انتشار 5 اثر جدید به همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بغی و تمرد در حکومت اسلامی، بررسی فقهی مدیریت در روابط زن و شوهر و نظریه‌های مادی‌انگارانه ذهن را روانه بازار نشر کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان سال جاری، کتاب‌هایی با عناوینی چون «اخلاق حرفه‌ای و وظایف صنفی روحانیت از نگاه امام خمینی(ره)»، «بغی و تمرد در حکومت اسلامی»، «مسئولیت مدنی ناشی از تخریب محیط زیست در فقه و حقوق ایران»، «بررسی فقهی مدیریت در روابط زن و شوهر» و «نظریه‌های مادی‌انگارانه ذهن» منتشر کرد.
بنابر این گزارش، امام راحل به عنوان فقیهی که پرچم‌دار بزرگ‌ترین نهضت دینی و معنوی در جهان معاصر است، هم از جهت عملی یک شخصیت ممتاز اخلاقی معنوی به شمار می‌رود، هم از حیث علمی و نظری بیش از همه معاصران خود به تحقیق و تألیف و تدریس آثار اخلاقی اهتمام ورزیده است؛ از این رو در میان اندیشمندان جایگاه ویژه‌ای دارد.

کتاب «اخلاق حرفه‌ای و وظایف صنفی روحانیت از نگاه امام خمینی(ره)» که به قلم حمید آقانوری و به تهیه‌کنندگی مرکز اخلاق و تربیت اسلامی منتشر شده است، با هدف آشنایی با اندیشۀ امام خمینی(ره) و با ارائۀ نظامی جامع از دیدگاه‌های وی، بستری برای دسترسی آسان به رهنمودهای آن امام عزیز به هدف ارتقای سطح خودآگاهی صنفی و اخلاق حرفه‌ای روحانیت فراهم آورده است. در این مجموعه، بر وظایف درون‌صنفی و برون‌صنفی روحانیت تأکید شده است.

همچنین، از جمله موضوعات مهم در فقه سیاسی شیعه، نحوه رویارویی با مخالفان حکومت اسلامی است که از حیث نظری شامل مباحث مختلفی است؛ از این‌رو در اندیشه و عملِ فقیهان شیعه می‌توان به مبانی و اصولی دست یافت که برای حفظ نظام اجتماع، اطاعت از نظم سیاسی مشروع ضرورت می‌یابد و مقابله با مخالفان حکومت اسلامی که به دنبال براندازی‌اند، مجاز شمرده می‌شود.

کتاب «بغی و تمرد در حکومت اسلامی» که مهدی پورحسین آن را تألیف کرده و پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی، تهیه‌کنندگی آن را بر عهده داشته است، از وضعیت مذکور، بر اساس واژگان و ادبیات فقه سیاسی، به «بغی و تمرّد» یاد کرده، به تبیین ابعاد مفهومی بغی و تمرد در رویکردهای فقهی ـ سیاسی قدیم و جدید می‌پردازد و از این طریق، شرایط، معیارها و نحوه رویارویی با آن را در فقه سیاسی بررسی می‌کند.

علاوه بر این، نظام حقوقی مسئولیت مدنی زیست‌محیطی بدون توجه به ویژگی‌های خاص خسارات وارده در این حوزه، از مبانی ضعیف و نامشخصی پیروی می‌کند. کتاب حاضر ضمن ارائه ظرفیت‌های نهفته در فقه شیعه، به دنبال بیان و تحلیل مبانی نظری ضرورت تحول مسئولیت مدنی در عرصه محیط زیست در فقه شیعه و حقوق معاصر است.

این گزارش می افزاید: کتاب «مسئولیت مدنی ناشی از تخریب محیط زیست در فقه و حقوق ایران» که مطالعه‌ای تطبیقی در حقوق فرانسه و اسناد بین‌المللی دارد، بر این مبنا استوار است که می‌توان با واکاوی آموزه‌های فقهی و حقوقی، به نظریاتی چون «نظریه احترام اموال» دست یافت که ضمن حمایت مطلوب از محیط زیست، نظریه‌های دیگر در زمینه خسارت زیست‌محیطی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این کتاب به قلم آقای عزیزالله فهیمی نگاشته شده و به تهیه‌کنندگی پژوهشکده فقه و حقوق منتشر شده است.

عقد ازدواج، حقوق و تکالیفی برای زن و شوهر به وجود می‌آورد و آنان را به تأمین برخی نیازهای یکدیگر شرعاً متعهد ساخته، مجموعه‌ای از روابط، اهداف و مصالح مشترک را میان آنان پدید می‌آورد که اگر اراده طرفین در پی‌جویی آن، متعارض و ناهمخوان باشد، به اختلال در تحقق اهداف و مصالح مشترک و یا تأمین نیازها و انجام تکالیف و عمل به حقوق متقابل می‌انجامد؛ بنابراین به ضرورت عقل، یکی از آثار ازدواج لزومِ هماهنگی زوجین و وحدت آنان در اراده و عمل است. این هماهنگی می‌تواند به خواست و توافق طرفین تحقق یابد، یا یکی از زوجین ملزم به تبعیت از خواست دیگری باشد.

کتاب «بررسی فقهی مدیریت در روابط زن و شوهر» که امیر رحمانی آن را تألیف کرده و پژوهشکده فقه و حقوق، تهیه‌کنندگی آن را بر عهده داشته است، پاسخگوی این سؤال است که آیا در تنظیم روابط زوجین، توافقِ طرفین اصل است و بدون آن، حقی برای هیچ کدام بر دیگری ثابت نیست، یا اینکه عقد ازدواج در شریعت اسلام سبب محدودیت اختیارات فردی زن و مدیریت مرد بر شئون زناشویی می‌شود؟

مبانی و ادله این حق، حوزه و قلمرو اعمال آن، شرایط برخورداری مرد از آن و آثار آن در مسائلِ مختلف موضوع‌هایی‌اند که این پژوهش به آنها پرداخته است.

به گزارش ایسکا، با توجه به مسئلۀ رابطۀ ذهن و بدن، یافتن نظریه‌‌ای جامع و مانع دربارۀ ذهن دشوار می‌‌نماید؛ بهترین نظریه دربارۀ ذهن، هم باید شهود ما را دربارۀ ذهن برآورده سازد و هم اینکه چگونگی ارتباط ذهن با بدن را توضیح دهد و در نهایت از عهدۀ تبیین پدیده‌‌هایی چون «بازنمایی» و «آگاهی» برآید. در این زمینه، نظریه‌های گوناگونی در فلسفه ارائه شده‌‌اند که بیشتر آنها چارچوب فیزیکالیستی دارند.

در کتاب «نظریه‌های مادی‌انگارانه ذهن» مؤلفان محترم، به بررسی و نقد نظریه‌های فیزیکالیستی (مادی‌انگارانه) دربارۀ ذهن پرداخته‌اند؛ نظریه‌هایی که ساحتی غیر از بدن را منکرند و می‌کوشند به گونه‌ای ماده‌انگارانه رابطۀ ذهن و بدن را تبیین و توجیه کنند. نظریه‌هایی که در این اثر نقد شده‌اند، عبارت‌اند از: رفتارگرایی، این‌همانی نوعی، این‌همانی مصداقی و کارکردگرایی. این کتاب توسط علی صبوحی و احمدرضا همتی‌مقدم تألیف یافته و پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی تهیه‌کنندگی آن را بر عهده داشته است.

پایان پیام/

 

کد خبر 230010

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha