مهرنگ دوستی، مدیر مطالعات منابع آبی شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: با توجه به افزایش بارندگی ها و سرریز شدن آب رودخانه ها به دریاچه ارومیه، سطح تراز فعلی دریاچه ارومیه به یک هزار و 271 متر و 24 سانتی متر رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6 میلی متر کاهش یافته است.
دوستی، اصلاح سیستم های آبیاری اراضی کشاورزی، جلوگیری از احداث سد بر روی رودخانه های منتهی به دریاچه و افزایش میزان آب ورودی به این حوضه را از مهم ترین اقدامات لازم برای نجات دریاچه ارومیه از بحران اعلام کرد.
این مسئو ل ادامه داد: برای تامین حداقل حق آبه مورد نیاز تالابهای اقماری حاشیه دریاچه ارومیه در سال جاری بیش از 72 میلیون مترمکعب آب از سدها به سمت دریاچه رها شده است.
گفتنی است، پارک ملی دریاچه ارومیه با ویژگیهای خاص خود بعد از دریاچه شور بحر المیت در دنیا به عنوان دومین دریاچه شور و بزرگ در جهان به شمار می رود، این دریاچه به عنوان بزرگترین تالاب دایمی با دارا بودن 102 جزیره بزرگ و کوچک در استان قابلیت های زیادی را در دل خود جای داده است.
از سال آبی 75 - 74 تا کنون رقم های ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه ارومیه سیر نزولی پیدا کرده و در طول سالهای اخیر آب دریاچه بالاتر از شش متر کاهش داشته است که نیاز به یک عزم ملی و منطقهای برای نجات این اکوسیستم با ارزش و بحران زده است.
بنا بر تحقیقات انجام شده از 12 سال پیش تاکنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه ارومیه رو به پایین است و مطالعات مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه ارومیه که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسیده، نشان میدهد دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان تا کمتر از 20 سال آینده با بحران شدیدی مواجه می شود.
اختصاص 90 درصد منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد در پی گرم شدن هوا و برداشت غیرمجاز از آبهای زیرزمینی در پی حفر چاه از دلایل خشک شدن این دریاچه میباشند که کارشناسان ابراز داشتهاند در صورت خشک شدن این دریاچه هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیست محیط منطقه را تغییر خواهد داد.
پایان پیام/
نظر شما