به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، محمود سنایی، نماینده مجلس شورای اسلامی که به عنوان استاد منطقه اوراسیا در دانشگاه در همایش ایران و همکاریهای منطقهای در اوراسیا حضور داشت، گفت: موقعیت ویژه جغرافیای ایران در دسترسی کشورهای منطقه به آبهای آزاد و ظرفیتهای اقتصادی، امنیتی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که در کنار زیرساختهای گسترده حوزه حمل و نقل در ایران گنجینه گرانبهایی برای کشورهای منطقه تا در دهه پیش رو برای ایجاد فضایی برخوردار از ثبات و امنیت و صلح از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه در سند چشمانداز 20 ساله ایران نیز بر این نکته تأکید شده است، یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران با رسمیتشناختن دولتهای جدید منطقه در 20 سال گذشته یکی از شرکای مهم ما بودند.
سنایی با بیان اینکه زیرساختهای جمهوری اسلامی ایران، ارتباطات و حمل و نقل با کشورهای منطقه از شرق تا غرب و شمال تا جنوب ایجاد یا توسعه یافته است، افزود: فرصتهای بینظیری برای منطقه ایجاد شده است.
نماینده مجلس نهم شورای اسلامی افزود: در این رابطه میتوان به راهاندازی خطوط هوایی بین ایران و قفقاز و عضویت کشورهای منطقه در سازمان همکاریهای اکو و عضویت ایران به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاریهای شانگهای اشاره کرد.
وی ادامه داد: ایران از سال 72 بر ضرورت شکلگیری نهاد همکاریهای کشورهای خلیجفارس و از سال 75 بر ضرورت شکلگیری نهاد همکاری قفقاز تأکید داشته است. همچنین در چهارچوبهای متفاوتی بر همکاری کشورهای فارسیزبان و روسیه و چین نیز از سوی ایران تأکید شده است.
سنایی با تأکید بر این نکته که در عرصه صلح و امنیت جمهوری اسلامی ایران همواره برای ثبات امنیت در منطقه کوشیده است، اظهار داشت: بر همین اساس و در این زمینه به موضوع قرباغ، تاجیکستان و نهایتا کمک جمهوری اسلامی ایران به برقراری صلح در این مناطق به صورت مستقیم و غیرمستقیم برای برقراری صلح و دولت اسلامی در افغانستان اشاره کرد.
وی تأکید کرد: ایران نه اینکه هیچگونه معارضه و تنشی در منطقه ایجاد نکرده بلکه به صلح و امنیت منطقه آرامش بخشیده است.
سنایی جنگ داخلی افغانستان و تاجیکستان را از جمله مواردی دانست که ایران برای حل آنها تلاش کرده است و افزود: به مدد تلاشهای ایران در 15 سال گذشته حزب نهضت اسلامی تاجیکستان تنها نهضت رسمی منطقه است.
نماینده مجلس نهم شورای اسلامی با اظهار اینکه اگر به آینده بنگریم میتوان از این تجربیات سازنده و نقش همکاری ایران برای نهادسازی همکاریهای بینالمللی و امنیتی بهره بگیریم و منطقه را از محیط نیمهبسته به سمت محیط آزاد و باز پیش ببریم و خاطرنشان کرد: آینده امنیت، رشد و توسعه منطقه در گروی پیوستن به بازارهای جهانی است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همچنین چند راهکار برای حل مشکلات اوراسیا ارایه کرد و گفت: برای تقویت امنیت، توسعه و گسترش همکاریهای منطقهای باید بیشتر از گذشته به ظرفیتهای منطقه توجه کرد.
وی شکلگیری نهادهای همکاری منطقهای به صورت فراگیر در کل منطقه یک عامل مهم دیگر در تأمین امنیت دانست و اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران میتواند در ارتباط فعالتری با سازمان همکاری شانگهای و سازمان پیمان امنیت جمعی نقشآفرینی بهتری را فراهم کند. برای مقابله با زیادهطلبی ناسا و آمریکا کشورهای منطقه میبایست توجه بیشتری به روابط درونمنطقهای داشته باشند.
سنایی آخرین راهکار حل مشکلات منطقه را از نگاه خودش فعالتر کردن سازمان همکاریهای اکو دانست و افزود: در هفته گذشته در پاکستان با حضور رییس مجلس جمهوری اسلامی ایران یک نهاد دیگر به ساختار اکو به عنوان مجمع مجالس کشورهای عضو اکو شکل گرفت.
پایان پیام/
نظر شما