به گزارش خبرگزاری شبستان از اردبیل، حسین پاینده، منتقد ادبی کشور صبح امروز( 19 بهمن) در کارگاه نقد ادبی "مبانی مدرنیسم در ادبیات" اظهار داشت: مدرنیسم اصرار دارد که مبهم باشد، چون دنیای درون مبهم است، اصولا دنیای گیج کننده ای داریم، وقایع و اتفاقاتی که در دنیا رخ می دهد بر این گیج کنندگی افزوده است، بنابراین آثار مدرنیسم هم گیج کننده است.
وی با بیان اینکه ترویج بی دینی مدرنیستها ناشی از بیسوادی است، افزود: اتفاقا مدرنیستها باورها و اعتقادات دینی قوی دارند چراکه مدرنیستها وجدان بیدار انسان هستند و هنرمندان مدرنیست دغدغه های انسانی دارند.
پاینده با اشاره به اینکه ترویج اینگونه اعتقادات ناشی از بیسوادی است، اضافه کرد: اگر اعتقاد داریم که مدرنیست ها گرایش به بی دینی دارند، یعنی بیسوادیم و هیچ چیزی نمی دانیم.
منتقد ادبی کشور با بیان اینکه مدرنیسم گفتمان دموکراتیک است و مخاطب را سرکوب نمی کند، بیان داشت: چراکه رمان اصولا دموکراتیک است، مدرنیسم غلبه عقاید و افکار است و اعتقاد به اینکه واقعیت نسبی و یکی بوده و برداشت روانی و ذهنی از آن مختلف است.
این منتقد ادبی با چند صدایی و تکثر صدایی دانستن ادبیات مدرن، ادامه داد: علم به جای بهشت به بشر جهنم را هدیه کرد و همین زمینه پیدایش هنری شد که دیدگاه انتقادی دارد چراکه جنگ های ویرانگر جهانی مهمترین عامل پیدایش مدرنیسم در دنیا است.
پاینده وقوع انقلاب مشروطه، انتشار مطبوعات از جمله رواج ستون داستانهای کوتاه در نشریات نظیر "چرند و پرند" و " تهران مخوف"، تغییر اشعار شاعران و پیدایش شعر نو، ورود ژانرهای جدید ادبی از راه ترجمه، اوضاع اجتماعی و... را از زمینه های پیدایش مدرنیسم در ادبیات ایران برشمرد.
نویسنده کتابهای مجموعه "داستان کوتاه در ایران" اضافه کرد: در حالی که آمریکا استفاده کننده بزرگ بمب اتم در دنیا بوده، امروز به دلیل شک و تردید بی پایه و اساس و ترس از ساخت بمب بسیاری از کشورها از جمله ایران را از داشتن فناوری هسته ای منع می کند که این گیج کننده است.
پاینده در پایان سخنان خود این گیج کنندگی را رفتارهای دوگانه در جهان سیاست عنوان کرد و گفت: جریان مدرنیستی جریان قالب ادبیات کنونی کشور است و گفتنی است که دو جریان اصلی بعد از انقلاب مشروطه در ادبیات داستانی کشور ایجاد شد که یکی جریان رئالیستی است که تا اواخر دوره پهلوی دوم ادامه اشت و دیگری پیدایش مدرنیسم بود که تاکنون تداوم داشته است.
پایان پیام/
نظر شما