تعمیم فرهنگ قرآنی در جامعه، فرهنگ عمومی را ارتقا می بخشد

تعدادی از پژوهشگران منتخب جشنواره ملی تاثیر قرآن بر فرهنگ عمومی، با بیان اینکه تعمیم فرهنگ قرآنی در جامعه، فرهنگ عمومی را ارتقا می بخشد، بر تلاش برای فراگیری فرهنگ ناب اسلام و قرآن در بین آحاد جامعه تأکیدکردند.

محسن موحدی، پژوهشگر منتخب نخستین جشنواره ملی تاثیر قرآن بر فرهنگ عمومی از استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار شبستان، ریشه آداب و رسوم جامعه را در فرهنگ عمومی دانست و بر اشاعه فرهنگ عمومی با استفاده از فرهنگ قرآنی تاکید کرد.
 

وی افزود: بایستی وزارت ارشاد و دیگر دستگاه های فرهنگی با همراهی مردم در راستای اشاعه این فرهنگ به ویژه در بین جوانان و نوجوانان تلاش بیشتری داشته باشند تا تاثیرگذاری خود را داشته باشد.
 

موحدی با اشاره به ایجاد فاصله در فرهنگ عمومی و سنت های ایرانی و اسلامی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر فاصله نسل امروز با فرهنگ عمومی و سنت های ایرانی و اسلامی بسیار زیاد شده و به سمت فرهنگ های بیگانه کشیده شده که کم کردن این فاصله نیازمند برنامه ریزی اصولی است.
 

وی با بیان اینکه قرآن در همه شئونات زندگی به ویژه فرهنگ عمومی تأثیرات بالقوه ای دارد، اظهار داشت: برگزاری این جشنواره در صورتی که اطلاع رسانی بهتری از روند برگزاری آن و مباحث خروجی صورت گیرد می تواند تاثیر به سزایی در تبیین فرهنگ عمومی و قرآنی در جامعه داشته باشد.
 

این پژوهشگر جشنواره، استفاده از ظرفیت رسانه های گروهی، مفاهیم کتب درسی، برگزاری جلسات آموزشی و فرهنگی و ارائه راهکارهای مناسب در این راستا را در برگزاری هر چه بهتر این جشنواره و فراگیر شدن فرهنگ قرآنی بسیار حائز اهمیت دانست.
 

وی که با عنوان مقاله "تاثیر دیدگاه انسان شناختی قرآن کریم بر ضرب المثل های فارسی" در جشنواره شرکت کرده مقاله خود را شامل دو بخش عمده موضوع انسان در قرآن و تطبیق ضرب المثل ها با آیات قرآن برشمرد و نتیجه گیری پایان این مقاله را به این صورت عنوان کرد که بیشتر ضرب المثل های ما ریشه در آیات و احادیث قرآنی دارد.
 

*****علی نجفی نژاد، دیگر پژوهشگر منتخب استان اصفهان نیز در خصوص مقاله خود که با عنوان آیه "وان یکاد"، چشم زخم یا خرافه در این جشنواره شرکت کرده، علت انتخاب این موضوع را رواج مساله چشم زخم و وجود این آیه در بین مردم عنوان کرد و اینکه آیا این بحث ریشه حقیقی و سندیت دارد و یا اینکه خرافه ای بیش نیست.
 

وی با اشاره به بررسی این مساله در اکثر کتب تفسیری و روایی، نرم افزارهای موجود و منابع دینی، اظهار داشت: بعد از بررسی های فراوان مشخص شد این آیه هیچ ارتباطی با مساله دفع چشم زخم ندارد و به دلیل اشتباه معنایی که از کلمه "لیزقونک" برداشت شده و یا انعکاس آن در برخی کتاب های تفسیری در بین مردم عمومیت یافته است.
 

وی با بیان اینکه جامعه ما جامعه ای قرآنی است و باید فرهنگ قرآنی داشته باشد به برگزاری هر چه بیشتر جشنواره و برنامه های مرتبط با این مقوله تاکید کرد و بیان داشت: باید به هر شکل ممکن این فرهنگ را در جامعه رواج دهیم تا مورد استفاده عموم مردم قرار گیرد.
 

*****محمد غفوری فرد، پژوهشگر منتخب خراسان شمالی نیز گفت: برای اینکه مفاهیم قرآنی به صورت عمیق تر در دل و جان مردم رخنه کند بایستی بسترهای لازم از نظر اخلاقی هر چه بیشتر فراهم شود.
 

وی برگزاری این جشنواره را در فراهم کردن زمینه انتقال ارزش های دینی و اخلاقی بسیار تاثیرگذار دانست و خواستار برگزاری هر چه بیشتربرنامه هایی در این راستا شد.
 

وی افزود: با برگزاری این جشنواره می توان به صورت علمی تر و واقعی تر تاثیر اندیشه قرآنی را بررسی کرد تا باعث کشیده شدن دانشجویان و اساتید به سمت و سوی قرآن شود و از این طریق بتوانیم کندوکاوی در موضوعات مختلف قرآنی داشته و مقالات و پایان نامه ها هر چه بیشتر به سمت آموزه های قرآنی سوق داده شود.
 

غفوری فرد خاطرنشان کرد: در حال حاضر وضعیت جامعه از حیث اندیشه قرآنی تا حدی مطلوب است اما بایستی این اندیشه تبدیل به عمل شود چرا که عمل به قرآن تا اندازه ای در جامعه اندک است و نیاز است که به مفاهیم قرآنی و محتوا بیش از پیش پرداخته شود.
 

وی در ادامه در رابطه با مقاله خود با عنوان "بینامتنی قرآن در کنایه های عامیانه" نیز یادآور شد: بینامتنی مساله ای است نقدی که در دهه 60 از سوی یکی از نقادان برجسته ادبی غرب مطرح شد که تا حدودی در عصر حاضر نیز به آن پرداخته شده ولی در این مقاله موضوع قرآن در زمینه کنایه های عامیانه مطرح شده است.
 

این پژوهشگر استان طرح مساله بینامتنی واژگان، مضمون، علم یا شخصیت، حوادث تاریخی و بینامتنی نام سوره های قرآنی را از جمله موضوعات مطرح شده در این مقاله عنوان کرد.
 

وی اظهار داشت: در این مقاله تاثیر قرآن بر ادبیات عامیانه از جنبه های گوناگون مضمون و گفتمان عامیانه مورد بررسی قرار گرفته است. 
 

*****دکتر علی سلیمان پور دیگر پژوهشگر منتخب خراسان شمالی که با ارائه مقاله "بررسی و سنجش ضریب نفوذ و میزان تاثیرگذاری برخی رهنمودهای قرآن کریم در فرهنگ عمومی، آداب و مناسبات اجتماعی مردم" در جشنواره شرکت کرده در خصوص موضوع این مقاله گفت: این مقاله به بررسی برخی آموزه های قرآنی مرتبط با آداب و مناسبات اجتماعی پرداخته است.
 

وی بررسی فرهنگ عفو و بخشش و خطای دیگران، رعایت اعتدال در بذل و بخشش مالی، رسم پیشنهاد ازدواج از سوی خانواده دختر، از جا برخواستن به احترام بزرگتر و ... را از جمله موضوعات مهم این مقاله دانست که در قالب آیات شریفه قرآن به آن پرداخته شده است.
 

این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان بجنورد تصریح کرد: این موضوعات در قالب 10 سوال طراحی و تجزیه و تحلیل شده است و در نهایت نتیجه به دست آمده حاکی از این بود که 57 درصد پاسخ های داده شده منطبق با موارد پیشنهادی قرآن در رفتارهای اجتماعی را تایید کرده اند.
 

وی در رابطه با نحوه تاثیر گذاری بیشتر قرآن بر فرهنگ عمومی نیز اظهار داشت: اگر می خواهیم تاثیر قرآن به صورت عملی متجلی شود نیازمند این هستیم که به لحاظ پژوهشی روی این مساله کار شود و آسیب شناسی درستی صورت گیرد.
 

وی ادامه داد: تنها در این صورت است که مشخص می شود تا چه میزان رهنمودهای قرآنی در جامعه تاثیرگذار بوده و میزان اطلاع مردم و تاثیرگذاری در سطح جامعه تا چه میزان است.
 

سلیمان پور با تاکید بر وجود زمینه های مطالعاتی فراوان در این راستا، مقدمه عمومیت یافتن فرهنگ قرآنی در جامعه را انجام مطالعات علمی و تحقیقات میدانی مداوم دانست و بیان داشت: باید از این قبیل کارهای پژوهشی حمایت شود تا راه برای تصمیم گیریهای واقع بینامه هموار شود.
 

گفتنی است؛ نخستین جشنواره ملی تاثیر قرآن بر فرهنگ عمومی، 15 بهمن ماه سال جاری با حضور مسئولان کشوری و استانی در خراسان شمالی برگزار می شود که از بین 147 مقاله ارسالی به دبیرخانه جشنواره، تعداد 10 مقاله به عنوان مقالات منتخب جهت ارائه انتخاب شدند.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 222957

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha