آفتاب، پیشگام موجودات زنده ایرانی در فضا

سه شنبه هفته گذشته اولین موجود زنده ایرانی ،جو را پشت سر گذاشت و زنده بازگشت.

به گزارش خبرنگار شبستان، این میمون از گروه میمون های دنیای قدیم است که به اختصار (own) نامیده می شوند نام علمی این میمون macaca mulatta است که به آن رزوس گفته می شود.

 

این میمون از لحاظ ژنتیک بسیار شبیه به انسان است و به همین دلیل در آزمایشات علمی از این موجود استفاده می شود. کشورهایی که تاکنون موفق به ارسال موجود زنده به فضا شده اند نیز از این نوع پستاندار استفاده کردند.

 

مجری پروژه پیشگام در رابطه با این فضانورد کوچک ایرانی گفت: این میمون سه ساله به همراه سه میمون دیگر از 20 ماه پیش در اختیار گروه قرار گرفت و پس از قرنطینه یک ماهه برای بررسی وجود هرگونه بیماری، به چرخه آزمایشات و آموزش ها وارد شد.

 

وی افزود: این چهار میمون برای قرار گرفتن در شرایط پرواز 20 ماه آموزش مداوم همراه با وسایل و شرایط پرتاب دیده اند تا هنگام پرتاب دچار استرس نشوند.

 

وی درباره علت انتخاب آفتاب به عنوان نمونه برای پرتاب گفت: در بین 4 میمون انتخابی پاکوتاه و آفتاب مناسبترین شرایط برای قرارگیری در کپسول پرواز را داشتند زیرا از نظر جثه ای کوچکتر بودند.

 

چرا پاکوتاه به فضا نرفت

 

پاکوتاه گزینه اول پژوهشگاه فضایی برای قرار گرفتن در کپسول پروازی بود که به دلیل پاهای کوچکش شرایط مناسبی داشت تا بتواند به راحتی در محفظه پرتاب قرار بگیرد اما در آخرین لحظات، دچار استرس و عدم تطابق با سایت پرتاب شد.

 

مجری پروژه در این باره گفت: پاکوتاه دچار استرس شدیدی بود و به همین دلیل نمی توانستیم ریسک کرده و از آن استفاده کنیم به همین دلیل آفتاب که در آن لحظه بسیار آرامتر بود بیهوش شده و در محفظه قرار گرفت.

 

مدت پرواز موشک پیشگام که از سایت پرتابی سمنان پرتاب شد 16 دقیقه طول کشید و در این مدت اولین موشک ایرانی حاوی موجود زنده ارتفاع 120 کیلومتری سطح زمین را رد کرد و در کمال ناباوری کشورهای غربی، با موفقیت میمون کوچولو را به زمین بازگرداند.

 

دامپزشک آفتاب در رابطه با پرتاب و بازگشت این میمون گفت: قبل از پرواز تمامی بررسی ها و آزمایشات روی آفتاب انجام شد هیچ استرسی نداشت و ضربان قلبش بین 80 تا 220 بار در دقیقه بود که طبیعی محسوب می شد برای بیهوشی او نیز از روش استفاده کردیم که چشمایش باز بود زیرا به دلیل کوچک بودن فضای کپسول، امکان رگ گیری وجود نداشت. تنفس آفتاب طبیعی بود و در طول زمانی که در کپسول پرتاب بود سیستم اکسیژن رسانی هر 8 دقیقه به مدت سه دقیقه فعال شده و با تخلیه CO2 محیط، اکسیژن تازه را تزریق می کرد.

 

وی درباره زمان بازگشت آفتاب به زمین گفت: پس از بیرون آوردن حیوان از محفظه به سرعت او را برای بررسی به مرکز خاصی که در نظر گرفته شده بود انتقال دادیم اکوکاردیوگرافی از قلب، نوار مغزی، سونوگرافی از شکم و اعضای داخلی و عکسبرداری برای شکستگی نشان داد که آفتاب بدون هیچ آسیبی به زمین برگشته است.

 

آفتاب کاملا سالم است

دامپزشک گروه درباره اظهارنظر برخی رسانه های غربی مبنی بر اینکه میمون کوچولو آسیب زیادی دیده یا زجر کشیده است، گفت: میمون کوچولوی بیچاره آنطور که آنها گفتند نبود، در تمام مدت بیهوش بود و پلک زدن های حیوان به دلیل رفلکس داروی بیهوشی بود، بررسی های بالینی پس از پرتاب هم نشان داد که آفتاب هیچ مشکلی ندارد و تنها یکی از ناخن هایش شکسته است.

 

وی درباره آسیب های احتمالی مغزی که در اثر برخورد با زمین ممکن بود رخ دهد، گفت: اگر آسیبی اتفاق افتاده بود در چند ساعت پس از پرتاب خود را نشان می داد اما میمون ما سالم است.

 

گفتنی است این میمون سومین میمونی بود که توسط ایران به فضا پرتاب شد، دو میمون قبلی مرده به زمین رسیدند، این در حالی است که امریکا در 6 پرتاب اول میمون به فضا ناموفق بود و پس از 2 پرتاب موفق باز هم پرتاب های غیرموفقشان ادامه داشت.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 223644

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha