به گزارش خبرگزاری شبستان، در پی وقوع بیداری اسلامی در کشورهای منطقه، مردم اردن نیز از ژانویه 2011 با برگزاری تظاهرات متعدد، اجرای اصلاحات سیاسی در این کشور را خواستار شدند. مردم اردن همچنین انتخابات پارلمانی این کشور را تحریم کرده و از پادشاه خواستند از قدرت کنارهگیری کند.
در حالی که طی چند سال اخیر بالارفتن قیمتها و فساد موجب خشم عمومی مردم اردن شده، اما تغییر عمده ای در نظام این کشور رخ نداده است. با این حال اقدام عبدالله دوم در پایان دادن به کار پارلمان این کشور و انحلال آن در اکتبر 2012 اقدامی در راستای پاسخ به درخواست مردم این کشور برای اجرای اصلاحات سیاسی و پایان دادن به فساد ارزیابی می شود. اقدامی که به برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در هفته گذشته منجر شد.
انتخابات مجلس نمایندگان اردن در روز چهارشنبه گذشته با استقبال ضعیف رای دهندگان این کشور مواجه شد. یکی از دلایل این امر این بود که حزب اخوان المسلمین و چند حزب دیگر آن را تحریم و از شرکت در آن خودداری کردند. این احزاب همچون گذشته براین باورند که نتایج انتخاباتی اردن به نفع «عبدالله دوم» پادشاه این کشور مورد دخل و تصرف قرار می گیرد.
اما در این انتخابات نوید اتفاقات تازه ای به مردم داده شد از جمله آنکه دیگر نخست وزیر را پادشاه انتخاب نخواهد کرد بلکه وی از میان نمایندگان منتخب، انتخاب می شود.
پادشاه اردن پیش از انتخابات اعلام گفت ایجاد یک جامعه مدرن و دمکراتیک محصول آموختهها در طول زمان است نه زائیده یک لحظه و یا به دست آمده در نتیجه یکسری اصلاحات. وی با این سخنان نشان داد سعی دارد با ایجاد نسبی آزادی های مدنی مانع از شکل گیری انقلاب در این کشور شود.
اما تظاهرات گسترده به نتایج انتخابات در روز پس از رای گیری که در بعضی شهرها با دخالت پلیس به خشونت کشیده شد، بی نتیجه بودن این تلاش را به اثبات رساند.
مردم در مناطق مختلف این کشور از جمله معان، الکرک، مأدبا، بلعما و أربد در مناطق شمالی، مرکزی و شرقی اردن دست به تظاهرات زدند و در جریان آن یک نفر نیز کشته شد. معترضان به نتایج انتخابات، راه های مواصلاتی بین برخی از استان های اردن را نیز بسته و با شلیک گلوله های هوایی، مانع عبور و مرور خودرو از این جاده ها شدند.
در این تظاهرات همچنین ده ها خودروی دولتی و ساختمان نهادهای حکومتی تخریب یا به آتش کشیده شده و ده ها نفر نیز زخمی شدند. معترضان بر این باورند که دولت در انتخابات دخالت کرده و نتایج را در آخرین لحظات تغییر داده است. در همین حال هیئت مدنی نظارت بر انتخابات نیز از وجود هرج و مرج در انتخابات خبر داد.
به این ترتیب به نظر می رسد تیر عبدالله دوم برای تطمیع معترضان با برگزاری یک انتخابات ظاهری به خطا رفته و نظام پادشاهی این کشور همچنان باید از ترس وقوع یک انقلاب مردمی بر خود بلرزد.
انتخابات مجلس نمایندگان اردن در حالی برگزار شد که شاهد حواشی مختلفی از جمله تحریم آن از سوی برخی احزاب بود.
کد خبر 221360
نظر شما