به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، اختتامیه شانزدهمین جشنواره منطقه ای قصه گویی با حضور شرکت کنندگان استان های آذربایجان شرقی، قزوین، قم، خراسان جنوبی، چهار محال و بختیاری، خوزستان، مازندران و کرمانشاه، روز گذشته(19 دی) در کرمانشاه برگزار شد.
در این آیین اختتامیه این جشنواره میر جلال الدین کزازی استاد شعر و ادب فارسی، با اشاره به اینکه بخشی بنیادین و گسترده از فرهنگ و ادب ایرانی را، افسانه می سازد، گفت: افسانه از ریشه واژه افسون آمده است و به معنای افسون گر است.
وی بیان کرد: ایرانیان آنچنان فسون زده و شیفته و درکشیده داستان بوده اند که آن را با افسون پیوند داده اند؛ از همین رو دو واژه که ما در زبان های ایرانی از آن میان در زبان ادب پارسی برای این پدیده فرهنگی به کار می بریم ارج و ارزش بسیار آن در فرهنگ و منش ایرانی آشکار می شود.
وی تصریح کرد: سرگذشت داستان در پهنه فرهنگ و ادب ارزش بنیادین دارد و واژه داستان ریخت پارسی شده داتستان در زبان پهلوی است، که در آن دات به معنی پایه و بنیاد است و آنچه زندگی را سامان می دهد، است و بی گمان ما بی دات نمی توانیم زیست.
استاد ادب فارسی، با اشاره به اینکه مردمانی که پیشینه دیرینه در جهان و تاریخ دارند بیش از دیگران از این روی با افسانه در پیوندند، اظهارداشت: نیاکانی که در غارها می زیسته اند هنگامی که در آن اشکفت برگرد آتش می نشسته اند برای یکدیگر افسانه می گفتند و گواه این افسانه گویی در نگاره هایی است که از هزاران سال پیش بر دیوارهای غارها به یادگار مانده است.
میرجلال الدین کزازی، با بیان اینکه شاهنامه فرودسی بی هیچ گمان بزرگترین رزمنامه جهان است، گفت: بخش گسترده ای از شاهنامه از شاهکارهای داستانی پارسی بزم نامه ها، داستان های عاشقانه، رازنامه ها، داستان های نهان گرایانه، درویشانه و صوفیانه برگرفته از افسانه است.
وی با بیان اینکه هیچ رسانه ای نمی تواند جای افسانه را بگیرد، تصریح کرد: ما ایرانیان چه بخواهیم و چه نخواهیم فسون زده ی افسانه ایم، افسانه در نهاد و ناخودآگاهی تباری ما جای دارد و از اینروست که تا بویی و رویی و سویی از افسانه را می بینیم و می آزماییم و در می یابیم هوش و گوش بدان می سپاریم.
این محقق و پژوهشگر حوزه ادب و ادبیات، بیان کرد: هر ایرانی با قصه پیوندی ژرف و بنیادین دارد و حتی کسانی که هرگز داستانی را نشنیده اند از شنیدن قصه لذت می برند.
وی گفت: کرمانشاه یکی از شهرهای افسانه خیز این سامان است و بیهوده نیست که در ادب کردی چندین افسانه کهن می شناسیم که همگی آنها برگرفته از داستان های کهن است و اینها نشان از بومی بودن افسانه در این سرزمین دارد.
در ادامه رضا موزونی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، با اشاره به اینکه کرمانشاه جغرافیای قصه های ایران است، بیان کرد: اگر مردم ایران در آینده بخواهند برای فرزندان خود قصه بگویند باید از قصه های کرمانشاهیان استفاده کنند.
وی تصریح کرد: دفاع مردم کرمانشاه در جنگ هشت ساله نشان دهنده تاریخ و تمدن کهن این مرز وبوم بود و ایستادگی آنها در برابر تجاوزان گویای فرهنگ غنی این دیار است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، اظهارداشت: آشنایی کودکان به عنوان بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی ما می تواند به عنوان سدی بسیار محافظ در مقابل تهاجم فرهنگ های بیگانه باشد.
موزونی، اضافه کرد: با توجه به اینکه کرمانشاه دارای یک پیشینه غنی فرهنگی است ما امیدواریم که قصه گویان ما بتوانند حضور خوب و شایسته ای در جشنواره بین اللمللی قصه گویی که بهمن ماه امسال در تبریز برگزار می شود، داشته باشند.
در پایان هیئت داوران آسیه رحمتی از خوزستان، شعله ایل بیگی پور از چهارمحال بختیاری، سیده فاطمه رضایی از قزوین، یوسف حامدی کیا از قم، پریسا مهندس از چهارمحال بختیاری، وحید خسروی از کرمانشاه، خیام احمدی از کرمانشاه، اسماعیل ذبیحی از مازندران و معصومه محمدی از کرمانشاه را به عنوان نفرات برتر شانزدهمین جشنواره منطقه ای قصه گویی اعلام کرد.
گفتنی است، جشنواره بین المللی قصه گویی امسال با حضور چهار گروه از مناطق مختلف بهمن ماه جاری در تبریز برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما