حرم مطهر حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)کربلای پایتخت ایران اسلامی است

استاد حوزه ودانشگاه در کشور گفت:پاداش زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) با فضیلت زیارت سیدالشهداء (ع) مساوى است وحرم مطهرایشان کربلای پایتخت ایران اسلامی است.

حجت الاسلام احمدربانی اصل از اساتید حوزه ودانشگاه در کشوردر مورد تاریخ ولادت و مدت عمرحضرت شاه عبد العظیم حسنی گفت: با توجه به اینکه شهادت امام موسى بن جعفر (ع) در سال 183 هجرى اتفاق افتاده، حضرت عبدالعظیم هنگام شهادت آن امام بزرگوار، ده ساله بوده و تا این مدت حیات امام هفتم را درک کرده است بنابراین آن حضرت در سال 173 متولد شده است و با توجه به اینکه امام هادى (ع)، در سال 254 به شهادت رسیده است، وفات یا شهادت وی که در سال 252 هجرى اتفاق افتاده، دو سال قبل از شهادت امام دهم (ع)، در شهر رى به وقوع پیوسته است. بر این اساس، ایشان، 79 سال عمر کرده است.
 

همسر و فرزندان حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
 

وی افزود:همسر حضرت عبدالعظیم (ع)، بانوى بزرگوارى به نام خدیجه، که دختر عموی او؛ یعنی حسن بن حسن (ع) است که آن حضرت از خدیجه داراى دو فرزند به نام هاى محمد و ام سلمه شده است.

 

ربانی اصل بیان کرد:محدث قمى مى نویسد: محمد مرد بزرگوارى بود و به مقام زهد و عبادت شهرت داشت، ام سلمه هم به ازدواج عمر بن ابراهیم درآمد وفرزندان و نسلى که از حضرت عبدالعظیم (ع) به جاى مانده، صرفا از طریق دختر وى ام سلمه بوده اند زیرا از فرزند پسرى او محمد، نسلى به وجود نیامده است.
 

وفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)

 

وی با اشاره به اینکه حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) بعد از آنکه مدتى را در رى ماند و در حال ترس و بیم به سر ‏برد، خاطر نشان کرد:آن حضرت دلش به سبب انواع ستم ها و شکنجه‏ هایى که عباسیان نسبت به اهل بیت (ع) روا مى‏داشتند و مصائبى که بر پسر عموهایش وارد مى‏شد، پر از غم و اندوه بود زیرا ستمکاران عباسى نسبت به ایشان نهایت سخت گیرى و درشتی ها را روا داشتند و انواع مصائب و بلاها را بر آنها وارد می آوردند،ایشان بعد از مدتی به سختى بیمار شد و چند روز در آن حال بود در حالى که غم ها و دردها گلوى او را مى‏فشرد، در آستانه مرگ قرار گرفت در حالى که زبانش به ذکر و سپاس خدا مشغول بود، سرانجام،مرگ وجود مبارکش را فرا گرفت و در حالى که او در دیارغربت، بدون این که کسى از اعضاى خانواده‏اش در کنارش باشد، به ملکوت اعلی پیوست.

 

این استاد حوزه ودانشگاه در کشور ادامه داد:مردم رى از طبقات مختلف، به تشییع جنازه آن سید علوى غریب شتافتند و تشییع محترمانه‏اى از او به عمل آوردند و آن پیکرمقدس را به آرامگاهش آوردند و در آن جا به خاک سپردند و در حقیقت پاره‏اى از جگر رسول خدا (ص) و میوه‏اى از میوه‏هاى باغ رسالت را در آن جا دفن کردند و براى او آرامگاه بزرگى بنا کردند که همه روزه هزاران زائر از باب تبرّک و تیمّن آن جا را زیارت مى‏کنند.

 

مرحوم ملا باقرمازندرانى در این باره مى نویسد: با توجه به اینکه حضرت عبدالعظیم (ع)، تحت تعقیب دشمن بوده و مخفیانه از دنیا رفته است، احتمال داده مى شود، دشمنان جاسوس، او را مخفیانه شهید کرده باشند.
فضائل حضرت عبدالعظیم (ع)

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد:از مطالعه مجموعه متون و آثارى که از حضرت عبدالعظیم (ع) در منابع ما وجود دارد مى توان بعضی از فضائل آن حضرت را مشاهده و به طور خلاصه به آنها اشاره کرد: یکی از فضائل ایشان این است که وی از ذریه و سلاله پاک پیامبر (ص) بوده و با چهار واسطه، نسب او به سبط اکبر، امام حسن مجتبى (ع) مى رسد.

 

خلوص و صداقت در گفتار و عمل دومین فضیلت ایشان است به طوری که حضرت عبدالعظیم (ع) با وجود اینکه داراى قدرت علمى و نفوذ زیادى بوده، و در آن زمان بسیارى از سادات از فرزندان امام حسن (ع) در برابر حکام جور قیام کردند که عده اى درجنگ کشته شدندو تعداد زیادى هم به زندان افتادند و ایشان هرگز حاضرنشدحریم اطاعت امامان معصوم (ع) عصر خود را نادیده بگیرد و قیام و حرکت خودسرانه اى انجام دهدکه موجب ناخرسندى امامان را فراهم آورد،به همین دلیل مشى و شیوه صحیح زندگى وی، مورد تأیید و تثبیت آنان و از جمله امام هادى (ع)، در موضوع عرضه دین، و قبول آن از سوى آن بزرگوارواقع شده است.

 

سومین فضیلت ایشان هم به نقل ازروایات این است که عمر شریف آن حضرت، آن قدر پر بار بود که توانست دوران چهار امام معصوم (ع) را درک کندو این خود فضیلتى عظیم است وهمین درک حضور امام، موجب شد تا ایشان اخبار زیادى از امام رضا، امام جواد و امام هادى (ع) روایت کرده و با پخش و نشر فرهنگ ناب شیعه بتواند رسالت ارشاد و تبلیغ اسلامى خود را به نحو شایسته اى انجام دهد.

 

چهارمین فضیلت ایشان راهم باید اذعان داشت که وی پناهگاه محرومان زمان خود بوده است، حضرت عبدالعظیم (ع)، یک شخصیت انقلابى همزمان که از سوى حاکمان ظلم و جور، تحت تعقیب و فرارى بود و در شهر رى به صورت متوارى و مخفیانه سکونت اختیار کرده، زندگى مى کرد و وقتى که شیعیان از حضور او در آنجا با خبر شدند، رفت و آمد با آن حضرت را شروع کردند و با او آشنا شدند و آن بزرگوار بدین وسیله توانست، ملجاء و مرجع هدایت و احیانا کمک هاى مادى مناسبى براى شیعیان بى سرپرست و تحت فشار حکام جور و ظلم محسوب شود و خدمات ارزشمندى را انجام دهد.

 

در خصوص پنجمین وآخرین فضیلت وی هم میتوان به وکالت و نمایندگى از طرف امام هادى (ع) اشاره کرد که حضرت عبدالعظیم (ع) درمنطقه رى، وکیل و نماینده امام هادى (ع) بوده و بر اساس عنوان وکالت و نمایندگى آن امام بزرگوارکه خود منصب ممتازی است توانسته رهبری فکرى جامعه شیعه را در آن منطقه به عهده بگیرد و خدمات و حمایت هاى فراوانى هم از محرومان و نیازمندان و سادات به عمل آورد؛ گرچه متأسفانه این فرازهاى حساس از صفحه تاریخ محو شده است.
 

ایمان عبدالعظیم حسنی (ع)

 

حجت الاسلام ربانی اصل در مورد ایمان حضرت عبدالعظیم (ع) هم اظهار داشت: ایشان، ثقه، عادل و در نهایت احتیاط و استحکام دین بوده،همچنان که دانشمند، فاضل و فقیه بوده است.

 

وی اضافه کرد:یکی از بهترین نشانه های ایمان آن حضرت، بیان و عرضه دین و عقاید دینی خود، به محضر امام هادی (ع) است. این عمل، نشانه ایمان، دیندارى واقعى و احساس مسئولیتى است که وى در سایه علم و دانش خود، به اهمیت آن پى برده است. شیوه اقرار و اعتراف او به یک سلسله عقائد حتمى دین، براى همه ما مى تواند به عنوان یک درس آموزنده و سرمشق سازنده، مورد متابعت و پیگیرى قرار گیرد.


کرامات حضرت عبدالعظیم (ع)

 

احمد ربانی اصل در خصوص کرامت انسانی حضرت شاه عبدالعظیم (ع) می گوید:وقتى انسان در اثر مصاحبت و همنیشنى با معصومان پاک (ع) و در شعاع نورعلم و دانش ایشان،ولایت و معنویت دریافت کرد و در سایه عبادت و مناجات، داراى مقام نورانیت و تقرب شد و جان او نورانى و ملکوتى گشت، هم خود به واسطه این امور، داراى مقام بلند و معنویت سرشار مى شودو هم با کسب اینگونه فیض ها و نورانیت ها می تواند براى دیگران هم نور آفرین ، چشمه فیاض،وسیله تقرب، واسطه درک فیض، دریافت حاجت و رفع نقمت محسوب شود.

 

آری باید گفت که حضرت عبدالعظیم حسنى (ع) به چنین مرحله اى دست یافته بودند،اگر ما بارها دیده یا شنیده ایم، از آستان مقدس ایشان دردمندانى دوا گرفته، حاجتمندانى به مطلوب خود رسیده، بیمارانى شفا گرفته و به حاجت خود رسیده اند،به همین دلیل بوده است، همان طور که اینگونه کرامت و بزرگواری ها، که پس از وفاتش از تربت پاک او ظاهر گشته،خود دلیل روشنی برعظمت و والائی مقام آن بزرگواراست.


تألیفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)

 

وی در ادامه همچنین یکى از جهات مهم عظمت مقام عبدالعظیم (ع) و راز اهمیت شخصیت والاى آن بزرگوار در نزد امامان معصوم (ع) راعلم و دانش ، خدمات فرهنگى و هدایت گرانه ایشان دانست وتأکید کرد:بر این اساس،غیر از احادیثى که وى راوى و ناشر آن بوده، دو کتاب کوچک نیز که یکی تدوین و دیگری تألیف است .

 

این استاد حوزه ودانشگاه در کشوربا اعلام اینکه در مورد فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنى (علیه السلام ) دو حدیث معتبروارد شده است اشاره کرد:از امام رضا (ع) نقل شده است که فرمودند: هر کس قبر او (عبدالعظیم حسنى) (ع) را زیارت کند، بهشت بر او واجب مى شودونیزدرحدیث معتبردیگری نقل شده است که مردى از شهر رى مى گوید: در سامرا به حضور امام هادى (ع) رسیدم،آن بزرگوار از من سؤال فرمود: کجا بودى؟ عرض کردم: من به زیارت حسین بن على (ع) رفته بودم و اکنون از کربلا می آیم، آن حضرت فرمود: توجه داشته باش، اگر قبر حضرت عبدالعظیم (ع) را که نزد شما است زیارت می نمودى، مثل این بود که حسین بن على (ع)رازیارت کرده باشى بنابراین به دلیل بیان امام دهم (ع)، پاداش زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) با فضیلت زیارت سیدالشهداء (ع) مساوى است وحرم مطهرایشان کربلای پایتخت ایران اسلامی است.

 

در این صورت ممکن است به خاطر مقایسه زیارت آن بزرگوار با زیارت حضرت سیدالشهداء (ع) این مطلب مطرح شود که زیارت حضرت عبدالعظیم؛ اولا نسب او با چهار واسطه به امام مجتبى (ع) می رسد و ثانیا مبارزه و فضیلت شهادتى نداشته است با زیارت امام حسین (ع)، اولاسیدالشهداء(ع) خود امام معصوم است و فرزند على (ع)و فاطمه (ع) است و ثانیا در راه خدا آن همه مصیبت ها و رنج ها کشیده و به فیض بزرگ شهادت رسیده اند،چگونه ممکن است که با هم مساوى و هم سنگ باشند که براى توضیح این موضوع هم دو مطلب پراهمیت را باید مورد بررسی و دقت قرار داد که یکی از آنها اعتبارسند حدیث است که این حدیث از نظر سند و مدرک معتبر است و بسیارى از عالمان آگاه، حدیث شناس ،مورخ و فقیه آن را در کتاب هاى متین و ارزشمند خود آورده اندودیگری هم دلالت ومفهوم حدیث است که از لحاظ دلالت و مفهوم هم جهت تبیین معناى این حدیث مناسب است که این جهات باید مورد دقت قرار گیرد.
 

زیارت نامه حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
 

حجت الاسلام احمدربانی اصل در پایان سخنان خود یادآورشد:جاى هیچ شک و تردیدی نیست که درباره اصل زیارت حضرت عبدالعظیم حسنى (ع)،ازسوى امام معصوم (ع) دستور و توصیه خاص رسیده و از وظائف اخلاقى و دینى ما است که آن بزرگوار را زیارت و از فضل، فیض و زیارت وى بیش از پیش بهره مند شویم اما در این که آن حضرت را با چه زیارت نامه اى می توان زیارت کرد،مرحوم محدث قمى بنا بر نظریه فخر المحققین، زیارت نامه مفصلى را که مانند زیارت نامه فاطمه معصومه (س) در قم است، آورده و خواندن آن را توصیه کرده و امکان دسترسى و قرائت آن هم بحمدالله در حال حاضرفراهم است.
 

شایان ذکر است همچنین مرحوم ملا باقر نورى مازندرانى، براى حضرت عبدالعظیم (ع) سه نمونه زیارت آورده که یکى کوتاه و خلاصه و دو زیارت دیگرهم تا حدى مفصل و مشروح است.
 

پایان پیام/

کد خبر 229096

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha