حجتالاسلام حمید اخوان، رییس گروه مطالعات جهان اسلام به خبرنگار شبستان گفت: پرهیز از تفرقه و جدایی میان پیروان اندیشه واحد در اندیشه اسلامی قابل نکوهش است و اگر نگاهی اجمالی به فرمایشات امیرالمؤمنین علی (ع) در نکوهش از تفرقه میان صفوف مسلمین داشته باشیم به اهمیت وافر وحدت پی خواهیم برد.
وی افزود: بارها امیرالمؤمنین در مسجد کوفه وجود تفرقه میان پیروان خویش را مذمت کرده و میفرمودند شما میان حقانیت خود و مسیر صحیح متأسفانه متفرقاید در حالی که دشمن شما در مسیر باطل و شیطانی خود متحد و یکپارچه است و این موجب ذلت و شکست شما از بنیامیه خواهد بود.
حجتالاسلام اخوان به اهمیت وحدت در قرآن کریم اشاره و اظهار کرد: آیه واعتصموا به حبل الله جمیع والاتفرقوا توصیهای عامرانه است که پروردگار سبحان به برادران دینی داشته و اساسا اصل وحدت در اندیشه دینی بیارتباط با اعتقادات بنیادین مسلمانان با توحید نیست.
این استاد دانشگاه عالم و آفرینش را در عین تکثر از وحدت و یگانگی پروردگار خواند و به نقش وحدت اشاره کرد و افزود: آفرینش تمامی موجودات به طور تکوینی جلوهای از وحدت حق تعالی و وحدانیت اوست و نکوهیده، اگر انسان که گل سرسبد خلقت است در مسیر وحدانیت و یکپارچگی حرکت نکند.
وی یکی از عوامل تأثیرگذار در ایجاد وحدت بین جامعه اسلامی را پرهیز از افراط و تفریط دانست و اعتدال و میانهروی را موجب وحدت خواند و تصریح کرد: اندیشههای رادیکال و اندیشههای غیر اصیل هر یک به دنبال جلوههایی از تفرقه میان افراد جامعه و پیروان مذاهب اسلامی و ادیان الهی در جهان هستند تا میان آنان تفرقه انداخته و در نهایت تفکرات شیطانی خود را پیاده کنند.
حجتالاسلام اخوان مهمترین اصل وحدت را تکیه بر اندیشهها و باورهای اصیل و مشترک دینی دانست و خاطرنشان کرد: ما در سالهای گذشته برای وحدت میان پیروان ادیان آسمانی گامهای بلندی به سمت تقریب مذاهب برداشتهایم.
رییس گروه مطالعات جهان اسلام وحدت را در اندیشه و باور توانمند حضرت امام دارای اهمیت وافری بیان کرد و افزود: امام یکی از باورمندترین رهبران دینی در عصر وحدت بود و ایشان همواره در سخنرانیها و بیانیههای بسیار پربار و عالمانه، مدبرانه و سیاستمدارانه خود که در موسم حج و برنامه برائت از مشرکین صادر میکردند همواره بر وحدت میان مذاهب اسلامی تأکید داشتند.
وی تصریح کرد: امام چه قبل از انقلاب و چه دورانی که مدیریت کشور اسلامی در قالب دولت شکلگرفته پس از انقلاب به عنوان جمهوری اسلامی عهدهدار بودند، تأکیدشان بر وحدت به عنوان یک اصل اساسی و بنیادین برای مقابله با قدرتهای شیطانی جهان و غرب بود و معتقد بودند که مسلمین چارهای جز گام نهادن در مسیر وحدت ندارند.
حجتالاسلام اخوان بهاییت را یک فرقه ساخته و پرداخته استعمارگران و بیگانگان برای تفرقه در میان صفوف مسلمین خواند و تأکید کرد: اگر نگاهی به پیشینههای تاریخی تفکر دینی در جامعه اسلامی و تاریخ اسلام داشته باشیم مذاهب اسلامی چهارگانه از اصول بنیادین و تفکر دینی پیروی میکنند و در واقع در مقوله اتحاد میان مسلمانان تفکری است که ریشههای تاریخی در پیشینههای اسلام دارد نه تفکر برگرفته از استعمار که در بهاییت تجلی پیدا میکند.
این کارشناس مسایل اسلامی وجود عرفانهای نوظهور را زاییده اندیشههای بیگانگان و استعمارگران معاصر خواند و تأکید کرد: در سالهای اخیر شاهد رشد اندیشههایی با عنوان عرفانهای نوظهور هستیم که قطعا ریشه در تفکرات بیگانگان داشته که در برخی از کشورها نوعی قرائتهای بسیار رادیکال و غیر قابل پذیرش را ارایه میدهد که از سوی مسلمانان مردود اعلام شده اند و بهاییت یکی از این فرقههای ضاله است.
وی بلاهایی را که بهاییت بر سر مسلمین جهان درآوردهاند را ناشی از افراط در اندیشههای بدعتگونه آنان دانست.
حجتالاسلام اخوان ایجاد وحدت برای رسیدن به قدرت جهانی از لوازمات جهان اسلام بیان و خاطرنشان کرد: اگر کشورهای اسلامی بتوانند در قالب سازمان کنفرانس اسلامی تلاش کنند تا نوعی وحدت و یکپارچگی در این کشورها ایجاد شود کشورهای اسلامی خواهند توانست در قالب اتحادیههای کاملا منسجم منافع خود را به صورت یکپارچه و در قالب یک فرآیند مثبت معرفی و ارایه کنند.
وی افزود: کشورهای اسلامی با ایجاد وحدت خواهند توانست در صحنه نظام بینالملل به عنوان یک قطب تأثیرگذار در تصمیمهای بینالمللی در تحقق صلح، جلوگیری از منازعات خشونتبار و منازعات منطقه راهکارهای مناسب ارایه داده و از بروز اینگونه حوادث ممانعت به عمل آورند.
رییس گروه مطالعات جهان اسلام با ابراز تأسف از وابستگی برخی از سران کشورهای اسلامی به قدرتهای بزرگ به ویژه شیطان بزرگ آمریکا را مانع وحدت میان کشورهای اسلامی خواند و ابراز امیدواری کرد که به زودی با بیداری مسلمانان این روند دگرگون خواهد شد و تصریح کرد: خیزش اسلامی و نوین دینی در حال بروز و ظهور پیدا کردن است و شاهد شکلگیری تودهها و حرکتهای ضد استبدادی و ضد استعماری در کشورهای اسلامی به ویژه در مصر، تونس، لیبی و عربستان هستیم.
وی به نقش رسانههای بیگانه در ایجاد تفرقه میان مسلمین اشاره و اظهار داشت: با تکامل رسانهها در شکل دادن افکار عمومی تودهها شاهد پیچیده شدن این نوع منازعات و جنگهای نرم در حوزه رسانهای که با دستیابی انسان به تکنولوژیهای پیچیده، فضای اطلاعرسانی با فضای دو دهه قبل متفاوت شده و دشمن به شکل پیچیدهای در قالب شبکههای ماهوارهای و انواع فضای وب به دنبال این است که به امور اختلافی بین مسلمین دامن زده و اهداف خود را محقق کند.
وی دنیای کنونی را در حال اقبال به معنویت و دوری از رذالتها دانست و افزود: امروز در مجموعه کشورهای جهان نوعی اقبال به معنویت اصیل و توجه به انسان منقطع شده از آسمان به مسایل معنوی در حال شکلگیری است و وقایع اخیر ایتالیا که زنان بسیاری بر علیه سوءرفتارهای غیرانسانی رهبران خود تظاهرات کردهاند و صلاحیت هدایت جامعه به وسیله آنان را رد کردند، نمونه گویایی است.
رییس گروه مطالعات جهان اسلام یادآورشد: در بسیاری از کشورها نوعی استقبال به معنویت و اصل توجه به اندیشههای معنویتگرایانه که مهد آن در تفکر دینی مسلمانان قرار دارد در حال شکلگیری است و ما باید از آن برای استفاده در اندیشههای اصیل توحیدی استفاده کنیم.
پایان پیام/
نظر شما