نقش مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی

درجریان انقلاب اسلامی ایران نیز، مساجد به عنوان یکی از عوامل مؤثر و مهم در ایجاد و شکل گیری نهضت اسلامی و زمینه ساز گسترش، تعمیق و تثبیت این جریانات و تحولات انسانی بوده است.

خبرگزاری شبستان/کردستان

اگر به تاریخ بنای نخستین مسجد توسط نبی مکرم اسلام (ص) نگاهی داشته باشیم، در خواهیم یافت که بنای این مسجد در مقطعی از زمان رسالت آن حضرت شکل یافت که ایشان در حال مبارزه برعلیه مشرکان بوده و در راستای تداوم این مبارزه تاریخی و در بدو ورود به مدینه به بنای مکانی مقدس،جهت استمرار بخشی به مبارزه با مشرکان اقدام نمودند.

 

بنابر این ساختار و شالوده مسجد در دوران مبارزاتی پیامبر اسلام(ص) شکل گرفته و به مرکزی برای قیام و جهاد علیه کفار تبدیل شده بود.

 

درجریان انقلاب اسلامی ایران نیز، مساجد به عنوان یکی از عوامل مؤثر و مهم در ایجاد و شکل گیری نهضت اسلامی و زمینه ساز گسترش، تعمیق و تثبیت این جریانات و تحولات انسانی بوده است.

 

مسجد نه تنها درشکل دهی مبارزه علیه ظلم و استبداد نظام شاهنشاهی نقش مهمی را ایفاء نموده است بلکه اگر نگاهی موشکافانه و دقیق به دوران سه دهه از انقلاب شکوهمند اسلامی و به خصوص در پایداری و دفاع مقدس و جانانه در طول هشت سال جنگ تحمیلی داشته باشیم در خواهیم یافت که مسجد همواره در رأس این هرم دفاعی قرار داشته است و پس از آن نیز در برابر هجمه فرهنگی غرب که به شکل ها و انحاء مختلفی چون تهاجم ، شبیخون و ناتوی فرهنگی انجام میگیرد.

 

نقش مسجد به عنوان مرکز فرماندهی در قرارگاه دینی و فرهنگی قابل انکار نیست و در عرصه های مختلف دفاع و صیانت از اسلام ناب محمدی (ص) و فرهنگ و اعتقادات دینی مردمان این مرزو بوم ، جایگاهی بسیار رفیع و بی بدیل داشته است.

 

مسجد در ضمن این که مرکز عبادت و تربیت معنوی است، کانونی برای مقاومت در برابر استبداد و سلطه گران وقوای استکبار می باشد و بر همین مبنا تمامی فریادها، خروش ها و نهضت اسلامی بطور مستقیم و غیر مستقیم از مساجد سرچشمه می گرفت و روی همین جهت مسجد در تاریخ پرفراز و نشیب اسلام بزرگ ترین پایگاه تجمع مردم و از سویی مهم ترین خار چشم حکومت های ظالم و جفا پیشه بوده است.

 

در طول تاریخ، تمامی قیام ها از سرچشمه مسجد جرعه نوش بودند و فریاد بیدار باش و حرکت عمومی از بالای منابر سر داده می شد و مردم بعد از سخنرانی های آتشین، روشنگر و کوبنده که توسط گویندگان متعهد و مسئول ایراد می شد به کوچه ها و معابر می ریختند و در برابر حکومت های ظلم پیشه به نبرد می پرداختند و یا مرگی با عزت را پذیرا می شدند یا بر تباهی ها غلبه می یافتند.

 

با این وصف می توان گفت مسلمانان عظمت و ابهت معنوی و سیاسی خود را باید مرهون مساجد بدانند و این سنگرهای تسخیرناپذیر بودند که بزرگ ترین نقش را در این راستا ایفا کردند و بزرگ ترین سد در برابر هر جریان ضد ارزشی بوده و می باشند.

 

امروزه نه تنها می توان به نقش خاص مسجد در شکل گیری و استمرار انقلاب اسلامی ایران اذعان نمود، بلکه آثار و پیامدهای توجه ویژه به این مکان مقدس که از اندیشه های تابناک حضرت امام (ره) و مشی انقلاب اسلامی در دیگر کشورهای اسلامی پدیدار گشته را مشاهده کرد.

 

ترویج فرهنگ استکبار ستیزی و تمسک به آموزه ها، داشته های دینی و اعتقادات مذهبی با حضور و تجمع گسترده مردم در مساجد و بهره مندی از آن به عنوان سنگر و خاکریز دفاع از آرمانهای اسلامی در بسیاری ازملل هوشیار منطقه به وضوح مشاهده می شود.

 

به همین خاطر است که مسجد در نگاه غربیان به عنوان مرکزی حرکت آفرین و هدایتگر جنبش های آزادیخواهی و عدالت طلبی و نیز چشمه جوشان استکبار ستیزی در آمده است بنابراین، عامل اساسی عداوت و کینه توزی معاندین با بیداری اسلامی، همین مطلب مهم است که آن را بر نمی تابند و همواره سعی در تخریب این فرهنگ ناب اسلامی در اقصی نقاط عالم برآمده اند.

 

وجود همین تأثیرات شگرف مساجد در زمینه های مختلف است که دشمن احساس خطر کرده و به خوبی دریافته است که تنها مرکزی که توان و پتانسیل به چالش کشیدن آنها را در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی و اقتصادی را دارد مسجد می باشد و این قدرت و نیروی بسیار عظیم و جریان ساز مساجد که درحضور پر شور وگسترده مردم نهفته شده و در برهه ها و مقاطع تاریخی متعدد ظهور و بروز یافته است نقش بسیار مؤثری در ایجاد و شکل دهی نهضتها و جنبشهای اسلامی دارد.این مهم نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از دیگر کشورهای اسلامی نیز به وضوح مشهوده می باشد.

 

بدون تردید احیاگری و بیداری جهان اسلام با پیروزی انقلاب اسلامی معنا و مفهوم جدیدی پیدا کرد و از مرحله نظر به عمل و واقعیت رسید.


نقش محوری مسجد و روحانیت در پیروزی انقلاب

 


مسئول دبیرخانه امور مساجد کردستان در گفتگو با خبرنگار شبستان در سنندج گفت: مؤمنان هشیار و آگاه، مبارزه با حکومت ستمگر پهلوی را از مسجد آغاز کردند و آن را مرکزفعالیت های مبارزاتی خود قرار دادند.

 

کامل گلباغی افزود:. نقش مسجد درانقلاب اسلامی به قدری گسترده بود که رژیم، در برخی از مساجد را بست، البته حکومت نتوانست مانع کارآیی مسجد شود و مسجد، به پایگاه انقلاب و مرکز نشر آموزه های اسلامی و محل وحدت نیروهای انقلابی تبدیل شد.

 

وی با توجه به اینکه مساجد و روحانیت در کنار هم دو قطب مهم پیروزی انقلاب بودند، گفت: مساجد به عنوان اولین پایگاه‌های مردمی و دینی که اولا به وسیله خود متدینین احداث می‌شوند و ثانیا اداره و استمرار آن هم به عهده خود مردم متدین است، نه تنها محل سجده و عبادت بلکه به عنوان پایگاهی چند منظوره در جامعه اسلامی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

این مقام مسئول ادامه داد: روحانیت با اتکای به اسلام ناب و بازسازی اندیشه دینی توانست اصلاحاتی عمیق و بنیادین در نظام، اجتماعی ما به وجود آورد که شکل‏گیری یک نظام دینی و طرح دین در قالب یک نظام در راستای همین مقوله است.

 

گلباغی اظهار داشت: روحانیت در زمان پیروزی انقلاب اسلامی نقشی خطیر، تاثیرگذار و ماندگاری بر عهده داشت و این نقش و تاثیرگذاری تا امروز که سه دهه از پیروزی انقلاب گذشته نیز ادامه دارد.

 

مسئول دبیرخانه امور مساجد تصریح کرد: وجود روحانیت آگاه و بصیر در کردستان و کثرت مساجد در این استان فرهنگی و شهادت بیش از 70 روحانی در محراب مساجد نشان از نقش بارز آنان در پیروزی انقلاب اسلامی دارد و امروز هم باید روحانیت استمرار دهنده این حرکت ها باشند.


وی گفت: روحانیون با تاسی از سیره نبوی (ص) و شیوه تعامل پیامبر اسلام (ص) با قشرهای مختلف جامعه و به ویژه جوانان نقش مهمی در جذب نسل جوان به مساجد و کیفی سازی فعالیت های فرهنگی و هنری در مساجد دارند.

 
پایان پیام/
 

کد خبر 225936

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha