خبرگزاری شبستان: ظاهراً مصوبه قانونی مجلس مبنی بر ممنوعیت اجرای فاز دوم قانون یارانه ها هم نتوانسته باعث انصراف دولت از اجرای این قانون شود و آنگونه که وزرای اقتصاد و صنعت و تجارت خبر داده اند مباحث مربوط به فاز دوم قانون هدفمندی در دولت در دست بررسی است. آن طور که تا به اکنون در رسانه ها آمده فاز دوم یارانه ها با محوریت افزایش5 برابری یارانه نقدی مورد توجه دولت است اما مجلس آن را بسیار تورم زا و عامل گرانی هزار درصدی در کشور می¬داند و به همین دلیل اجرای آن را متوقف کرده است. این در حالی است که مقامات دولت از جمله رئیس جمهور اصرار به اجرای آن دارند و برنامه خود را در این خصوص پیگیری می کنند.
بحث از مرحله دوم هدفمندی یارانه ها کم کم به یک موضوع پیچیده تبدیل می شود. طرحی که در ابتدا به عنوان یک طرح ملی در راستای پیشرفت اقتصادی کشور مطرح شد، در اجرا دچار مشکلاتی شد و اکنون باعث افزایش قیمت ها شده است. در واقع آزادسازی قیمت ها بدون کمک به بخش تولید کشور، باعث بالارفتن نرخ تورم و به تبع سرخوردگی مردم از این طرح شده است.
اما این موضوع با چند گفتمان و طرح دیگر همپوشانی پیدا کرده است. یکی تحریم های کشورهای غربی علیه ایران و کاهش چشمگیر فروش نفت ایران و دیگری رقابتهای سیاسی معطوف به انتخابات ریاست جمهوری.
همپوشی گفتمان هدفمندی یارانه ها با تحریم ها این فرصت را برای دولت هموار کرده است که رخداد افزایش قیمت ها و بالارفتن نرخ تورم را به پای تحریم ها بگذارد و عملکرد خود را در ارتباط با اجرای طرح ممتاز ارزیابی کند. غالب کارشناسان بر این باورند که به هدف رسیدن قانون هدفمندی یارانه ها زمانی موثر است که عوامل مختلف دست به دست همدیگر بدهند اما یکی از موضوعاتی که این قانون را تحت تاثیر قرار می¬دهد تحریم ها و تهدیدهای بین المللی است. اگر در شرایط غیر تحریمی قرار گرفته بودیم به احتمال قوی این قانون تبعات منفی کمتری داشت اما با تحریم¬ها، هزینه ها بالا رفته و بخش تولید و معیشت مردم تحت تاثیر قرار گرفته است.
از سوی دیگر، با نزدیک شدن به موعد انتخابات ریاست جمهوری، عده ای معتقدند که دولت با اجرای مرحله ی دوم هدفمندی یارانه ها قصد دارد که از این طرح استفاده تبلیغاتی کند. بالابردن میزان یارانه تا حد 5 برابر می تواند به عنوان شعاری تبلیغاتی مورد استفاده تبلیغاتی دولت واقع شود.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما