در بی اطلاعی مردم از وقف چه کسی مقصر است سازمان اوقاف یا رسانه ها!!

حجت الاسلام محمدی گفت: از اصحاب رسانه این انتظار وجود دارد که وقف را به شکلی هنرمندانه، عالمانه و متناسب با نیازهای جامعه در فضای عمومی جامعه منعکس کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت‌الاسلام محمدی، نماینده ولی‌فقیه و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست خبری هفته وقف با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با وقف گفت: مقام معظم رهبری در سخنان خود خطاب به اصحاب سازمان وقف تصریح کردند که اوقاف مهم است و وقف یک نهاد ممتاز دینی است که باید سعی کنیم آن را زنده نگاه داریم.

حجت‌الاسلام محمدی خطاب به اصحاب رسانه تصریح کرد: این فرمایشات مقام معظم رهبری تا چه حد در رسانه‌ها مورد توجه قرار گرفته و صدا و سیما، خبرگزاری‌ها، مطبوعات و سایر ارگان‌های زیرمجموعه رسانه تا چه حد به این موضوع پرداخته و آن را برای عموم جامعه تأمین کرده‌اند.

وی افزود: وقف مختص اسلام نیست بلکه پیش از اسلام نیز در ادیان الهی گذشته وجود داشته است، از اصحاب رسانه این انتظار وجود دارد که وقف را به شکلی هنرمندانه، عالمانه و متناسب با نیازهای جامعه در فضای عمومی جامعه منعکس کند چرا که یکی از کارآمدترین دستگاه‌های تبلیغاتی کشور صدا و سیما و رسانه است و برای زنده نگاه داشتن وقف بجا است که از این کارآمدترین ابزار بهره برده شود.

 

وی با اشاره به افزایش و رشد تعداد موقوفات در سا‌ل‌های اخیر یادآور شد: بر اساس آمار موجود میانگین موقوفات مردم تا پایان سال 88، 200 موقوفه در سال بوده است که این میزان در سال 89 پنج برابر و در سال 90 هفت برابر شده است؛ همچنین در شش‌ماهه اول سال جاری نیز نزدیک به 800 موقوفه در سازمان اوقاف و امور خیریه به ثبت رسیده است.

وی این رشد و افزایش را نتیجه تبلیغات و معرفی وقف توسط رسانه‌ها و تبیین آن برای افکار عمومی دانست و یادآور شد: با وجود این میزان از رشد اما این مسئله با توجه به ظرفیت جامعه ما در زمینه وقف کافی نیست و رسانه‌ها می‌بایست ظرفیت‌های موجود در این عرصه را شناسایی و به مردم معرفی کنند.

نماینده ولی‌فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه مسئله اطلاع‌رسانی در زمینه بیان مزایا و آثار و برکات وقف به جامعه را از جمله وظایف رسانه در این عرصه برشمرد و افزود: یکی از وظایف اصحاب رسانه جهت‌دهی اقدامات خیر مردم به سوی وقف است چرا که پس از انقلاب مؤسسات خیریه فراوانی ایجاد شده است اما هیچ‌یک وقف نشده در حالی که در میان کارهای خیر وقف از امتیازات خاصی برخوردار است که از جمله آنها می‌توان به ماندگاربودن سرمایه وقف اشاره کرد. به عبارت دیگر در وقف اصل سرمایه ماندگار است و مردم از عواید و آثار آن استفاده می‌کند.

 

وی افزود: از دیگر مزایای وقف این است که فرد واقف می‌تواند سرمایه خود را جهت‌دهی کند یعنی در وقف‌نامه ذکر می‌کند که این موقوفه برای فرد یا گروه خاصی مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین اعمال مدیریت را نیز به عنوان یکی دیگر از مزایای وقف می‌توان برشمرد که فرد واقف می‌تواند سرمایه خود را مدیریت کند که این به لحاظ فقهی و شرعی می‌تواند خود متولی موقوفه باشد یا فردی را که مورد نظر یا مورد اعتماد اوست برای این کار معین کند.

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه تبدیل یک موقوفه خاص به وقف عام را از دیگر مزایای این سنت حسنه دانست و تصریح کرد: اگر به هر شکلی متولی یک موقوفه از دنیا رفت این وقف تبدیل به وقف عام می‌شود و تولیت آن بر عهده ولی‌فقیه خواهد بود در صورتی که در هیچ‌یک از امور خیریه چنین مزایا و آثاری وجود ندارد.

حجت‌الاسلام محمدی در اشاره به نکته‌ای که مورد غفلت واقع شده است، یادآور شد: موضوع وصیت و گنجاندن وقف در این عرصه از جمله مسایلی است که از آن غفلت شده چرا که هر فردی مجاز است درباره یک‌سوم از مال خود وصیت کند، بنابراین می‌تواند این میزان از اعمال خود را وقف نماید.

 

وی اطلاع‌رسانی به مخاطبان متناسب با میزان درک و فهم آنها را از دیگر وظایف رسانه در زمینه وقف برشمرد و خاطرنشان کرد: ما مدرسه و یا دانشگاه‌هایی را داریم که وقف هستند اما دانش‌آموزان یا دانشجویان همان مدرسه یا دانشگاه از وقفی‌بودن آن بی‌اطلاع‌اند. برخی تصور می‌کنند که وقف تنها مختص به سرمایه‌داران و افراد متمکن است در صورتی که این حکم الهی مختص به هیچ قشر خاصی نیست و هر فردی می‌تواند با توجه به میزان توان خود وقف داشته باشد به شرط اینکه اصل آن مال ماندگار باشد.

نماینده ولی‌فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به انواع جدیدی از انواع که امروز در جامعه قابل اجرا است، تصریح کرد: وقف سهام، وقف‌های خانوادگی و جمعی و یا حتی وقف صنفی از جمله انواع وقف‌هایی است که امروز می‌تواند در جامعه ما اجرایی شود. به عبارت دیگر در زمینه وقف سهام می‌توان سازوکاری را طراحی کرد که هر کس مایل است به میزان دلخواه سهام خریداری کرده و آن را در جهتی خاص وقف کند و یا هنگامی که فردی به تنهایی قدرت وقف ندارد می‌تواند با کمک اعضای خانواده و یا فامیل وقفی داشته باشد اما به شرط اینکه همه اعضا از یک نیت واحد برخوردار باشند.

وی وقف موضوعی را از دیگر نمونه‌های وقف جدید معرفی کرد و توضیح داد: در عرصه وقف می‌توان یک موضوع واحد را مطرح کرد و همه کسانی که علاقه‌مند به این موضوع هستند به هر میزان که مایل‌اند در این زمینه کمک مالی داشته باشند که از جمله این موارد می‌توان به مسئله قرض‌الحسنه یا موضوع سلامت در جامعه و حتی معضل محیط زیست اشاره کرد.

 

حجت‌الاسلام محمدی در اشاره به اقدامات انجام‌شده توسط سازمان اوقاف و امور خیریه در رابطه با مسایل قضایی این سازمان یادآور شد: ما در گذشته 12 هزار پرونده قضایی در مراکز مختلف قضایی کشور داشتیم که در سال 88 این تعداد به 8500 پرونده و امسال به 6460 پرونده رسیده است و تاکنون 1775 رأی به نفع موقوفات در دادگاه‌های کشور صادر شده است.

وی در رابطه با مسئله اعلام اسامی بدهکاران وقف تصریح کرد: مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان سازمان اوقاف موضوعی را متذکر شدند که سعی کنید فضای جامعه را فضایی متشنج و به دور از آرامش نکنید، بنابراین ما نمی‌توانیم درگیری‌ها و مشکلات میان سازمان اوقاف با بدهکاران یا مستأجران به جامعه در فضای عمومی منتقل کنیم.

رییس سازمان اوقاف با اشاره به اقدامات این سازمان در تهیه اسناد رسمی برای موقوفات در سراسر کشور تصریح کرد: تا پایان سال 88 به صورت میانگین هر سال 830 سند رسمی برای موقوفات صادر می‌شد که این میزان در سال‌های 90 و 91 به بیش از 10 هزار سند افزایش یافته است و این یکی از اقدامات سازمان اوقاف برای جلوگیری از دخل تصرف دیگران در حق موقوفات است.

نماینده ولی‌فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه همچنین در ادامه با اشاره به تبلیغات دشمن در رابطه با تعداد بقاع و امامزادگان در ایران تصریح کرد: ما باید به این نکته توجه داشته باشیم آنچه را که دشمنان نسبت به آن حساسیت نشان داده و در رابطه با آن دست به تبلیغات گسترده می‌زنند در واقع نقطه قوت ما و نقطه ضعف دشمن است، امروز امامزادگان و بقاع متبرکه در سراسر کشور به عنوان یک پایگاه دینی و اعتقادی برای مردم و جامعه ما مطرح هستند. در رابطه با آمار امامزادگان و بقاع متبرکه کشور در زمان پیش از انقلاب که دشمنان بر روی آن مانور می‌دهند هیچ آمار و اطلاعات دقیقی وجود ندارد و حتی خود مسئولان سازمان اوقاف نیز در این زمینه آمار و اطلاعات دقیقی نداشتند و این آمار و اطلاعات پس از انقلاب جمع‌آوری شد و این تنها حربه‌ای است که دشمن به عنوان یک ابزار تبلیغاتی از آن استفاده می‌کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 215318

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha