به گزارش خبرنگار شبستان،نشست خبری جایزه هنری ادب و هدایت، صبح امروز شنبه 28 بهمن در اتاق بازرگانی ایران با حضور محمد سرشار، رئیس حوزه هنری استان تهران، جمشید نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران و عباس محمدی، دبیرعلمی جشنواره برگزارشد.
در ابتدای این نشست خبری جمشید نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: بهانه این حرکت و جایزه، اتفاقی بود که احساسات علاقمندان به مکتب عقل و عدل را آزرده کرد؛ اثری در سطح وسیع منتشر شده بود که در آن اهانت نسبت به شأن و شخصیت امام هادی صورت گرفته بود، معمولاً نتیجه نهایی این اتفاقات تابع این است که چگونه دنبال و موجب چه اقداماتی شود، یک حادثه نامطلوب میتواند با یک برخورد مطلوب تبدیل به یک نتیجه درخشان شود، همانند زلزلهای که با طراحی مهندسی و آسیبشناسی به ایمنسازی آن منطقه منجر و آن محیط را به مدت طولانی بیمه خواهد کرد.
وی افزود: در پدیدههای فرهنگ اجتماعی هم اینگونه است اگر یک اهانت سبب شود یک حرکت گسترده آگاهیبخش برای معلم ادب و هدایت صورت گیرد مطلوب است، اما واکنش و تحلیلها هم باید با برنامهریزی انجام شود، به خصوص این نگرانی وجود داشت که در واکنش به این اتفاق حرکتهای تندی را شاهد باشیم که بهانهای برای اهانتهای بیشتر را فراهم کنند.
نهاوندیان خاطرنشان کرد: مهم بود که بتوانیم پاسخ مناسب به این اهانت ارائه کرده و از این چالش فرصت بسازیم؛ عدهای از دوستان بصیر به این فکر افتادند که آنچه رخ داده یک اثر فرهنگی است، پس لازم است پاسخ آن در قالب مجموعه اثر فرهنگی ـ هنری ارائه شود، زیرا پاسخ هر پدیده باید از جنس همان پدیده باشد. با توجه به این موضوع و با تأکید بر اینکه در پاسخ نباید شائبه ضدیت با آزادی متصور شود، اقداماتی صورت گرفت.
رئیس اتاق بازرگانی ایران،اظهار داشت: در میراث گرانقدر برجای مانده از این امام همام، در بیانات شریف ایشان، یکی از غنیترین فرمایشات ایشان پیرامون اختیارمندی انسان است که در کتاب تحفةالعقول مندرج شده است و از فرازهای بسیار عمیق آن کلام، تأکید بر این است که انسانها، حتی امامان پاک که پاکی آنها تضمین شده است، در رفتارشان مختارند؛ از این رو، حیف بود در تصویرسازی برای این امام طرفدار آزادی، از روشهایی استفاده میشد که تهدید آزادی تلقی شود، بدین سبب جایزه ادب و هدایت طراحی شد تا هنرمندان متعهد از این فرصت استفاده کرده و جنبههای شخصیتی و آموزههای مکتب آن امام را ارائه کند.
وی تصریح کرد: نکته جالب این حرکت، حضور و قدم به میدان نهادن فعالان اقتصادی است، پشتیبانی از حرکتهای زیربنایی فرهنگی همواره توسط فعالان بخش خصوصی صورت میگرفته، اما این سنت باید احیاء شود و تأمین را نباید از دولت مطالبه کنیم، در یک اقتصاد مردمی، مردم هستند که باید از پروژههای فرهنگی پشتیبانی کنند.
وی اظهار داشت: یکی از حرکتهای نویی که در این سالهای اخیر به همت اعضای هیئت نمایندگان شکل گرفت، تأسیس جامعه نیکوکاری ابرار بود که نمادی است بر این مفهوم که فعالان اقتصادی باید در کنار فعالیت خود این مسئولیت اجتماعی را جدی بگیرند و اتاق بازرگانی به عنوان تشکل تشکلها، جامعه نیکوکاری تأکید داشته باشد تا کارهای خیر اقتصادی را هم با همافزایی انجام دهد و در تعریفهایی از نیکوکاری خود را به احسانهایی چون صدقه تبدیل نمیکند بلکه به عمل صالح در تمام حوزهها توجه دارد. پرداختن به جایزه ادب و هدایت مصداقی بر این گسترش نگاه است.
در ادامه عباس محمدی، دبیر جشنواره ادب و هدایت در این مراسم، گفت: آیین پایانی نخستین جایزه هنری ادب و هدایت، عصر روز سهشنبه یکم اسفندماه ساعت 18 در تالار سوره حوزه هنری برگزار میشود. در ابتدای این جایزه، تفاهمنامههایی صورت گرفت و دبیرخانه راهاندازی و در ادامه سایت فعال شد و پس از منتشر شدن فراخوان، دریافت اثار انجام شد. در این مسیر طی دو مرحله، ابتدا 15 آذر و سپس تا 9 دی، مهلت ارسال آثار تمدید شد.
دبیرعلمی جایزه هنری «ادب و هدایت» خاطرنشان کرد: مجموعاً 917 اثر واصل شد که 743 اثر در حوزه شعر و ترانه، 61 اثر متن ادبی، 17 نمایشنامه، 23 طرح فیلمنامه، 73داستان کوتاه به دبیرخانه رسید.
وی ادامه داد: داوری مقدماتی طی 2 مرحله انجام و برخی بخشها 3 مرحلهای صورت گرفت. در نهایت 125 اثر به مرحله نهایی راه یافتند که در بخش شعر و ترانه 94 اثر، متن ادبی 4 اثر، 5 نمایشنامه، 5 فیلمنامه و 17 داستان کوتاه انتخاب شد که هریک طبق تصمیم دبیرخانه مجزا داوری شدند.
محمدی تصریح کرد: در این جایزه هنری، محمدعلی بهمنی و علیرضا قزوه در بخش شعر، ترانه و متن ادبی، جهانگیر خسروشاهی و اکبر شاکری در بخش داستان کوتاه، ناصر هاشمزاده در بخش فیلمنامه، کوروش نادری نمایشنامه به داوری پرداختند.
وی اضافه کرد: با همکاری شهرداری تهران، پرتابل شهری، دربردارنده فراخوان این جایزه طی 10 روز در 20 نقطه تهران، قرار گرفت و تا روز چهارشنبه در چند نقطه شهر پرتابل شهری اختتامیه نیز قرار میگیرد.
وی در مورد مراسم اختتامیه توضیح داد: یکی از ترانههای برگزیده این جایزه، اثر رضا نیکوکار و با آهنگسازی محمدرضا چراغعلی تهیه و در مراسم پایانی رونمایی خواهد شد. علاوه بر آثاری که در بخش شعر و داستان ارسال شده بود، دبیرخانه اقدام به رصد کلی از مطبوعات و فضای مجازی با هدف تولید آثار پرداخت و اشعاری که در راستای تخریب مرقد امام هادی(ع) درج شده بود.در حدود 1500 اثر بودند که شناسایی و بررسی شدند. ماحصل آن، تهیه 2 جلد کتاب با عناوین «خضر دهم» (مجموعه داستان و مجموعه شعر چراغ نام تو روشن) بود که در مراسم از آنها نیز رونمایی به عمل خواهد آمد، ضمن آنکه حجتالاسلام فاطمینیا سخنران مراسم پایانی جایزه ادبی و هنر است.
محمدی در ادامه در پاسخ به سوال یکی از خبرگاران عنوان کرد:حمایت از تولید آثار فاخر، شعر و داستان، منتخب از آثار انجام شد و در بخش فیلمنامه پس از داوری، آثار فاخر با طرح حمایت مواجه شدند، البته بخش نمایشنامه و ترانه نیز اینگونه بود تا درنهایت یکی از ترانههای برگزیده طبق نظر شورای کارشناسی تولید شد که اجرای آن برعهده جواد بخشش است تا این اثر به همراه سایر آثار در مدح و منقبت اهل بیت به صورت آلبوم منتشر شود.
محمد سرشار رئیس حوزه هنری استان تهران نیز در این نشست در پاسخ به سوال دیگری گفت: جایزه هنری ادب و هدایت برای شناسایی ابعاد شخصیت حضرت امام هادی(ع) و معرفی جایگاه ایشان به مسلمانان و دیگر حقطلبان طراحی شده و با برگزاری مراسم اختتامیه به پایان نرسیده، بلکه تولید آثار درباره آن حضرت آغاز خواهد شد، اما در آیین پایانی، نفرات اول 30 میلیون ریال، نفرات دوم 20 میلیون ریال و نفرات سوم 10 میلیون ریال دریافت خواهند کرد. این موضوع به عنوان تقدیر از آفریننده اثر است، اما اقدام دیگر اینکه از آثار برگزیده برای تولید، توزیع و نشر در جامعه حمایت میشود.
وی ادامه داد: در این راستا و برای حمایت، یکی از ترانههای برجسته تبدیل به اثری موسیقیایی شده تا به همراه 2 عنوان کتاب رونمایی شود و در ادامه در دسترس عمومی قرار گیرد. البته درباره نمایشنامهها و فیلمنامهها هم حمایتهایی میشود تا طرح فیلمنامههای برتر با قرارداد به تولید فیلم سینمایی کوتاه و داستانی منجر شود.
آیین اختتامیه نخستین جایزه هنری «ادب و هدایت»، یکم اسفندماه در حوزه هنری برگزار میشود که در آن ضمن سخنرانی حجتالاسلام فاطمینیا از 2 کتاب و یک ترانه رونمایی میشود.
پایان پیام/
نظر شما