به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 18 بهمن سؤال ملی ایرج ندیمی، نماینده لاهیجان و سیاهکل از وزیر جهاد کشاورزی در مورد اقدامات سازمان چای در بخش بازرگانی مطرح شد. خلیلیان در بخش نخست سخنان خود گفت: سازمانی که میتوانست پشتیبانکننده چایکاران باشد، منحل شد و از سال 85 اقدامی که انجام شده است در این راستا بوده است که ساختاری را دولت برای حمایت از چایکاران و همچنین توزیع و انتقال چای داشته باشد و این سازمان به صورت ملی مصوب شد.
وی اظهار کرد: از طریق این سازمان کارها دنبال شد و ما حتی یک مصوبه نیز از دولت در قالب کارهای مصوبمان گرفتیم که وقتی قیمت برگ سبز چای اعلام میشود سازمان مذکور قیمت برگ سبز را اعلام میکند و طی قراردادی با کارخانجات برای خرید چای اقدام میکند و در این مرحله است که دولت یارانهای را به چایکاران پرداخت میکند.
خلیلیان بیان کرد: خود چای از نظر تاریخی مشکلاتی را در مرحله تولیدی و بازرگانی داشته است که یکی از اقدامات ما این بوده است که سعی کردهایم تعهدات دولت را به موقع برای خرید برگ سبز انجام دهیم که امسال به دلیل تأخیری که بود هم دولت در پرداخت یارانه چای مشکل داشت و هم کارخانجات پرداختکننده مشکلاتی را داشتند که این مشکلات باعث شد که مشکلاتی برای 32 هزار نفر از چایکاران ایجاد شود.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: ما بخشی از بدهیها را به حساب سازمان چای واریز کردهایم و از بعدازظهر همین امروز حدود 14 هزار نفر چایکار بدهیشان را دریافت میکنند و در مرحله بعدی نیز کارخانجات بدهیشان را به تدریج به کشاورزان پرداخت میکنند.
وی گفت: یکی از کارهایی که ما انجام دادهایم قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای بود که آن را به گونهای تنظیم کنیم که خرید ما کیفی باشد زیرا در حال حاضر چای درجه یک سهم خریدش به 30 درصد افزایش یافته است و این نشان میدهد که ما در کیفیت برگ سبز چای همت گماشتیم.
ایرج ندیمی، نماینده لاهیجان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: موضوع تولید در این کشور آنهم در اقتصاد مقاومتی در شرایطی که کشاورز ما میتواند با افزایش تولید جلوی تحریمها و تهدیدات را بگیرد مهمترین موضوع کشور است.
وی بیان کرد: همه تولیدکنندگان ما حرف اساسیشان این است که آیا ما برای نظام تصمیمساز در جایگاهی هستیم که به ما بپردازد یا نه، چرا ما باید دنبال آن چیزی که قانون وضع کرده است برویم، ما در مجلس قانون وضع کردهایم که مجری آن را اجرا کند نه اینکه مجری آن را اجرا نکند.
نماینده لاهیجان گفت: ما برای کسی که کار نکرده باشد یا کار کرده باشد ماهیانه تعیین میکنیم اما برای کشاورزی که سال گذشته محصولاش را فروخته است، فکری نمیاندیشیم، چرا باید 60 هزار نفر به دلیل پرداختنشدن بدهیشان درگیر نزولخوار شوند، چرا باید کشاورز ما به نانوایی برود و به او به دلیل اینکه پول ندارد نان دهند؟
ندیمی با انتقاد از کاستیهای دولت در حمایت از کشاورزان گفت: بیش از 100 سال پیش فردی چند بوته چای به ایران آورد و چای در ایران قدمت 100 ساله دارد، مگر فقط چای ما امروز کشت و برداشت میشود که ما میگوییم کیفیت ندارد؟
وی با بیان اینکه تولید چای بحث اشتغال و وابستگی ما را کاهش میدهد، گفت: حتی خود هندیها نیز چای ایرانی را به لحاظ اینکه سم ندارد بر چای خودشان ترجیح میدهند.
ندیمی با بیان اینکه تولید چه در چای چه در برنج و چه در سایر محصولات کشاورزی در خطر است، گفت: تولید بدیندلیل در کشاورزی در خطر است که ما علامتهایمان غلط است، ما خودمان از جامعه کشاورزیم و میدانیم نگرانی صنفی و محلی نیست.
وی تأکید کرد: بحث شخص در اینجا مطرح نیست، من نمیخواهم بگویم وزیر حسن نیت ندارد، بحث ما بحث نظام و تفکر و وابستگی به تجارت خارجی است، همه جا تجارت بر تولید غالب شده است، ساهترین راه برای بدستآوردن پول تجارت و واردات است.
نماینده لاهیجان تصریح کرد: ما نگران دهها فارغالتحصیل کشاورزی هستیم که به سمت تولید هدایت نشده است، ما چگونه میخواهیم تولیدکنندگان را امیدوار کنیم، چقدر باید باور کنیم که همه آدمها در حرفها و اظهارنظرهای سیاسیشان وقتی پای اقتصاد پیش میآید کمیتشان لنگ میشود، چرا 80 هزار هکتار زمین کشت چای به 30 هزار تبدیل شده است، چرا خود کشاورزان این زمینها را بایر کردهاند؟
خلیلیان در بخش دوم سخنان خود با اشاره به تولید و فرآوری گفت: در بخش تولید ما اقداماتی را انجام دادهایم و در بحث بوتههای چای که دهها سال از عمر آنها میگذرد تغییراتی ایجاد کردهایم، درست است چای ایران بهترین چای دنیا است اما باید خوب فرآوری شود و در همین زمینه اقداماتی در راستای فرآوری چای انجام شده است.
وی گفت: ما قیمتی را که برای سال 92 برای هر کیلو برگ چای سبز درجه یک در نظر گرفته بودیم 900 تومان و برای برگ سبز درجه دو 500 تومان بود که بر اساس برخی تمهیدات این قیمت را برای برگ درجه یک به 1200 تومان و برای برگ درجه 2 به 700 تومان رساندیم، این اقدامات در راستای ایجاد انگیزه برای چایکاران است.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در حال حاضر یکسوم نیاز کشور در بحث چای در داخل تأمین میشود و حدود دوسوم آن نیز در خارج از کشور تأمین میشود که ما در همین راستا مشخص کردیم که کشورهایی که از آنها واردات چای داریم در ازای دو و نیم کیلو چای که از آنها میخریم یک کیلو چای از ما خریداری میکنند.
ایرج ندیمی در بخش دوم سخنان خود گفت: انتظار ما از دولت هدایت، حمایت، سیاست و نظارت در بخش تولید است. اگر قرار باشد دولت بگوید موضوعات تولید به من ربطی ندارد پس قرار است چه کسی متولی حمایت از تولید شود؟
وی ادامه داد: مردم سر ما فریاد میزنند و حق هم دارند و باید این فریادها را بزنند زیرا ما نماینده آنها هستیم، وقتی آنها نان شب ندارند و وقتی آنها تکمحصولی و خردهمالک هستند چگونه میخواهیم پول آنها را در تولید محصولات کشاورزیشان به آنها ندهیم؟
وی خطاب به باهنر گفت: آقای باهنر با چه تضمینی ما میتوانیم به وزیر اعتماد کنیم که سال بعد همانند امسال نشود؟
محمدرضا باهنر، نایبرییس دوم مجلس که در غیاب لاریجانی ریاست جلسه علنی را به عهده داشت، گفت: من حاضرم حقوقی را که مجلس به من میدهد گرو بگذارم که بدهی چایکاران پرداخت شود و دولت نیز باید تضمین کند که پول چایکاران را به آنها بدهد.
وی گفت: وزیر میگوید تعهد میکند که پول چایکاران را بدهد تا شرمنده آنها نباشد.
در نهایت، ندیمی اعلام کرد اگر وزیر این تعهدات را میدهد از پاسخهای وی قانع شده است.
پایان پیام/
نظر شما