نظر شما