به گزارش خبرگزاری شبستان، جان کری، نامزد تصدی پست وزارت خارجه امریکا در دولت دوم باراک اوباما برای نخستین بار به طور رسمی سیاست خود را درباره ایران تشریح کرد.
وی که روز پنج شنبه 5 بهمن 1391 (24 ژانویه 2013) در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنای امریکا شرکت کرده بود، تاکید کرد که عقیده دارد باید یک راه حل دیپلماتیک مبتنی بر «بازرسی های گسترده» درباره برنامه هسته ای ایران پیدا کرد.
سایت ایران هسته ای متن کامل اظهارات کری را منتشر کرده است که به شرح زیر است:
مردم در سراسر جهان از آمریکا می خواهند تا رهبری جهان را در دست داشته باشد. هیچ کشوری در جهان بیش از آمریکا فرصت ارتقای دموکراسی را نداشته است، هیچ کشوری به اندازه آمریکا به ارتقای حقوق بشر متعهد نیست. ما باید به همه مردم جهان نشان دهیم که می توانیم کارمان را به شکلی مؤثر و به موقع انجام دهیم. حل برخی از مشکلاتی که با آن روبرو هستیم دشوار است. بسیاری در جهان می پرسند که آیا آمریکا می تواند به اندازه کافی کارآمد باشد و به وعده های خود عمل کند. بیش از هر زمانی سیاست خارجی ، سیاست اقتصادی است زیرا کشورهای جهان برای منابع و بازارها با یکدیگر رقابت می کنند. هر زمان که آمریکا در این عرصه ضعیف و بی میل باشد، جایگاه خود را تضعیف کرده است.
قدرت و شکوه آمریکا در خارج بستگی به قدرت و عزم آمریکا در داخل دارد. گه گاه دشوار است که رهبری برخی کشورها را متقاعد کنیم که باید با صندوق بین المللی پول تعامل داشته باشند و بودجه خود را متوازن کنند و نظم اقتصادی ایجاد کنند زیرا اول باید آن را درباره خودمان اجرا کنیم. ما باید تلاش کنیم دیدگاه اوباما را برای پایان دادن به بیش از یک دهه جنگ تحقق بخشیم. همه ما می دانیم که سیاست خارجی آمریکا فقط با هواپیماهای بدون خلبان و اعزام نیروی نظامی تعریف نمی شود. ما نمی توانیم اجازه دهیم خدمات بسیار خوبی که برای نجات زندگی انسان ها و بهبود آن انجام می دهیم به طور کامل تحت الشعاع نقشی قرار بگیرد که ما مجبور شده ایم پس از حوادث 11 سپتامبر داشته باشیم.
سیاست خارجی آمریکا همچنین با امنیت غذایی، امنیت انرژی، کمکهای بشردوستانه و مبارزه علیه بیماریها و تلاش برای توسعه کشورها تعریف می شود و به همان اندازه با هر ابتکار عملی برای مقابله با تروریسم تعریف می شود و البته باید این طور باشد. سیاست خارجی آمریکا با رهبری این کشور در مسائلی خطرناک نظیر تغییرات آب و هوایی یا مبارزه برای ارتقای زندگی میلیون ها انسان از طریق ترویج آزادی و دموکراسی از آفریقا گرفته تا کشورهای آمریکای لاتین تعریف می شود یا اینکه از جانب افراد زندانیان سیاسی در کره شمالی صحبت کنیم یا اینکه از میلیون ها آواره یا قربانیان قاچاق انسان حمایت کنیم.
سیاست خارجی آمریکا با ایثارگری هزاران سرباز آمریکا در افغانستان برای تامین امنیت این کشور تعریف می شود. آمریکا با صحبت کردن از جانب کسانی که نمی توانند حرف بزنند، به ارزش های خود عمل می کند. ما همچنین باید نقشی جدید در جهانی که هر روز به شمار کشورهای بی سامان افزوده می شود داشته باشیم.
یک میوه فروش در تونس که جرقه بیداری عربی را زد می خواست منزلت و احترام داشته باشد. همین مسئله او را به خودسوزی وادار کرد. جوانان میدان تحریر که انقلاب مصر را به پیروزی رساندند نماینده عطشی یک نسل برای داشتن فرصت های بیشتر و داشتن حق مشارکت در اداره کشور و تعیین سرنوشت خود بودند، آنها نماینده جنبشی مذهبی نبودند. جهان پیشرفته می تواند تلاش بیشتری برای برای تحقق این آرزوها داشته باشد.
ما با چالش های خطرناک زیادی بویژه در غرب آسیا و شمال آفریقا و جنوب آسیای مرکزی روبرو هستیم. با توجه به علاقه وافر ما به منع تکثیر هسته ای، باید مسئله برنامه هسته ای ایران را حل کنیم. رئیس جمهور این مسئله را تعیین کننده می داند. ما هر کار که لازم باشد انجام می دهیم تا جلوی دستیابی ایران را به سلاح اتمی بگیریم. تکرار می کنم که سیاست ما مهار نیست بلکه سیاست ما جلوگیری است و زمان به سرعت برای تلاش های ما به منظور جلب فرمانبرداری لازم ایران می گذرد. دولت ما با همکاری کنگره در چارچوب ائتلاف بی سابقه بین المللی تحریم های فلج کننده ای را علیه ایران وضع کرده است. اوباما بارها تاکید کرده است و من هم تاکید می کنم که او و من ترجیح می دهیم این چالش از طریق دیپلماتیک حل شود و من تلاش خواهم کرد تا هر کاری برای موفقیت دیپلماسی لازم باشد انجام دهیم اما هیچ کسی نباید در عزم ما را برای کاستن از تهدیدات اتمی شک کند.
قطعا من تحریم ها را ادامه می دهم. این را به صورت خلاصه توضیح دهم که ارزش ریال کاهشی 80 درصدی داشت و دیگر کشورها در کاهش وابستگی خود به نفت ایران بسیار همکاری کرده اند و این به روشنی نشان می دهد که تحریم های این کشور در حال تاثیر گذاری است. به نظر من کنگره آمریکا نیز برای همکاری با دولت آمریکا در تصویب تحریم های اعمال شده علیه ایران که بزرگترین ائتلاف تاریخ به شمار می آید، بسیار جای تقدیر دارد.
ما به دنبال به اطاعت واداشتن ایران از خواست های آژانس بین المللی انرژی اتمی و قطعنامه های سازمان ملل هستیم که در خصوص این کشور تصویب شده است. ما همچنین می خواهیم ایران از اصول NPT پیروی کند. البته اینکه در اینجا توضیح این را که گفت وگوها باید به چه شکل باشند و اطاعت ایران باید چه شکلی داشته باشد شروع کنم، نامناسب است ولی این را می توانم بگویم که ما به دنبال اطاعت کامل آنان هستیم و چند راه برای رسیدن به این هدف وجود دارد ولی 1+5 به روشنی گفته است که ما آماده تعامل با این کشور به هر شکلی، خواه دو جانبه باشد یا نه هستیم.
امیدواریم که گفت وگوها شروع شوند و همه این امید را دارند که دیپلماسی راهگشا باشد. از این رو این را می گویم و امیدوارم که آنان بشنوند؛ آنان همواره صحبت از صلح آمیز بودن ماهیت برنامه اتمی خود می کنند ولی کار سختی نیست که نشان دهند و اثبات کنند که این برنامه صلح آمیز است. کشورهای دیگر این کار را کرده اند و هر روز این کار را می کنند. این کار مستلزم بازرسی های دقیق و پیروی از معیارهایی است همه می دانند این معیارها چه هستند. متحدان ما در 5+1که برخی از آنان از حامیان قوی ایران نیز هستند این را گفته اند در خصوص این معیارها متحد هستند و خواستار اطاعت کامل ایران از NPT هستند.
ایرانیان باید این را بدانند که موضوع دیگری مطرح نیست و اگر برنامه آنان صلح آمیز است، می توانند آن را اثبات کنند و ما به دنبال همین هستیم.
پایان پیام/
نظر شما