حجتالاسلام سیدصمصامالدین قوامی، رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی با استناد به آیه 18 سوره جن که خداوند میفرماید: "وان الله المساجد لله فلا تدعوا مع الله احدا؛ مساجد از آن خدا است و در این مساجد احدی را جز خدا نخوانید"، بر لزوم اهمیت جایگاه مساجد در آیات و روایات اسلامی تأکید کرد و به خبرنگار شبستان گفت: بر اساس این آیه رکن توحید، وحدت به شمار میآید که در کنار مسجد ذکر شده است و این نشان نمی دهد که پیامهای توحیدآور باید در مساجد تبیین شود.
وی با تأکید بر اینکه مسجد مرکز وحدت جهان اسلام است، اظهار کرد: مساجد اصلی و بزرگ اسلام همچون مسجدالحرام، مسجدالنبی و الاقصی ظرفیت پذیرش تمام ادیان، سلیقهها و مذاهب اسلامی را دارند و مسلمانان با یک شعار و رفتار واحد در مساجد گردهم میآیند که این نشان از جایگاه مسجد برای فعالیت و اجتماع مردم دارد.
احیای کارکرد مساجد در صدر اسلام و رجوع به فرهنگ دوران پیامبر(ص)
حجتالاسلام قوامی با اشاره به اینکه در صدر اسلام پیامبر (ص) مسجد را کانون وحدت مسلمانان می دانستند، تصریح کرد: مساجد در صدر اسلام کانون اجتماعات، محل ملاقات سفرای کشورهای مختلف، حل و فصل مشکلات مردم و اولین مکانی بود که پیامبر تأکید بر ساخت آن داشت که این نشان از ظرفیت و قابلیت مسجد در محورهای مختلف دارد، امروز نیز باید به فرهنگ دوران پیامبر و کارکرد مساجد در زمان پیامبر رجوع کنیم.
لزوم تبیین فقه مسجد از سوی فقها و علمای اسلام
رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی با اشاره به تحولات مختلف در کشورهای اسلامی چون مصر، تونس و یمن بر لزوم محور قرار دادن وحدت در سایه مساجد در انقلابهای اسلامی تأکید و خاطرنشان کرد: مسجد بهترین پایگاه برای تقویت وحدت مسلمانان است، امروز نیز فقها و علمای اسلام باید به فقه وحدت و فقه مسجد که فقه به روزی است همچون فقهای صدر اسلام رجوع و برای مردم تبیین کنند.
تقویت محورهای مشترک مسلمانان جهان اسلام و فعالیت حول محور مسجد
حجتالاسلام قوامی ادامه داد: تمام مسلمانان جهان باید نقاط مشترک وحدت همچون توحید، نبوت، قرآن و مسجد را تقویت کنند و اختلافنظرهای جزیی نباید باعث از همگسیختگی جهان اسلام شود چرا که خواسته استعمار و استکبار، ایجاد نفاق و چند دستگی بین مسلمانان است چون دشمنان از اتحاد و یکپارچگی مسلمانان در هراسند. امروز هوش سیاسی و معنوی اقتضا میکند که مسلمانان با اتحاد، عوامل تفرقه را تضعیف و حول محور مسجد فعالیت خود را پر رنگ تر کنند.
وی رواج اندیشههای خرافی و تفرقهآمیز را ضد وحدت دانست و افزود: بیان جدایی راه شیعه از مسلمانان مصر و فلسطین از پایه و اساس نادرست است، همه باید با آهنگ مسجد و قبله واحد اتحاد خود را حفظ کنند. همین که رهبر انقلاب بر لزوم حفظ وحدت سنی و شیعه تأکید داشتند و در سفرشان به استان کردستان بر پخش اذان اهل سنت از صدا و سیما و مساجد تأکید کردند زمینهساز محبوبیت رهبر مسلمین در جهان میشود.
صاحب امتیاز و مدیر مسؤل نشریه تخصصی مدیریت در اسلام، با بیان اینکه امروز مبدأ انقلاب در کشورهای مصر و تونس مساجد است، اذعان کرد: همین که در کشور تونس مسلمانان پس از پیروزی به مسجد می روند و در کشور مصر حرکت انقلابی از مساجد و پس از نماز جمعه آغاز میشود، نشان از اهمیت جاگاه مسجد دارد. انقلاب اسلامی در ایران نیز از مساجد نشأت گرفت و در حال حاضر انقلاب اسلامی الگویی برای کشورهای اسلامی است و شاخصههای انقلاب ایران در کشورهای اسلامی تأثیر گذاشته است.
رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی بر لزوم توجه به جایگاه مساجد تأکید و خاطرنشان کرد: امروز مسجد باید محور تمام فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و ساختار حکومتی باشد تا ائمه جماعات و اهل منبر در مسئولیتهای مختلف بتوانند با بهره مندی از این مکان مقدس برای ارتقای این پایگاه اثرگذار دینی تلاش کنند.
پایان پیام/
نظر شما