رعایت اصول تغذیه صحیح رمز سلامتی است

پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی کلینیک تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان نقوی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی از اصول تغذیه صحیح در جهت پیشگیری از بیماری ها و رمز سلامتی است.

شکوه سربلوکی،پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی کلینیک تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان نقوی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: تحقیقات و شواهد نشان داده است که بسیاری از بیماری های غیر واگیر نظیر دیابت، پرفشاری خون، بیماری های قلبی عروقی، چاقی، سرطان ها، نازایی، کبد چرب، چربی خون بالا دارای زمینه های تغذیه ای ناشی از تغذیه نامناسب افراد است.


وی افزود: سوء تغذیه و کمبود ریزمغذی ها، کوتاه قدی تغذیه، لاغزی، کم وزنی کودکان و نوجوانان، مشکلاتی نظیر کم خونی، فقر آهن در افراد به ویژه زنان باردار و شیر ده از دیگر مواردی است که به علت تغذیه نامناسب مشکلاتی برای نسل حاضر ایجاد کرده است.


به گفته وی، توصیه لازم برای پیشگیری از این بیماریها، بهره مندی افراد از یک الگوی غذایی مناسب از ابتدای زندگی است تا ضمن پیشگیری بتوانند سلامت ،شادابی و نشاط را برای خود و خانواده به ارمغان بیاورند.


این دکترای علوم تغذیه و رژیم شناسی با تاکید بر تغییر غذاهای مصرفی روزانه افراد به انواعی که تضمین کننده سلامتی آنها است، افزود: داشتن رژیم غذایی مناسب نقش حیاتی در سلامت دارد.


سربلوکی اظهار داشت: مصرف غذاهایی که تاثیر گذار بر میزان قند خون، انواع چربی ها نظیر کلسترول و دیگر فاکتورهای خون، سیستم هورمونی و سوخت ساز بدن است نقش مستقیم بر سلامت دارد.


*مصرف غذاهای صنعتی سرطان زاست


وی افزایش مصرف غذاهای آماده، فوری و به قولی فست فودها در جامعه بویژه توسط گروه سنی کودک، نوجوان و جوان را خطرناک برای سلامت دانست و گفت: این دسته از غذاها انواع نامناسبی هستند که فرد را در معرض ابتلا به انواع بیماری ها همچون چاقی، اختلال در هضم و جذب مواد مغذی، پوکی استخوان و در نهایت سوء تغذیه بخصوص در کودکان قرار می دهد.


به گفته وی، مصرف مکرر غذاهای صنعتی سبب تجمع مواد افزودنی و نگهدارنده در بدن شده و زمینه ابتلا به انواع بیماری ها از جمله دیابت، فشارخون، کبد چرب و یا سرطان ها را فراهم می کند.


این متخصص علوم تغذیه تغییرات اساسی مورد نیاز جهت استفاده از یک الگوی صحیح غذایی را تاکید و گفت: استفاده از الگوی 6 گروه هرم تغذیه اصلی و گنجاندن آن در جیره غذایی روزانه ضروری است.


*استفاده از 6 گروه اصلی هرم غذایی در جیره غذایی روزانه ضروری است


سربلوکی، نان و غلات، سبزیجات و میوه های تازه و خشک شده، شیر و لبنیات، گوشت(آب پز) و حبوبات ،مغزدانه ها، شورجات و شیرینی جات با مصرف پایین را از جمله این گروه های غذایی برشمرد و گفت:مواد غذایی هر گروه از لحاظ ارزش مواد غذایی با وجود تفاوت هایی تقریبا مشابه است بطوری که می توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد ولی نباید غذای یک گروه را جایگزین گروه دیگر کرد چرا که هیچ یک از گروه های غذایی بر دیگری ارجعیت ندارد.


وی با اشاره به اینکه هرم غذایی الگوی کلی در مورد مصرف صحیح روزانه غذا را ارائه می دهد، تصریح کرد: افرادی که در شرایط خاص می خواهند رژیم غذایی بگیرند برای تغییرات در این هرم غذایی یا کاهش مصرف غذایی حتما باید با متخصصص تغذیه مشاوره کنند.


*معرفی واحدهای هرم غذایی و میزان مورد نیاز آن در جیره روزانه


به گفته وی، گروه نان و غلات که شامل جو، گندم، نان جو، نان سنگک و انواع دیگر نان هاف برنج، انواع ماکارونی و پاستاست توصیه به مصرف غلات کامل و سبوس دار می شود.


سربلوکی با اشاره به اینکه هر واحد نان و غلات 30 گرم است، افزود: 6 تا 11 واحد برای مصرف روزانه یک فرد توصیه می شود که میزان مصرف آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.


متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کاشان پیاز، گوجه فرنگی، خیار، هویج، کاهو، اسفناج، تره، ریحان، انواع کدو، انواع کلم، کرفس، بادمجان قارچ و غیره را گروه سبزیجات(خام، پخته و خشک شده) برشمرد و گفت:هر واحد آن یک لیوان(240 سی سی) سبزی خام یا یک دوم سبزی پخته یا خردشده است.


سربلوکی میزان مصرف روزانه سبزیجات برای افراد را 3 تا 5 واحد عنوان کرد و گفت: سبزیجات را می توان به صورت سبزی خورد، سالاد و سبزیجات پخته در جیره غذایی روزانه قرار داد.


وی هر واحد گروه میوه ها نظیر پرتقال، سیب و گلابی را معادل یک میوه تازه و متوسط دانست و گفت: هر واحد میوه های ریز مثل توت سفید، انگور و انار هه یک دوم لیوان است.


به گفته وی، میزان مصرف میوه در جیره غذایی افراد نیز 3 تا 5 واحد در روز است.
 

این متخصص تغذیه و رژیم شناسی هر واحد گروه شیر ولبنیات را معادل مصرف یک لیوان شیر یا ماست و 45 گرم پنیر پاستوریزه و استریلیزه خاطرنشان کرد و گفت: مصرف روزانه 2 تا 3 واحد از این گروه غذایی توصیه می شود.
 

سربلوکی تاکید کرد:مصرف لبنیات در افراد چاق یا افرادی که به نوعی با بیماری های مرتبط با چاقی روبرو هستند از لبنیات کم چرب استفاده کنند.
 

وی در خصوص گروه گوشت، حبوبات و مواد پروتئینی مثل تخم مرغ افزود: هر واحد آن 60 تا 90 گرم گوشت پخته و یا یک تا یک ونیم لیوان حبوبات پخته شده است.

 

به گفته وی، هر 30 گرم گوشت معادل یک عدد تخم مرغ و یا یک سوم لیوان مغزدانه مثل گردو، بادام، پسته و غیره است.
 

سربلوکی پرهیز از سرخ کردن گوشت و مصرف گوشت بدون چربی و پوست بصورت آب پز، بخارپز و کباب شده را تاکید کرد و گفت: 2 تا 3 واحد گروه گوشت و حبوبات و مواد پروتئینی برای جیره روزانه غذایی افراد لازم است.
 

وی آخرین گروه غذایی را روغن ها، شکر، قند، مواد و چاشنی های شور، انواع شیرینی جات، نوشابه ها، آب میوه تجاری، پودرهای آماده مثل پودر پرتغال، خیار شور و انواع روغن های هیدروژنه و جامد را یاداورشد و گفت: مصرف این مواد غذایی بهتر است به حداقل میزان رسانده شود و تا حد امکان کمتر در جیره غذایی روزانه استفاده شود.
 

*توصیه های لازم و مفید تغذیه ای برای سلامت افراد
 

پزشک متخصص کلینیک تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان نقوی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در پایان سروقت و منظم غذاخوردن، کنترل مقدار مصرف مواد نشاسته ای، استفاده از غذاهای پرفیبر مثل سبزیجات، سالاد و حبوبات مثل عدس و نخود به میزان لازم را از توصیه های مفید ذکر کرد.
 

سربلوکی، اجتناب از مصرف مواد غذایی حاوی شکر،خوردن غذاهای چرب و سرخ کرده، پرهیز از خوردن نمک، چربی هایی مثل کره، مارگارین، گوشت های پرچرب، سوسیس، کالباس، همبرگر و پیتزا را از دیگر توصیه های لازم برای سلامتی برشمرد.
 

وی رسیدن به وزن ایده آل و حفظ آن را یادآورشد و گفت: پرهیز از مصرف داروهای لاغری بصورت خودسرانه، عدم مراجعه به افراد غیر متخصص و کمک از راهنمائی های یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی از جمله کارهای لازم برای کاهش وزن و رسیدن به وزن ایده آل و حفظ آن است.
 

به گفته وی، آموختن روش های پخت صحیح در راستای تامین سلامت غذا و افراد، چند نوبت استفاده از غذاهای دریایی در هفته به ویژه انواع ماهی های قزل آلا، سالمون، ساردین، شاه ماهی که دارای نوع خاصی از روغن از جمله امگا3 است، سلامت افراد و محافظت از قلب آنها را در برابر بیماری ها تضمین می کند.
 

وی، پرهیز از سرخ کردن ماهی و پخت آن به شیوه بخارپز، داخل فر و یا ماهی تابه های مخصوص را تاکید کرد و گفت: انجام ورزش روزانه و مستمر از جمله ورزش های هوازی (آیروبیک)، پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری نیز در کنار رعایت یک رزیم غذایی صحیح در تامین سلامتی و شادابی جسمی و روحی افراد موثر و لازم است.

 

پایان پیام/

کد خبر 220058

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha