روابط سرد «اوباما» و «بی بی» با ورود «جان کری» گرم می شود

نشریه فارین پالیسی در یادداشتی نوشت که جان کری،وزیر امور خارجه جدید آمریکا می تواند گرما بخش روابط دولت اوباما و دولت بنیامین نتانیاهو باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان،چند روزی است که از تایید رسمی جان کری از سوی مجلس سنا به عنوان وزیر امور خارجه جدید آمریکا در دور دوم ریاست جمهوری باراک اوباما می گذرد و گمانه زنی های زیادی در مورد عملکرد او درچهار سال آتی وجود دارد.
یکی از نویسندگان مجله فارین پالیسی در یادداشتی به ارزیابی دیدگاه ها و نحوه عملکرد وزیر امورخارجه جدید آمریکا به ویژه در مورد مسئله مهم منازعه میان رژیم صهیونیستی و فلسطین و نقش آمریکا دراین میان پرداخته است.
اگرچه باراک اوباما مانند دیگر رئیس جمهورهای امریکا امنیت رژیم صهیونیستی را در اولویت اول دستور کار خود دارد و در مراسم تحلیف هم بار دیگر این موضوع را مورد تاکید قرار داد اما در چهار سال گذشته روابط گرمی با بنیامین نتانیاهو ،نخست وزیر رژیم صهیونیستی نداشت.
او اولین رئیس جمهوری آمریکا بود که نتانیاهو را به دفتر ریاست جمهوری نپذیرفت و همین سردی ها موجب شد تا لابی صهیونیسم تلاش زیادی برای انتخاب نشدن اوباما در انتخابات ماه نوامبر انجام دهد.
به همین دلیل است که صهیونیست ها ادعایی مضحک دارند مبنی براینکه اوباما مانع برقراری صلح میان اسراییل و فلسطین در نشست کمپ دیوید بود.
بسیاری نیز بر این اعتقادند که باراک اوباما اشتباهات زیادی را در مورد مسئله رژیم صهیونیستی و فلسطین انجام داد .
اما نویسنده فارین پالیسی در یادداشت خود از تغییر شرایط در این زمینه در دور دوم ریاست جمهوری اوباما و دوران تصدی جان کری به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا می نویسد.
در این یادداشت آمده است:من شرط می بندم که جان کری اشتباهات قبلی را تکرار نخواهد کرد البته ممکن است که او اشتباهات دیگری در این زمینه داشته باشد اما حداقل اینکه شروع بهتری نسبت به وزیر امور خاجه قبلی یعنی هیلاری کلینتون خواهد داشت.
بر این اساس جان کری برنامه های خود برای بهبود روابط با رژیم صهیونیستی و مسئله روابط میان اسراییل و فلسطین را با محوریت چهار دستور کار مهم به اجرا می گذارد.
عدم تعیین نماینده ویژه:
نماینده های ویژه موجب یک سردرگمی بروکراتیک می شوند و قدرت و اختیارات وزیر امور خارجه را تضعیف می کنند.
مثلا در مورد جرج میچل که اوباما او را به عنوان نماینده ویژه صلح در خاورمیانه انتخاب کرد می توان گفت که در زمان او بیش از همه زمان ها سردرگمی برای اعراب و رژیم صهیونیستی به وجود آمد و شرایط برای همه نوع لطمه و آسیب به روند مذاکرات فراهم شد.
به نوشته فارین پالیسی،در نهایت این وزیر امور خارجه است که مسئولیت انعقاد پیمان میان دو طرف فلسطینی و صهیونیستی را بر عهده داردو زمانی که نیاز به نفوذ بیشتری باشد وزیر امور خارجه رئیس جمهور را وارد عمل می کند .
اگر کاخ سفید اجازه دهد این مسئولیت جان کری خواهد بود و نیاز به هیچ گونه نماینده ویژه ای نیست.
عدم نزاع عمومی در مورد توقف شهرک سازی در سرزمین های اشغالی:
اوباما سه اشتباه بزرگ در مورد موضوع شهرک سازی ها انجام داد . به زور خواستار توقف این اقدامات شد که هیچ گاه پاسخی دریافت نکرد،سپس در سوق دادن رژیم صهیونیستی برای اتخاذ یک استراتژِی جدی در این زمینه شکست خورد و بعد وقتی نتاناهو به جنگ متقابل پرداخت اوباما تسلیم شد و به این ترتیب واشنگتن اعتبار خود را نزد هر دو طرف اسراییلی و فلسطینی از دست داد.
نویسنه فارین پالیسی بر این اعتقاد است که کری باهوش تر از آن است که این اشتباهات را تکرار کند.او می داند که شهرک سازی تا چه اندازه می تواند مضر باشد اما هیچ گاه اقدام به منازعه عمومی و علنی در این زمینه با رژیم صهیونیستی نمی کند.
علاوه بر اینکه کری خوش شانس تر از اوباما در دوره اول ریسات جمهوری اش اشت زیرا با توجه به نتایج انتخابات رژیم صهیوینیستی دولت آینده در بیت المقدس احتمالا شامل فاکتورهای میانه رو بیشتری نسبت به قبل خواهد بود و این می تواند به معنای جلوگیری بیشتر از پروژه های ساخت و ساز در منطقه E-1 در نزدیکی بیت المقدس باشد.
به نوشته فارین پالیسی،شهرک سازی ها همچنان به عنوان مشکل باقی خواهندبود اما جان کری آنقدر عاقل هست که بفهمد ایجاد منازعه بزرگ در این باره عامل اصلی دست نیافتن به هیچ نتیجه ای است.
دوست شدن با نتانیاهو:
با توجه به روابط نه چندان خوب میان اوباما و نتانیاهو،کری می تواند دو کار انجام دهد.اول اینکه در جهت بهبود روابط میان این دو تلاش کندو دوم اینکه در این میان به عنوان ضربه گیر عمل کند و هر از چندگاهی تنش ها در این روابط را کمتر کند.
از نفس نیفتادن و اجرای کارها بدون عجله:

در ادامه یادداشت فارین پالیسی آمده است:کری نباید به عناون کسی که خودش را مشتاق پیشبرد فرآیند صلح میان اسراییل و فلسطین معرفی کرده عجله ای در این زمینه به خرج دهد.
به هیمن دلیل است که ما می گوییم درخواست او برای سفر به اراضی اشغالی قبل از انتخابات رژیم صهیونیستی بی معنی بود.
جان کری باید تا تشکیل دولت ائتلافی رژیم صهیونیستی صبر کند و بعد ببیند که چه چیزهای برای بازگرداندن این رژیم و فلسطین به پای میز مذاکرات لازم است.
به هرحال اگر وزیر امور خارجه اقدام ویژه ای انجام ندهد ممکن است پیام رئیس جمهور برای دعوت دو طرف به منظور انجام بحث ها و مذاکرات دو جانبه در واشنگتن یا طرح های او برای دیدار از تل آویو کاری از پیش نبرد.
جان کری باید یک نفس عمیق بکشد،به خود آرامش دهد و سپس این بازی طولانی را آغاز کند او قطعا می تواند سفرهای بسیار زیادی تا پایان دوره تصدی اش به سرزمین های اشغالی داشته باشد.
اگر کری می خواهد کاری در مورد فرآیند صلح رژیم صهیونیستی و فلسطین انجام دهد باید از اوباما بخواهد تا مسئولیت کار را به طور کامل به او بسپارد . این بدان معنی نست که او تنها مسئول این فرآیند باشد بلکه به معنای آن است که کری و تیمش نیاز به قبولاندن دیدگاه خود به رئیس جمهور در این مورد دارند.
نویسنده فارین پالیسی ادامه می دهد:البته مسئله اسرائیل و فلسطین تنها دغدغه کری نیست . او سعی دارد که بفهمد چه کارهایی می تواند در ارتباط با سوریه،برنامه هسته ای ایران و مصر که اکنون دچار بی ثباتی شده است،انجام دهد.
 

کد خبر 224677

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha