به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از راشاتودی، «متعهد می شوم حامی دموکراسی از آسیا تا آفریقا و از آمریکا تا خاورمیانه باشم» ! این جمله «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا در مراسم تحلیف برای آغاز دور دوم ریاست جمهوری اش است.
اوباما در این مراسم با چنان شور و هیجانی سخنرانی کرد که گویی تا یک روز بعد همه وعده های خود را عملی خواهد کرد، اما دور اول ریاست جمهوری او نشان می دهد که برآورده کردن تعهدات چندان هم آسان نیست.
در حالی که پنج سال از آغاز بحران مالی در آمریکا می گذرد،آمریکایی ها هنوز منتظر نشانه ای از بهبود اوضاع مالی و شرایط اقتصادی هستند که بیش از حد تصور مردم آمریکا به طول انجامیده است.
باراک اوباما در اوایل دور اول ریاست جمهوری اش گفت: اگر ما نتوانیم فکری به حال بحران اقتصادی در طول سه سال آینده کنیم شاید دیگر نتوانیم امیدی به حل آن داشته باشیم.
حالا در اوایل سال 2013 میلادی اوباما دور دوم ریاستش بر ایالات متحده آمریکا را آغاز کرده بدون توجه به این حقیقت که نرخ بیکاری در این کشور هنوز در هشت درصد باقی مانده است.
یکی از بزرگ ترین چالش های اقتصادی رئیس جمهوری آمریکا مسئله قدیمی پرتگاه مالی است که با وجود اختلاف های فراوان میان دموکرات ها و جمهوری خواهان بعید است به این زودی قابل حل باشد.
شواهد حاکی از آن است که در ماه فوریه جمهوری خواهان کنگره بار دیگر در مورد پرتگاه مالی به مقابله با رئیس جمهور بر می خیزند.
اگر اختلافات میان مهم ترین احزاب آمریکا در این خصوص پابرجا باشد، نمی توان باور داشت که مشکلات اقتصادی مردم به زودی زود مرتفع شود.
اما موضوع دیگری که به شدت بر دولت اوباما سایه افکنده موضوع خشونت های مسلحانه در آمریکا است.
چهار شنبه گذشته اوباما از کنگره درخواست کرد تا پیشنهاداتی را برای وضع قوانین جدید در مورد مالکیت و حمل اسلحه ارائه دهد.
باراک اوباما در این باره گفت:اگر ما حتی بتوانیم یک کار برای کاهش خشونت انجام دهیم و اگر بتوانیم حتی جان یک انسان را نجات دهیم باید در این زمینه اقدام کنیم و من به سهم خود این کار را انجام خواهم داد.
اما مسئله اینجاست که این سخن به زبان راحت می آید، اما عمل به آن کار بسیار دشواری است.
در حقیقت بسیاری براین اعتقادند که پیشنهادات اوباما شانسی رای قانونی شدن درکنگره ندارد.
«روجر پیلون» یکی از وکلای قانون اساسی آمریکا در این باره در گفتگو با راشاتودی گفت:من فکر نمی کنم در این کشور طرح کنترل سلاح حداقل در آینده ای نزدیک عملی شود زیرا ما کشوری هستیم که عمیقا به سلاح هایمان عشق می ورزیم.
جنگ اوباما با کنگره موضوع جدیدی نیست اما وقتی وضع قوانین در مورد مسائل داخلی سخت باشد برای یک رهبر راحت تر است تا تمرکزش را بر روی سیاست خارجی بگذارد.
اما در مورد سیاست خارجی از ایران گرفته تا روسیه منتقدان در همین آغاز دور دوم ریاست جمهوری از چگونگی مدیریت سیاست خارجی از سوی اوباما در چهار سال آینده سوال می کنند.
در گذشته اوباما گفته بود که همه گزینه ها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای بر روی میز قرار دارد، اما انتخاب «چاگ هگل» به عنوان وزیر دفاع آمریکا اولین نشانه عقب نشینی اوباما از مواضع قبلی خود در قبال ایران است، زیرا هگل مخالف آغاز یک حمله نظامی علیه ایران است.
همچنین اوباما در سخنرانی تحلیف خود بار دیگر به مسئله خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان اشاره کرد اما هنوز این سوال بر قوت خود باقی است که آیا یک دهه جنگ در افغانستان آیا وضعیت این کشور را بهتر از قبل کرده است؟
پاتریکا دژنارو در این باره به راشاتودی گفت:هنوز هم حملات هواپیماهای بدون سرنشین به افغانستان و پاکستان انجام می شود و بدون اینکه نتایج مثبتی در برداشته باشد تنها موقعیت آمریکا را در عرصه بین المللی به خطر می اندازد.
اما یکی دیگر از تعهدات عمل نشده اوباما که بعید به نظر می رسد در چهار سال آینده هم تحقق پیدا کند، موضوع تعطیلی زندان گوانتانامو است.
از سال 2009 میلادی اوباما وعده تعطیلی این زندان را دارد اما گوانتانامو همچنان پابرجاست.
این یکی دیگر از نمونه های تسلط کنگره با تصمیمات رئیس جمهوری است و به همین خاطر است که با وجود هیجان مفرط اوباما در سخنرانی مراسم تحلیف برای برطرف کردن همه مشکلات در آمریکا هنوز سیاست خارجی او در هاله ای از ابهام قرار دارد.
در حقیقت اگر رابطه اوباما با کنگره بهبود پیدا نکند، شانس زیادی برای تحقق ایده هایی که او رد سخنرانی اش به آنها اشاره کرد وجود ندارد.
پایان پیام/
نظر شما