آیین نامه مسابقات قرآن اعمال سلیقه داوران را کاهش می دهد

ملکشاهی با اشاره به لزوم بهره مندی از آیین نامه ای مدون و شفاف در بخش لحن و صوت مسابقات قرآن گفت: آیین نامه فعلی از اعمال سلیقه های داوران تا حدودی جلوگیری می کند.

علی اکبر ملکشاهی، قاری بین‌المللی قرآن با اشاره به لزوم بهره مندی آیین نامه داوری مسابقات قرآن در بخش لحن و شفاف سازی موارد کسر نمره برای متسابقین به خبرنگار شبستان گفت: وجود برخی از سلایق و نظرات داوران به علت تجربه و آشنایی آنها با الحان مختلف اشکالی وارد نیست ولیکن اگر در جایی این اختلاف‌نظر وجود داشته باشد تسامحا بوده و اجتناب‌ناپذیر است.

قاری بین‌المللی قرآن با اشاره به ویژگی‌های تجوید قرائت قرآن و اصول و احکام مشخص آن برای امر داوری متسابقین قرآن گفت: تجوید در قرائت قرآن به خاطر شفاف‌بودن احکام و قوانین‌اش از سوی داوران کمتر مورد اختلاف قرار می‌گیرد و داورانی که در بحث تجوید دارای قابلیت‌های بالایی باشند به راحتی می‌توانند این آیتم را در قرائت متسابقین داوری کنند.

وی با اشاره به کمبود مباحث تئوری در بخش صوت و لحن قرائت قرآن خاطرنشان کرد: صوت و لحن در قرائت قرآن همچون تجوید قابلیت شفاف‌بودن قوانین و احکام را ندارد ولی در چند سال اخیر با تئوری‌شدن آن و گستردگی ابعاد علمی موجب شده تا داوران قرآن کمتر بر تجربه و داشته‌های خود اتکا کنند.

وی افزود: در گذشته برخی از داوران قرائت قرآن کریم به علت نبود تعریف مشخص در میزان و اندازه‌گیری صوت و لحن قاریان قرآن بر اساس تجربیات و دانسته‌های خود به قضاوت می‌پرداختند، از این رو سلیقه در این بخش وارد می‌شد.

 

ملکشاهی با اشاره به وجود برخی از قوانین و احکام در بخش صوت قرآن تصریح کرد: صوت در قرائت قرآن همچون لحن نبوده و در بخشی از ویژگی‌های آن تعاریف مشخص و شفافی وجود دارد مانند ارتفاع صوت، میزان تحریرها، کیفیت آنها، انعطاف‌پذیری صدا و مدیریت صوتی قاری به راحتی از سوی داور قابل اندازه‌گیری است.

وی با اشاره به وجود به برخی سلایق و نظریات داوران در ارزیابی لحن قاریان در هنگام مسابقات اظهار کرد: این امر موجب شده تا برخی از قاریان قرآن قبل از اجرای تلاوت خود در مسابقات با شناختی که از داوران پیدا می‌کنند با زیرکی تمام قرائت خود را با ذائقه و سلیقه داور هماهنگ می‌کنند.

وی افزود: البته آیین‌نامه‌های فعلی در بخش لحن با وجود پیشرفت‌های انجام‌شده و بازنگری‌ها نیازمند تغییرات است و همین امر موجب شده تا مقداری سلیقه داوران با وجود آیین‌نامه فعلی در ارزیابی لحن قاریان کمتر شود. نگاه آیین‌نامه در بخش لحن بخصوص در قسمت‌های قدرت تنغیم، جاذبه تلاوت، ریزنغمات، انتخاب پرده مناسب برای تلاوت و مانورهای فنی بر روی پرده‌های مختلف صدا از مواردی هستند که به خوبی قابل اندازه‌گیری و ارزیابی هستند و می‌توان 9 آیتم را در بخش تلاوت تحقیق و ترتیل آیین‌نامه لحن پیدا نمود که اعمال سلیقه داوران را کاهش می‌دهد.

ملکشاهی با اشاره به اعمال سلیقه داوران در ارزیابی لحن‌ قراء خاطرنشان کرد: اگر داوران تجربه کافی و هوشمندی بالایی داشته باشند اختلاف و فاصله میان داوران در ارزیابی لحن قراء بسیار اندک است. همچنین آیین‌نامه جدید نیاز به بازنگری دارد تا برخی از تعاریف لحن قراء را روشن‌تر و شفاف‌تر بیان کند تا متسابقین دغدغه و دلهره کمتری نسبت به نمره‌دهی داوران داشته باشند.

پایان پیام/
 

کد خبر 216416

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha