به گزارش خبرنگار شبستان، نشست "انقلاب اسلامی از عصر نبوی تا عصر خمینی (ره)" عصر روز شنبه، پنجم اسفند با سخنرانی محمد رجبی دوانی در محل پژوهشکده مطالعات فرهنگی اجتماعی برگزار شد.
بر پایه این گزارش، محمدحسین رجبی دوانی، محقق و استاد تاریخ در ابتدا با بیان اینکه ظهور پیامبر (ص) در موقعیتی اتفاق افتاد که جهان نیاز به یک تکان شدید داشت، اظهار کرد: این جریان به حدی بود که دنیای متمدن آن روزگار به علت حاکمیت تباهی و فساد به انفجار رسیده بود.
وی ادامه داد: دو قدرت بزرگ زمان یعنی امپراطوری روم و پادشاهی ساسانی در ایران قدرتهای برتر آن زمان بودند و مهمترین مراکز تمدنی جهان را در اختیار داشتند، لیکن هر دوی این تمدنها دچار انحطاط سیاسی، اجتماعی و حتی مذهبی بودند.
نویسنده کتاب "کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی" تصریح کرد: جنگهای 24 ساله میان ایران و روم هر دو ملت را خسته کرده بود ضمن آنکه سختگیریهای شدید هر دو قدرت به لحاظ مذهبی نیز سبب شده بود تا مردم به تنگنا بیفتند، از جمله آنکه در ایران که مذهب زرتشتی رایج بود توسط موبدان وابسته به دربار به عنوان توجیهگران حکومت ساسانی بر مردم ظلمها میرفت.
وی در این راستا گفت: علاوه بر مسایلی که موبدان درست میکردند، دو مذهب ساختگی ایرانی با عنوان (مانی) و (مزدک) نیز به علت فساد موجود در آن زمان میان مردم رواج یافت، لذا انوشیروان که او را به عدالتگستری میشناسند زمانی که به حاکمیت رسید برای آنکه از پس مذهب حاکم برآید بیش از 150 هزار مزدکی را قتلعام کرد.
رجبی دوانی عنوان کرد: در روم نیز کلیسای ارتدوکس نسبت به دیگر شاخهها بر مسیحیان سخت میگرفت از جمله یعقوبیان، لذا آنجا نیز با وجود حاکم بودن مسیحیت اختلافات مردم را بیچاره کرده بود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: تصور 24 سال جنگ و لشکرکشیهای عظیم حقیقتا سخت است و لشکرکشیهای خسروپرویز باعث میشد مردمی که در مسیر لشکرکشیهای او قرار داشتند از هستی ساقط شوند، چرا که خوراک و آذوقه سربازان را مردم تهیه میکردند و از داروندارشان هیچ نمیماند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) تاکید کرد: در چنین شرایطی بود که اسلام ظهور کرد، البته هر چند که این دعوت از سوی پیامبر (ص) و به شکل نامه صورت گرفت و آنها نپذیرفتند اما بعد از رحلت پیامبر اسلام (ص) به این سرزمینها عرضه شد و دو قدرت تحت تأثیر قرار گرفتند، ساسانیان از میان رفتند و متصرفات روم نیز از بین رفت، لذا انقلاب پیامبر (ص) دنیای آن زمان را تکان داد.
وی بیان کرد: روح بلندی که بر تعالیم اسلامی حاکم بود آنچنان گیراییای داشت که مردم به اسلام گرویدند و آن را پذیرا شدند، هر چند که اسلام توسط پیامبر (ص) و جانشین بر حقاش به شکل مستقیم به مردم آن زمان عرضه نشد اما ورودش به این سرزمینها سبب گشت تا چند قرن مسلمانان پرچمدار تمدن در جهان باشند.
وی با بیان اینکه تقسیمبندیهایی که از جهان صورت میگیرد و به غلط از اروپا یاد میشود صحیح نیست، گفت: قرون وسطی در اروپا به تفسیر غربیها دوره سیاه بود اما در آن زمان دنیا سیاه نبود، بلکه اتفاقا اوج تمدن بشری در همان دوره متعلق به مسلمین است، دوره شکوفایی تمدنی که در آن بزرگانی چون ابن سینا، ابوریحان بیرونی و ... میزیستند.
وی در این راستا عنوان کرد: البته اصل قضیه و شکوفایی این تمدن مدیون حکومت شیعی آل بویه است، چرا که به تفکر بها میدادند، لذا انقلابی که پیامبر بپا کرد تحولات گستردهای را در جهانرقم زد.
رجبی دوانی با اشاره به تحولات پدیدآمده درپی وقوع انقلاب اسلامی در ایران اظهار کرد: انقلاب ایران در عصری ظهور و بروز یافت که شرایط مانند دوره رسالت پیامبر (ص) بود و دنیا دچار تباهی شده بود و دو ابرقدرت شرق و غرب بر عالم سیطره داشتند و به زعم من آن دوره، دوره بیدینی محض بود.
وی تصریح کرد: زمان پیامبر (ص) بدبینی رایج بود اما در عصر ما دوره بیدینی محض حاکم بود به طوری که ابرقدرت شرق که علنا الحادی بود و ابرقدرت غرب که با وجود ظاهر مسیحیاش بدتر از آن بود در جهان حکومت میکردند و در چنین شرایطی بود که انقلاب اسلامی ظهور کرد که جلوهای از انقلاب پیامبر (ص) بود.
رجبی دوانی افزود: بیانات امام خمینی (ره) را میتوان تشریح فرمایشات پیامبر (ص) دانست چرا که حرکت زیبای امام در دعوت از گورباچف مانند دعوت پیامبر (ص) بود که به سران کشورها نامه نوشت.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی تحولات گستردهای را در دنیا ایجاد کرد، عنوان کرد: در دوره قبل از انقلاب اصولا در ممالک اسلامی بحث از حضور دین در عرصه سیاست و اجتماع مطرح نبود و در کشور ما وضعیت طوری شده بود که اگر چندی دیگر حکومت پهلوی باقی میماند چیزی از فرهنگ، هویت و دین مردم باقی نمیماند.
رجبی دوانی با اشاره به مراسم فاسد جشن هنر شیراز گفت: این مراسم به حدی قبیح بود که سفیر انگلیس در خاطراتاش نوشته است به شاه گفتم اگر تئاتری که در شیراز اجرا شد در منچستر اجرا شده بود مردم عوامل آن را از میان میبردند که شاه هم خندیده و گفته بود برای ما مهم نیست.
وی ادامه داد: در چنین وضعیتی بود که انقلاب ظهور کرد و ندای آزادی مستضعفان را سر داد و عجیب آنکه مورد توجه واقع شد، ضمن اینکه انقلاب با این ابزارها آمد و بر ممالک اسلامی نیز تأثیر گذاشت، هر چند که خیلیها با این عنوان که این انقلاب عجمی و شیعی است سعی داشتند تا آن را مختل کنند اما به لطف الهی پیام انقلاب جهانی شد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: تفکر اهل سنت اجازه ایستادگی در برابر حکومت حاکم را نمیدهد اما بیداری اسلامی تفکر اهل سنت را به چالش کشید و ملیگرایی افراطی آنان را تحقیر کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: انقلاب ایران از وجوه دیگر به قیام سیدالشهدا (ص) شباهت دارد، چرا که در انقلاب ما همانند قیام امام حسین (ع) ایستادگی در برابر ظلم و تباهی بود که آن را به صراحت مشاهده کردیم، امام حسین (ع) با دست خالی و نداشتن امکانات مقابل این وضع ایستاد و انقلاب اسلامی ایران نیز چنان بود.
پایان پیام/
نظر شما